گزارش کمیته پی جویی حق تحصیل بهائیان از وضعیت تحصیلی این جامعه مذهبی در سالی که گذشت

19.03.09

گزارش پیش رو شامل موارد متعدد نقض حقوق شهروندی و اجتماعی دانشجویان بهایی  در ایران است که توسط کمیته پیگیری حق تحصیل دانشجویان بهایی در مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران منتشر می شود .

البته این نکته را باید یاد آور شد به علت فشاری که به روی جامعه ی بهایی در ایران وجود دارد و با تشدید آن در سالی که پشت سر گذاشتیم و همچنین نداشتن آزادی مطبوعات و عدم آزادی عمل مدافعان حقوق بشر در ارائه و پیگیری  موارد نقض گسترده ، مستمر و برنامه ریزی شده ی حقوق بشر در ایران این گزارش نمی تواند منعکس کننده تمامی موارد نقض حقوق شهروندی دانشجویان بهایی و سرکوب مطالبات حقوق حقه آنان در ایران باشد و تنها بخشی از آن می باشد که تا به امروز توسط کمیته پیگیری حق تحصیل بهاییان گزارش آن داده شده است.

محرومیت بهاییان از تحصیل در سال 87 را می توان به چند مرحله از طرف وزارت اطلاعات و حراست وزارت علوم تقسیم نمود که در زیر به توضیح آن پرداخته شده است .


1 –  در سال 87 شاهد محرومیت تعداد زیادی از جوانان بهایی پیش از ورود به دانشگاه و در مرحله آزمون ورودی به دانشگاه و کنکورسراسری بودیم که در این مرحله عده ی کثیری از دانشجویان بهایی متوقف شدند و نتیجه کنکور آنان مشخص نشد و در کارنامه برای آنان نقص پرونده اعلام گردید . این اتفاق دقیقا در سال 86 نیز رخ داد که تعداد کسانی که برایشان نقص پرونده اعلام گردید 800 نفر گزارش شد و با توجه به این مسئله که امسال مسئولین جامعه ی بهایی ایران در زندان بودند آمار دقیقی در دست نبود اما می توان کسانی که به این شکل در سال 87 محروم شدند و در کارنامه برای آنان نقص پرونده اعلام گردید بین 800 تا 1000 نفر تخمین زد .

2 –  در سال 87 در مرحله ورود به دانشگاه تعداد محدودي از داوطلبان بهايي کارنامه ي خود را دريافت نمودند اما با ترفندي جديد براي جلوگيري از ورود خود به بسیاری از دانشگاه ها برای نمونه دانشگاه شیراز روبرو شدند و شاهد آن بودند که ثبت نام دانشگاه اينترنتي است و در قسمت مذهب 5 گزينه براي انتخاب وجود دارد که شامل "شيعه، سني، مسيحي، زرتشتي و کليمي" مي باشد. در صورتي که داوطلب هيچ يک از اين گزينه ها را انتخاب نکند ثبت نام براي آنها غيرممکن خواهد بود! و تعداد بسیاری نیز بدین شکل از تحصیل در دانشگاه محروم گردیدند که اين موضوع مغاير با بند 3،14 و 9 اصل سوم قانون اساسي و نيز اصول 14،19، 20 و 30 قانون اساسي بود.

3 - پس از ورود تعدادي از جوانان بهايي در سال 87 به دانشگاه هاي كشور، متاسفانه همان تعداد نيز به تدریج اخراج شدند و در ماه اسفند شاهد تشدید اخراجی ها بودیم و در حال حاضر تنها تعداد اندكي از آنان در دانشگاه ها مشغول به تحصيل مي باشند كه این دانشجویان به هيچ وجه "امنيت تحصيلي" نداشته و هر لحظه امكان اخراج آنان نیز وجود دارد. در ذيل به صورت مختصر به شرح ورود، اخراج و محروميت تعداد اندكي از اين دانشجويان محروم از تحصيل كه طي همكاري با كميته ي حق تحصيل بهاييان رنجنامه اي را ارائه دادند ، مي پردازيم :


•    پرهام اقدسي :  دانشجوي  رشته ي فيزيك اتمي مولكولي دانشگاه بوعلي سينا همدان پس از گذشت يك ترم تحصيلي در تاريخ 3/10/85 اخراج شد.

•    هلاكو رحمانيان : رتبه ي 76 ریاضی كشور در كنكور سال 86 كه در اعلام نتايج نهايي پس از انتخاب رشته با گزينه ي "مردود" مواجه شد. اين جوان بهايي در كنكور سال 87 نيز با اعلام گزينه ي "نقص پرونده" از تحصيل محروم شد.   

•    سيما حقيقت : رتبه ي اول در رشته ي زبان هاي خارجي و رتبه ي هشتم در رشته ي علوم انساني در سال 83 كه در اعلام نتايج نهايي با گزينه ي "مردود" از تحصيل محروم شد.

•    حسام ميثاقي : دانشجوي رشته ي مترجمي زبان انگليسي در دانشگاه سنايي اصفهان پس از گذراندن دو ترم و گرفتن كارنامه و قبولي در تمامي واحدها در تاريخ 14/4/86 به همراه دو جوان بهايي ديگر اخراج شد.

•    آرش شاهسوندي : دانشجوي رشته ي مهندسي صنايع دانشکده ي فني مهندسي گلپايگان پس از گذراندن يك ترم و گرفتن كارنامه و شناخته شدن به عنوان دانشجوي ممتاز در بهمن ماه 85 اخراج شد.

•    منا محبتي : دانشجوي ورودي سال 85 رشته ي مديريت صنعتي دانشگاه سهيد رضايي كرمانشاه پس از گذراندن 3 ترم با موفقيت در ترم چهارم اخراج شد.

•    آرش روحاني : دانشجوي ورودي سال 85 رشته مديريت صنعتي در موسسه آموزش عالي راغب اصفهاني پس از گذراندن 2 ترم اخراج شد.

•    مينو شهرياري : دانشجوي رشته اقتصاد در دانشگاه دولتی سمنان در تاریخ 11/12/87 اخراج شد.

•    سينا دانا : دانشجوي رشته ي مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي سهند تبريز پس از گذراندن 1 ترم در تاريخ 13/12/87 اخراج شد.

•    سماء نوراني : دانشجوي رشته ي مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي سهند تبريز پس از گذراندن 1 ترم در تاريخ 13/12/87 اخراج شد. لازم به ذكر است اين دانشجو به همراه دو جوان بهايي ديگر به نام هاي سينا دانا و فراز وزيرزاده از اين دانشگاه اخراج شدند.

•    برهان راستي : دانشجوي رشته مدیریت بازرگانی دانشگاه شیراز در تاريخ 26/6/86 در هنگام ثبت نام از تحصيل محروم شد.

•    فاران خوان يغما : دانشجوي رشته ي رياضي محض دانشگاه مازندران پس از گذراندن 5 ترم با موفقيت در تاريخ 17/12/87 اخراج شد.

•     آرمان روشن : دانشجوی رشته ی مهندسی عمران دانشگاه شهید باهنرکرمان ورودی 1385 در تاریخ 25/10/87  از این دانشگاه اخراج شد .

•    بیتا ممتازی : دانشجوی دانشگاه شهید باهنرکرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شدند .

•    سپهر قدرت : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شدند .

•    مهنوش دهقان : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شد .

•    غزال صادقی : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شد .

•    دانیال مطهری : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شد .

•    لوا باقی : دانشجوی ترم 4 رشته ی مهندسی عمران دانشگاه شهید باهنر کرمان که در تاریخ 25/10/87 از دانشگاه اخراج شد .

•    نیلوفر کنعانی : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شد .

•    نسیم معطر : دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تاریخ 25/10/87 از این دانشگاه اخراج شد .

•    ایمان میرزا پناه : رتبه ی 88 در کنکورسراسری در رشته ریاضی را به دست آورد که از انتخاب رشته و ورود به دانشگاه محروم گردید.

•    رزیتا تشکر : دانشجوی رشته ی مترجمی زبان دانشگاه پیام نور اصفهان در سال 85 از تحصیل محروم و از دانشگاه اخراج گردید .

•    ساغر میری : دانشجوی دانشگاه علامه محدث نوری در استان مازندران که در سال 85 اخراج شدند .


اسامی که در بالا ذکر شد قسمت کوچکی از اخراج ها و محرومیت های دانشجویان بهایی در چند وقت اخیر بود . حال به قسمتی از برخوردهایی که در سال اخیر با دانشجویان محروم از تحصیل کمیته رخ داد اشاره می کنیم .

•    اسلحه کشیدن به روی دانشجویان محروم از تحصیل : در تاریخ 21/6/1387 عده ای ازمحرومین از تحصیل بهایی به نام های نوید خانجانی ، حسام میثاقی ، آرمین رحمانی برای بررسی محرومیت خود از تحصیل و در ادامه نامه نگاری های خود به نمایندگان مجلس به دفتر نمایندگان مجلس مراجعه کرده و در آنجا نیروهای لباس شخصی درگیری و تنش ایجاد کرده و با آوردن نیروهای انتظامی قصد بازداشت این محرومین را داشتند که با وساطت حجت السلام محمد تقی رهبر نماینده اصفهان از بازداشت آنان جلوگیری به عمل آمد .

•    بازداشت و بازجویی در وزارت علوم : در ادامه پیگیری های نوید خانجانی و حسام میثاقی در وزارت علوم در تاریخ 26/9/1387 این محرومین از تحصیل برای گرفتن جواب نامه ی دکتر جمشیدی مدیر کل امور مجلسی در وزارت علوم به این مکان مراجعه کرده بودند که در آنجا توسط حراست و مامورین لباس شخصی بازداشت شده و نزدیک به 10 ساعت در بازداشت بوده و مورد بازجویی قرار گرفتند و تمامی اوراق و نامه های آنان ضبط شده و با تهدید های بسیار و اینکه دیگر پیگیری نکنند فعلا آزاد شده اند .

کمیته پی جویی حق تحصیل بهاییان مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران

HOME