تلاش برای نجات جان سه جوان در آستانه اعدام
شماره 330-۲۰۰۷
27 مرداد 1386
سه جوان 24،27 و 28 ساله به اتهام زنای به عنف، سحرگاه دوشنبه در ساوه اعدام خواهند شد.
حکم اعدام این سه جوان در حالی از سوی دادگاه صادر و در شعبه 31 دیوان عالی کشور به تأیید رسیده است که به گفته وکیل مدافع متهمان، دادگاه در جریان رسیدگی به پرونده به مواردی از بی گناه بودن آنها برخورد کرد وبه همین دلیل این افراد را از اتهام " ادم ربایی" تبرئه نمود.
نوزدهم خرداد ماه سال گذشته زن جوانی به نام" لانا" در تماس با 110 اعلام کرد که شب گذشته ازسوی چند جوان ربوده شده و مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. مأموران پلیس پس از طرح شکایت توسط این دختر جوان، با توجه به مشخصات ارائه شده از سوی دختر، سه پسر جوان را پس از مدتی در شهرستان ساوه بازداشت نمودند.
محمود، محمد، و داوود سه جوانی بودند که به اتهام آدم ربایی و تجاوز به عنف در برابر میز بازجویی قرار گرفتند، آنها اما در کلیه مراحل بازجویی اولیه، اتهام زنای به عنف و آدم ربایی را رد کرده و ادعا کردند، دخترجوان به خواست خود با آنان آمده است. آنها گفتند زمانی که صبح روز بعد با " لانا" سر مسأله ای به توافق نرسیدند، او تهدید کرد که برای انتقام گرفتن به پلیس شکایت خواهد کرد.
اما متهمان د حالی که بر گفته های خود اصرار داشتند و هیچ گونه تناقضی نیز در صحبت های آنها به چشم نمی خورد، جهت بازجویی های فنی به اداره آگاهی انتقال یافتند و در آنجا به آنچه که زن جوان ادعا کرده بود اعتراف نمودند. پس از آن پرونده این افراد به دادسرای امور جنایی تهران رفت و این سه جوان 24،27 و 28 ساله در برابر دادیار شعبه دوم ( غلامرضا سلیمانی) اعترافات خود را انکار کرده و انها را ناشی از فشارهای وارده در اداره آگاهی دانستند.
به دنبال صدور کیفرخواست، پرونده متهمان برای محاکمه به مجتمع قضایی بعثت ارسال شد که ریاست شعبه 147 مجتمع، آنها را از اتهام آدم ربایی تبرئه کرد.
زن جوان در مراحل مختلف دادرسی حرف های ضد و نقیضی را مطرح کرد. او که ادعا کرده بود چشمها و دستانش بسته شده، در برابر سؤال قاضی ساکت ماند. قاضی با مشاهده پرینت مکالمه تلفنی "لانا" متوجه شد، درست در زمانی که وی ادعا دارد چشمها و دست هایش بسته بوده چندین بار با مادر و دوستانش تماس گرفته است. قاضی همچنین از "لانا" پرسید با چشمان بسته چطور متوجه شده که در ساوه است که وی پاسخ داد از انارهای روی درخت، در حالی که در آن فصل اناری روی درخت وجود نداشت.
با این حال قاضی پس از تبرئه متهمان از اتهام آدم ربایی، در میان بهت حاضران، سه پسر جوان را به اعدام در ملأ عام محکوم نمود. آنها به عنوان شرور، اوباش و مزاحم نوامیس مردم شناخته شدند.
جهانی وکیل مدافع متهمان می گوید" پس از تأیید حکم در دادگاه تجدید نظر براساس تبصره 18 درخواست رسیدگی مجدد از سوی آیت الله شاهرودی را مطرح کردیم، اما به این درخواست نیز رسیدگی نشده است و در حالی که کمتر از 48 ساعت به زمان اجرای حکم مانده است، امیدهایمان کمرنگ تر می شود." وی می گوید: در صورت عدم رضایت شاکی( دختر جوان) موکلان وی به احتمال زیاد اعدام خواهند شد.
محمود، جوان ترین متهم این پرونده که 24 ساله است در مغازه پدرش شاگردی می کرده و پدرش معتمد محله است. به گفته وکیل مدافع این متهمان، نه تنها در محله، بلکه در کل شهرستان ساوه تا به حال هیچ کس از این سه جوان شکایت نکرده و آنها پیش از این هیچ گونه سابقه کیفری نداشته اند. دو روز دیگر این سه جوان به عنوان اولین گروه از اراذل و اوباش ساوه به دار آویخته می شوند. در حالی که بسیاری از اهالی ساوه نیز از اجرای این حکم نگرانند.
جهانی همچنین به طوماری اشاره می کند که به امضای 500 تن از کسبه محل رسیده است که در آن این افراد صلاحیت اخلاقی سه جوان را تأیید می کنند.
در حال حاضر متهمان که در انتظار اجرای حکم اعدام به سر می برند، در زندان ساوه و در مکان مخصوص اعدامی ها نگهداری می شوند. تا به قول وکیل مدافعشان مناسک مذهبی پیش از اجرای حکم را یاد بگیرند.
استناد دادگاه به اعترافات متهمان در اداره آگاهی در حالی انجام می شود، که پیش از این نیز بسیاری دیگر از متهمانی که در این اداره تحت بازجویی قرار گرفته اند، به شکنجه های شدید وارده در این مکان اشاره نموده کرده اند. پیش از این "شهلا جاهد" متهم به قتل لاله سحرخیزان نیز پس از اعتراف در اداره آگاهی در دادگاه عنوان نمود که اعترافاتش را قبول ندارد و به دلیل شدت فشارهای وارده ناچار به پذیرفتن اتهام شده است.
محمود،محمد و داوود در شرایطی در آستانه اجرای حکم اعدام قرار دارند که به گفته وکیل مدافع آنان، نقاط تاریک بسیاری در پرونده آنها به چشم می خورد. وی می گوید دادگاه به هیچ یک از ایرادات وارده از سوی او توجهی نکرده است و تمامی مقدمات مرگ آنان از جمله کارهای پزشکی قانونی و صدور جواز فوت و دفن نیز انجام گشته است. سه بیگناه دو روز دیگر بالای دار می روند.
کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق بشر، توجه تمامی نهادهای حقوق بشر را نسبت به اجرای حکم غیرانسانی اعدام برای این سه جوان که نسبت به گناه کار بودن آنان نیز تردید وجود دارد، جلب نموده، و خواهان اقدام فوری تمامی نهادهای مدافع حقوق بشر در جهت توقف حکم اعدام آنان است. این کمیته همچنین دستگاه قضایی را به توقف اجرای این حکم و بازخوانی پرونده این متهمان فرا می خواند.
کمیته دانشجویی گزارشگران حقوق بشر