محمود صالحی فعال کاگری پس از یک سال، بعد از ظهر امروز یکشنبه ۱۸ فروردین ماه از زندان آزاد شد.
محمود صالحی که بشدت بیمار بود، طی هفته ای اخیر در اعتراض به بازداشت غیرقانونی خود دست به اعتصاب غذا زد. کمیته دفاع از محمود صالحی در اطلاعیه ای اعلام کرد این فعال کارگری ساعت ۳ بعدازظهر امروز از زندان آزاد شده است.
رادیو فردا: محمود صالحی، فعال کارگری از زندان سنندج آزاد شد
محمود صالحی، فعال کارگر زندانی، که به اتهام اقدام علیه امنیتی ملی و تبلیغ علیه نظام یکسال در بازداشت بود روز یکشنبه، ۱۸ فروردین، از زندان سنندج آزاد شد.
آقای صالحی، از بنیانگذاران انجمن صنفی کارگران خباز شهر سقز، در فروردین ماه سال پیش به فرمانداری این شهر دعوت شد تا در مورد برگزاری روز جهانی کارگر، روز اول ماه مه، گفت و گو کند، اما در آنجا بازداشت و به زندان مرکزی شهر سنندج منتقل شد تا دوره یک سال زندان خود را به خاطر آنچه که اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام نامیده شد، سپری کند.
این اتهامات از سوی محمود صالحی، وکیل مدافع و خانواده اش رد شده بود.
در مدتی که این فعال کارگری در زندان نگه داشته شد، اعتراضات داخلی و بین المللی بسیاری نسبت به بازداشت او انجام شد. بیشترین اعتراض ها از سوی کنفدراسیون بین المللی اتحادیه های آزاد کارگری، فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل و سازمان عفو بین الملل ابراز شد.
در این اعتراض ها که با دو روز همبستگی بین المللی با محمود صالحی و منصور اسانلو، رییس هیات مدیره سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، همراه بود، دهها اتحادیه کارگری خواستار آزادی این دو کارگر و سایر فعالان کارگر زندانی شدند.
این در حالی بود که آقای صالحی که به دلیل از دست دادن یک کلیه در گذشته، دچار بیماری شدیدی بود، در زندان، به گفته خانواده و وکلای مدافعش، دچار ناراحتی شدید قلبی و نیز فشار بالای خون شد.
این موضوع باعث شد که خانواده وی و همچنین سازمان های بین المللی حقوق بشری و کارگری خواستار آزادی فوری این فعال کارگر زندانی شوند.
با این همه، در شرایطی که دوره یک سال زندان آقای صالحی در چهارم فروردین ماه سال جاری به پایان می رسید، مقام های قوه قضاییه او را در زندان نگه داشتند.
دلیل این اقدام، ارسال پیام از سوی محمود صالحی برای کسانی بود که در روز همبستگی بین المللی با او و سایر کارگران ایرانی شرکت کرده بودند.
محمد شریف، وکیل مدافع محمود صالحی، روز هشتم فروردین ماه ضمن ابراز نگرانی از وضعیت جسمی موکلش، به رادیو فردا گفت که برای آقای صالحی، به اتهام ارسال پیام به خارج از زندان، قرار بازداشت جدیدی صادر شده است.
وکیل مدافع محمود صالحی درباره آخرین وضعیت پرونده موکلش افزود: «از چهارم فروردین، دوره چهارساله حبس تعلیقی محمود صالحی آغاز می شد. در این ارتباط، صحبت هایی با دادستان سنندج شده بود که با آغاز سال نو خورشیدی آقای صالحی آزاد شود. متاسفانه درست دو روز به روز کاری سال قبل مانده، وی را از زندان به دادسرا منتقل می کنند و پرونده جدیدی برای محمود صالحی گشوده می شود و قرار بازداشت جدیدی برای او صادر می شود.»
امتناع مقام های قوه قضاییه استان کردستان از آزادی آقای صالحی، اعتصاب غذای او را به همراه داشت، که پس از دادن قول آزادی از سوی آنان، وی به اعتصاب غذای خود پایان داد.
رادیو دویچه وله: آزادی محمود صالحی، فعال کارگری
برای فعالان کارگری و دیگر علاقهمندان به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران روز یکشنبه (۱۸ فروردین / ۶ آوریل) روز خوبی بود، چون محمود صالحی، یکی از فعالان سرشناس کارگری ایران، از زندان آزاد شد. محمود صالحی که بیش از یک سال را در زندان سنندج به سر برده بود، در میان استقبال خانواده، دوستان و دیگر فعالان کارگری به موطن خود سقز بازگشت.
انتشار خبر آزادی
خبر آزادی محمود صالحی توسط سندیکای کارگران شرکت واحد و اتحادیه کارگران اخراجی و بیکار منتشر شد. دکتر محمد شریف، وکیل محمود صالحی، در تایید این خبر گفت: “با توجه به کسب خبر تلفنی که از سنندج به من رسیده، آقای محمود صالحی با اجرای قرار چهل میلیون تومانی از زندان مرکزی سنندج آزاد شدند و اخبار تکمیلی در مورد این مسئله منوط به کسب خبر دقیقتر است.”
علت دستگیری محمود صالحی
محمود صالحی را که رییس سابق اتحادیه کارگران نانوای سقز و عضو بنیانگذار کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری در ایران بود در اسفند ماه ۱۳۸۵ دستگیر کردند. سه سال پیش از آن هم او و ۶ فعال کارگری دیگر را بخاطر آنکه قصد برگزاری تظاهرات مسالمتآمیز روز جهانی کارگر را داشتند دستگیر کرده بودند. علت دستگیری او و دیگر فعالان کارگری این بود که آنان درخواست تشکیل اتحادیه مستقل کارگری را داشتند و این خواست مبرمی است که کارگران ایران در سالهای اخیر همواره بیان داشتهاند.
بیماری در زندان
محمود صالحی در زندان بیش از پیش از بیماری کلیوی رنج میبرد و عدم برخورداری او از مراقبتهای ویژه پزشکی موجب اعتراض وکیل و خانواده و فعالان حقوق بشر بود. فعالیتهای اعتراضی بسیاری، نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان، از جمله از سوی سازمان عفو بینالملل و اتحادیههای بینالمللی کار برای آزادی او و دیگر فعالان کارگری چون منصور اسانلو صورت گرفت.
استقبال از زندانی آزادشده
اینک پس از اعتراضهای فراوان سرانجام محمود صالحی از زندان آزاد شده است. روز یکشنبه استقبال از او به گونهای بود که در لحظههای نخستین ورود او به خانهاش حتی برای پسر ۱۷ سالهاش سامرند امکان و فرصت حرف زدن و نزدیکی به پدرش میسر نبود. سامرند پس از گذشت یک ساعت از ورود محمود صالحی به خانه در مورد حاضران گفت: “بیش از ۳۰۰ نفر هم اکنون اینجا هستند و بیشتر آنان هم از فعالان کارگری هستند. با وجود اینکه خیلی از مردم اطلاعی ندارند، ولی یک سری از آنها آمدهاند و لحظه به لحظه هم بیشتر میشوند.”
آزادی محمود صالحی در آستانه روز جهانی کارگر، اول ماه مه انجام میگیرد، روزی که جشن گرفتن آن در ایران کار سادهای نبوده و نیست. اول ماه مه روزی است که کارگران جهان به طور سنتی خواستهای خود را بیان میکنند، خواستهایی که در جهت رسیدن به حقوق انسانیشان و بهبود بخشیدن به زندگی آنان است.
نقش جنبش همبستگی
جعفر عظیمزاده، سخنگو و مسئول روابط عمومی اتحادیه کارگران اخراجی و بیکار در مورد آزادی محمود صالحی گفت: “محمود صالحی و منصور اسانلو، به ویژه محمود صالحی، از یک سال پیش در زنداناند. اگر امروز آقای محمود صالحی آزاد شده، واقعیت این است که آقای محمود صالحی به خودی خود آزاد نشد. یک ارادهای وجود داشت که آقای محمود صالحی را نگه دارد. و اصرار میکرد که آزاد نکند. اما این اراده نهایتا با قدرت جنبش کارگری در سطح بینالمللی و در داخل کشور جلویش گرفته شد. این به یک معنا گامی برای جنبش کارگری و موفقیتی برای آن است. اما در عین حال نمیشود گفت که با آزادی محمود صالحی از فردا صبح تشکلهای کارگری در ایران شکل میگیرند یا گامهای بلندتری به جلو برداشته میشود. به هر حال این یک مصاف است که بین جنبش کارگری در ایران و کسانی که نیرویشان را در این گذاشتهاند که تشکل کارگری در ایران شکل نگیرد و کارگر از حقوق خودش نتواند دفاع کند، این مصاف به هر حال بین این دو در جریان است و آزادی محمود صالحی در این بین و کشمکش یک موفقیت برای جنبش کارگری است.”
قدرت جنبش کارگری
جعفر عظیمزاده همچنین در باره تاثیر و معنای آزادی محمود صالحی برای دیگر فعالان کارگری گفت: “به نظر من این مصاف همچنان ادامه پیدا خواهد کرد. آزادی محمود صالحی در واقع نشان از قدرت جنبش کارگری دارد و به درجهای کمک میکند به شکستن فضای سرکوب نسبت به طبقه کارگر در ایران و امیدوارم که جنبش کارگری در ایران با گامهایی عملیتر و جدیتر آزادی محمود صالحی را پیوند بدهد با پیشرویهای هر چه بیشتر در آینده نزدیک تا تشکلهای کارگری در ایران شکل بگیرند، تا کارگران بتوانند قادر شوند از حقوق اجتماعی و طبقاتی خودشان دفاع بکنند.”
بی بی سی: محمود صالحی، فعال کارگری، از زندان آزاد شد
محمود صالحی، از فعالان کارگری که از حدود یک سال پیش در زندان سنندج زندانی بود، از زندان آزاد شده است.
محمد شریف، وکیل مدافع آقای صالحی، و نیز همسر آقای صالحی در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی آزادی او را تایید کرده اند.
محمود صالحی از اعضای سابق اتحادیه نانوایان شهر سقز، در استان کردستان در غرب ایران، است.
آقای صالحی به اتهام سازماندهی تجمعی که اول ماه مه سال ۲۰۰۴، روز جهانی کارگر، در شهر سقز برگزار شد و در حالی که عازم محل برگزاری تجمع بود، به همراه چند تن دیگر از فعالان کارگری این شهرستان بازداشت و بعد از چند روز با سپردن وثیقه از زندان آزاد شد.
دادگاه بدوی او را به پنج سال زندان و سه سال تبعید محکوم کرد که این رای در دادگاه تجدیدنظر تغییر کرد.
اما آقای صالحی در پاییز سال ۱۳۸۵ مجددا محاکمه شد و این بار به ۴ سال زندان محکوم شد که این حکم نیز در دادگاه تجدیدنظر به یک سال زندان تعزیری و سه سال زندان تعلیقی کاهش یافت.
آقای صالحی روز ۹ آوریل ۲۰۰۷، ۱۸ فروردین ۱۳۸۶، بازداشت و به زندان سنندج منتقل شد.
در دوره زندانی بودن محمود صالحی، تعدادی از نهادهای حقوق بشری داخلی و بین المللی تلاش هایی برای آزادی او از زندان انجام شدند و آقای صالحی نیز در پیامی از زندان از این افراد تشکر کرد.
به گفته وکیل آقای صالحی، همین پیام و نیز اعتصاب غذای آقای صالحی در زندان، باعث گشودن پرونده ای جدید برای او و صدور قرار بازداشت دیگری شد. به این ترتیب در حالی که محمود صالحی باید روز چهارم فروردین از زندان آزاد می شد، با این قرار بازداشت در زندان ماند.
به گفته آقای شریف این قرار بازداشت به قرار وثیقه چهل میلیون تومانی تبدیل شد که مقامات زندان علی رغم تودیع این وثیقه تا چند روز از آزادی آقای صالحی خودداری می کردند. اما سرانجام این وثیقه پذیرفته شده و آقای صالحی تا صدور حکم پرونده جدیدش آزاد خواهد بود.
بنا بر گزارش ها آقای صالحی به بیماری کلیه مبتلاست و در طول دوران زندانش نهادهای حقوق بشری بارها خواستار انتقال او به بیمارستان برای مراقبت های پزشکی شده بودند که در چند مورد این اتفاق به وقوع پیوست.
خبرنامه امیر کبیر