فعال آذربايجانی به ايران تحويل داده شد

 

هادی سيد جواد موسوی - عکس از سايت گاموح

هادی سيد جواد موسوی از سال گذشته در باکو ساکن بوده است

مراجع امنيتی در جمهوری آذربايجان، پنج روز پيش (هفتم آوريل) يکی از فعالان سياسی آذربايجان ايران را بازداشت و بامداد امروز با هواپيما به تهران فرستاده و به مسئولان امنيتی ايرانی تحويل داده اند.

اين فعال سياسی که هادی سيد جواد موسوی نام دارد، آن گونه که گزارش شده از سال گذشته در باکو، پايتخت جمهوری آذربايجان اقامت داشته و به جريانی موسوم به جنبش ملی بيداری آذربايجان جنوبی وابسته بوده که با نام اختصاری اش، گاموح (گونی آذربايجان ملی اويانيش حرکتی) شناخته می شود.

آن گونه که علی اوسط علی اف، وکيل هادی موسوی گفته، وی بيست و پنج سال دارد و يک بار در اوائل تابستان 2004 ميلادی (1383 خورشيدی) در تجمعی در قلعه بابک در استان آذربايجان شرقی ايران داشته و بهار سال بعد از آن نيز در تظاهراتی شرکت جست که در آذربايجان ايران و در اعتراض به کاريکاتوری به راه افتاد که بسياری از ترک زبانان آنان، انتشار آن در روزنامه دولتی ايران را توهين به خود دانستند.

بنابر گزارشهايی که در جمهوری آذربايجان منتشر شده، هادی موسوی از اين جمهوری درخواست پناهندگی کرده بوده اما درخواست او رد شده بوده و دادگاه نيز درخواست او برای تجديدنظر در اين پاسخ منفی را رد کرده بوده است.

دولت جمهوری آذربايجان پيش از اين نيز برخی فعالان آذربايجانی ايرانی را از اين کشور اخراج کرده اما اين افراد معمولاً به کشورهايی غير از ايران و بيشتر به ترکيه فرستاده شده اند.

جمهوری آذربايجان در سالهای نخستين پس از استقلال خود و به دنبال رشد حرکتهای ملی گرا و قومی گرا در اين جمهوری پايگاه گروهی از فعالان ايرانی شد که با هدف خودمختاری آذربايجان ايران يا جدايی آن از ايران و تشکيل آذربايجان بزرگ فعاليت می کردند.

اين گروهها در زمان رياست جمهوری ابوالفضل ايلچی بيگ از حمايت مستقيم دولت جمهوری آذربايجان برخوردار بود اما اين حمايتها با سقوط دولت او و روی کار آمدن حيدر علی اف که سياست کاهش تنش و نزديک شدن احتياط آميز به ايران را دنبال می کرد کاهش يافت.

الهام علی اف، رئيس جمهور کنونی جمهوری آذربايجان از زمانی که جانشين پدر شد روابط دولتش را با ايران، بويژه در زمينه های اقتصادی افزايش داد و در حال حاضر، حمايت از گروههای قوميت گرا در جمهوری آذربايجان از چارچوب سياستهای دولت جمهوری آذربايجان خارج شده و احزاب مخالف دولت و مطبوعات وابسته به آنها از اين گروهها طرفداری می کنند.

طی دو سه سال اخير که مناطقی از ايران صحنه تنشهای قومی شده، جمهوری آذربايجان پس از سوريه دومين دولتی است که افرادی را که در ارتباط با اين تنشها مورد تعقيب دولت ايران قرار دارند به اين کشور تحويل می دهد.

BBC

HOME