هنوز اتهامی برای رکسانا صابری معین نشده است

09.03.09

رکسانا صابری خبرنگار آزاد ایرانی-آمریکایی که با شبکه‌هایی همچون شبکه رادیویی ان پی آر و بی بی سی همکاری داشته، بیش از یک ماه است که در بند ۲۰۹ زندان اوین به سر می‌برد.

سخنگوی قوه قضائیه و همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست‌های خبری هفته گذشته خود، موضوع بازداشت خانم صابری را تأیید کرده‌اند و گرچه در این گفته‌ها به این نکته اشاره شده که خانم صابری از سال ۸۵ در ایران مجوز فعالیت نداشته است، اما هنوز دلیل بازداشت وی رسماً اعلام نشده است.

این مسئله با واکنش نهادهای مدافع حقوق و آزادی‌های مدنی در داخل و خارج از ایران مواجه شده است. تا کنون مقام‌های آمریکایی از جمله هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز از این اقدام دولت جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرده‌اند.
خانم صابری بامداد یکشنبه توانست با عبدالصمد خرمشاهی وکیل مدافع خود در دادگاه انقلاب دیدار کند. در گفت‌وگو با رضا صابری پدر رکسانا از آخرین وضعیت دخترش جویا شده‌ایم.
رضا صابری می‌گوید: «وکیلی که برای رکسانا انتخاب کرده بودیم امروز در دادگاه با او ملاقات کرده بود. وکیلش گفت وقتی دیدم، حالش خوب به نظر نمی رسید. بعد کمی با او صحبت کرده بود و گفته بود که تلاش می کنیم که آزاد شود، یک مقدار حالش بهتر شد. گفته بود که دو سه تا کتاب برایش بیاورد. با وکیل بیشتر نتوانستم صحبت کنم.
رادیوفردا: خانم صابری الان کجا نگهداری می‌شود و وضعیت خودش را برای وکیلش شرح داده است؟

می خواستم اینها را بپرسم. سه چهار بار تلفن کرده ایم و هردفعه تلفن را قطع کردند. جزئیات را نتوانستم بگیرم. اما اینکه در زندان اوین است و در بخش عمومی نیست و کسی نمی تواند ملاقاتش کند. اولین بار بود که بعد از دستگیری وکیل توانست با او تماس بگیرد.
مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی پس از دستگیری خانم صابری عنوان کرده اند که خانم صابری بدلیل اینکه بصورت غیرقانونی در داخل ایران فعالیت خبری انجام می داده، دستگیر شده. در صورتی که آنطور که شما عنوان کرده بودید رکسانا در تماسی که با شما داشته گفته که او را به خاطر یک شیشه شراب گرفته‌اند.

اینها معتبر نیست. موضوع شراب که اینها می‌گویند مسلماً دروغ بود. فقط برای اینکه دلیلی الکی بگویند. اینکه غیرقانونی بوده مسلم نیست. اینها هنوز اتهامش را معین نکرده‌اند. از نظر ما کاری نکرده که غیرقانونی باشد. بعد از اینکه جواز را از او گرفته بودند، نشسته بود و درباره ایران تحقیق می‌کرد. اینهم چیز غیرقانونی نیست.

در این مدت رکسانا تماسی با شما یا مادرش داشته؟
بعد از دهم فوریه هیچ تماسی با ما نداشت. تا حالا هم وکیل دو سه بار رفته بود آنجا نمی توانست ملاقات کند.

دلیل اینکه وکیل نتوانسته بود ملاقات کند چه بود؟

دفعه اول که رفته بود به زندان اوین گفته بودند اینجا نیست. دفعه دوم با نامه‌ای از دادستان رفت، گفته بودند باید یک نامه دیگر از قاضی دادگاه انقلاب بیاورد. که همانجا به او گفته بودند که فردا به دادگاه بیا و همینجا او را ببین.
بی اطلاعی وکیل رکسانا صابری از زمان آزادی او

وکیل رکسانا صابری، خبرنگار ایرانی - آمریکایی، که بیش از یک ماه است در ایران در بازداشت به سر می‌برد در زندان با او ملاقات کرده است، اما «خبری از زمان آزادی او ندارد».
این در حالی است که حسن حداد، معاون امنيت دادسرای عمومی و انقلاب تهران، پنج‌شنبه گذشته با اشاره به اين که پرونده رکسانا صابری در شعبه دوم بازپرسی مطرح است گفت: «تحقيقات از او به عمل آمده و ظرف چند روز آينده آزاد خواهد شد.»
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از رضا صابری، پدر این خبرنگار،‌ می‌گوید خانم صابری در زمان ملاقات با وکیل او «افسرده به نظر می‌رسیده»، اما از فهمیدن این که تلاش برای آزادی او در جریان است «روحیه پیدا کرده» است.

رضا صابری که در ایالت داکوتای شمالی در ایالات متحده زندگی می‌کند روز یکشنبه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته بود که وکیلش روز شنبه قصد ملاقات با رکسانا صابری را داشت، اما مقامات زندان به دلیل این که «مدارکش ایراد داشته» مانع از انجام ملاقات شدند.

پدرو مادر رکسانا صابری از تاریخ ۱۰ فوریه، ۲۲ بهمن‌ماه، تاکنون نتوانسته‌اند با او صحبت کنند.

آقای صابری دیدار وکیل خود با رکسانا صابری را قدمی مثبت می‌داند و می‌گوید تاکنون حتی نمی‌دانسته است که «دخترش زنده است یا نه».

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، دوشنبه هفته گذشته در کنفرانس مطبوعاتی خود در مورد دستگيری رکسانا صابری گفت که فعاليت او از سال ۸۵ ۱۳ غيرمجاز بوده است.
تاکنون کنت کانرد و بایرن دورگن، دو سناتور ایالت داکوتای شمالی، بارها از وزارت خارجه آمریکا خواسته‌اند از طریق مجاری دیپلماتیک برای آزادی رکسانا صابری تلاش کند.

در همین راستا هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد که وزارت متبوعش «از تمام ابزارهای موجود» برای بازگرداندن رکسانا صابری استفاده خواهد کرد.

روزنامه آمریکایی استار تریبیون هم با اشاره به حمایت همه‌جانبه یک سناتور دیگر از ایالت مینه‌سوتا به نام ایمی کلوبوشار می‌گوید او در همین زمینه «نامه‌ای شدید‌اللحن» به دبیرکل سازمان ملل نوشته است.

رکسانا صابری که برای رسانه‌هایی چون بی‌بی‌سی و رادیو ان‌پی‌آر، رادیو ملی آمریکا، گزارش تهیه می‌کرد در تاریخ ۲۲ بهمن‌ماه در آخرين گفت‌وگوی تلفنی با پدرش گفته بود که فردی به او شراب فروخته و سپس این موضوع را گزارش کرده و همین امر منجر به دستگيری او شده است.

نشانی از شکنجه جسمی رکسانا صابری دیده نشده است
پدر رکسانا صابری، خبرنگار ایرانی - آمریکایی ۳۱ ساله که در زندان اوین تهران در بازداشت بسر می برد، به خبرگزاری ها گفته است که وکیل دخترش سرانجام توانسته است با موکل خود دیدار کند.
رضا صابری بنقل قول از همین وکیل مدافع می گوید: نشانه یی از شکنجه جسمی بر رکسانا صابری ندیده است.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی می گوید: رکسانا صابری به این اتهام بازداشت شده که برغم گذشت سه سال از لغو پروانه ی ِ خبرنگاریش، به فعالیت های روزنامه نگاری در ایران ادامه داده است.
رادیو فردا

HOME