مرکز مطبوعاتی و اطلاع رسانی سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان

 

گفتگوی کبودوند با رادیو فردا

 

موضوع گفتگو: وضعیت روزنامه نگاران کرد

 

محمدصدیق کبودوند: اتهاماتي كه به اين افراد (روزنامه نگاران) زده  شده كلي غيرمستند و واهي است و وجاهت حقوقي و قانوني ندارد. متاسفانه با مستمسك قرار دادن حفظ امنيت ملي و حفظ نظام، توجيه ميكنند اینها را. و اين سلب آزاديهاي قانوني و حقوقي و سلب آزادي بيان و نقض حقوق بشر است.

 

راديو بين المللي فرانسه: گزارشگران بدون مرز طي انتشار اطلاعيه اي دستگاه قضايي ايران را متهم كرد كه روزنامه نگاراني را كه از اعتراضات مردم گزارش تهيه مي كنند مجازات مي كند اين اطلاعيه از اينكه روزنامه نگاران به جرم انجام وظيفه خود كه تهيه و انتشار اخبار است محكم به زندان مي شوند اظهار تاسف كرده، به اعتقاد اطلاعيه مزبور تنها طي يك هفته 4 روزنامه نگار توسط دادگاه هاي انقلاب محاكمه شده اند، 3 روزنامه نگار به زندان محكوم شده اند و روزنامه نگار چهارم در انتظار صدور حكم. كساني كه در اين اطلاعيه از آنها نام برده شده روزنامه نگاران كرد هستند كه در شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به زندان محكوم شده اند. اين افراد اجلال قوامي ،سعيد ساعدي و رويا طلوعي هستند كه به زندانهاي طويل المدت محكوم شده اند.

راديو فرانسه: از آقاي محمد صديق كبودوند مسئول سازمان حقوق بشر كردستان ميپرسم اين سه روزنامه نگار به چه دلايلي به زندان محكوم شده اند؟

محمدصدیق کبودوند: اين سه روزنامه نگار در جريان اعتراضات مدني مردم كردستان در تابستان سال 1384 و در جريان

يك تجمع كه در مقابل استانداري در روزهاي 8 و 10 مردادماه سال 84 صورت گرفته بود شركت داشتند كه بعدها دستگير شدند و بيش از هفتاد روز در بازداشت بسر بردند، روند دادگاهي ادامه داشت و به اتهاماتي از قبيل اقدام عليه نظام و امنيت ملي كشور از طريق شركت فعال و موثر در تجمع غيرقانوني فعاليت تبليغي عليه نظام و اهانت به مقامات كشور محاكمه شدند و احكامي برايشان صادر شد؛ خانم رويا طلوعي به 6 سال حبس محكوم شده، اجلال قوامي 3 سال حبس و سعيد ساعدي به 2 سال و 6ماه حبس محکم شده اند.

راديو فرانسه: آقاي كبودوند در اين گزارش از آقاي آسو صالح خبرنگار هفته نامه ديدگاه و چيا جهاني نام برده شده كه قرار است در آينده محاكمه شوند، همچنين ذكر شده كه بهمن احمدي عمويي هم به تازگي محاكمه شده اند. از جمله اين روزنامه نگاران مي باشد

محمدصدیق کبودوند: آقاي آسو صالح خبرنگار هفته نامه ديدگاه است كه در سنندج منتشر ميشود. ايشان 3 روز مهلت يافته كه خود را معرفي كند به دادگاه. آقاي آسو صالح هنگام تهيه خبر در مراسم جهاني روز زن در سنندج دستگير شد و11 روز در بازداشت بودند و اخيرا به اقدام عليه امنيت ملي متهم شده و به دادگاه احضار شده اند ،آقاي چيا جهاني هم گزارشگر شبكه تلويزيوني كردستان عراق است كه قبلا بازداشت شده بود و اخيرا به دادگاه احضار شده است

و همينطور يكي ديگر از گزارشگران اين شبكه آقاي ابراهيم درويش عالي كه گزارشگر كردستان تی وی در تهران است كه ممنوع الخروج از تهران شده است.

راديو فرانسه: آقاي كبودوند شما بعنوان ناظر حقوق بشر فكر ميكنيد سركوب و دستگيري روزنامه نگاران شدت پيدا كرده است؟

محمدصدیق کبودوند: متاسفانه، بله. در كردستان علاوه بر كساني كه نام برده شد الان دو روز نامه نگار ديگر زنداني هستند. آقاي كاوه جوانمرد در زندان سنندج بسر ميبرد و همچنين آقاي عدنان حسن پور خبرنگار هفته نامه آسو، ايشان الان چند ماه است در بازداشت به سر ميبرد. همچنين علاوه بر اين موارد، در ماههاي اخير  6نفر از نويسنگان و اعضاي پيام مردم كه قبلا توقيف شده بود به دادگاه احضار و دادگاهي شده اند. اتهاماتي كه به اين افراد زده  شده كلي غيرمستند و واهي است و وجاهت حقوقي و قانوني ندارد و متاسفانه با مستمسك قرار دادن حفظ امنيت ملي و حفظ نظام، توجيه ميكنند اینها را. و اين سلب آزاديهاي قانوني و حقوقي و سلب آزادي بيان و نقض حقوق بشر است.

راديو فرانسه: باتشكر از محمد صديق كبودوند مسئول سازمان حقوق بشر كردستان. 

 

شنبه 26 خرداد 1386

HOME