گزارش ها از بازداشت شش فعال کارگر در دو منطقه ایران در دو روز گذشته و همزمان با روز جهانی کارگر، اول ماه مه، حکایت دارد.
ماموران انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی، این شش فعال کارگری را درعسلویه و اشنویه بازداشت کرده اند.
این بازداشت ها در شرایطی انجام گرفته است که فعالان و تشکل های مستقل کارگری در چند روز گذشته کوشیدند مراسمی را به مناسبت روز جهانی کارگر، اول ماه مه، برگزار کنند، اما این تلاش ها با ممانعت نیروهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی مواجه شد. ضمن آنکه حتی پیش از برگزاری این مراسم با فعالان کارگری تماس گرفته شده و از آنان خواسته شده بود که مراسمی برگزار نکنند.
در این ارتباط، می توان به روز هشتم اردیبهشت اشاره کرد که صدها کارگر و فعال کارگری کوشیدند مراسمی را در پارک چیتگر، بین تهران و کرج، برگزار کنند که صدها نیروی انتظامی و امنیتی از این کار جلوگیری کردند.
این موضوع در روز پنجشنبه، دوازدهم اردیبهشت، در عسلویه تکرار شد و ماموران انتظامی، به گفته جعفر عظیم زاده، رییس هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، مانع برگزاری مراسم روز جهانی کارگران توسط برخی از اعضای آن تشکل کارگری و نیز کارگرانی شدند که قصد شرکت در آن را داشتند.
وی به رادیو فردا گفت:«مراسم تازه در ساعت هفت عصر شروع شده بود و کارگران در حال جمع شدن بودند که نیروهای انتظامی سر رسیدند، پلاکاردها را از کارگران گرفتند و جوانمیر مرادی، یکی از اعضای هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، را بازداشت کردند و به پاسگاه بردند.»
به گفته آقای این فعال کارگری، «پس از آنکه کارگران برای پیگیری مسئله آقای مرادی به پاسگاه رفتند، ماموران طه ازادی، عضو علی البدل هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، را هم بازداشت کردند.»
او اضافه کرد که تا جمعه شب، ۱۳ اردیبهشت، خبری از این دو فعال کارگری دردست نبوده است و تنها گفته شده است که به اداره اطلاعات برده شده اند و تحت بازجویی قرار دارند. ضمن آنکه آقای حضرتی در عسلویه احضار و سپس بازداشت شده است.
آقای عظیم زاده همچنین خبر داد که سه عضو دیگر این تشکل صنفی کارگری، روز چهارشنبه، ۱۱ اردیبهشت، پیش از برگزاری مراسم روز جهانی کارگر در شهر اشنویه در غرب ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده اند.
خبر این بازداشت ها با سکوت رسانه ها در ایران و همچنین دستگاه های انتظامی و امنیتی همراه بوده است.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران روز هشتم اردیبهشت با انتشار بیانیه ای از جمهوری اسلامی خواسته بود به ممنوعیت تجمع فعالان مستقل کارگری و برگزاری مراسم روز اول ماه مه پایان دهد.
این سازمان حقوق بشری همچنین به بازداشت فعالان کارگری در ایران اعتراض کرده و خواستار آزادی آنان شده بود. چنین درخواست هایی پیش از این نیز توسط اتحادیه های بین المللی کارگری مطرح شده بودند.
جعفر عظیم زاده در پاسخ پرسشی در خصوص دلیل بازداشت فعالان کارگری در روزهای گذشته، می گوید: «آنها نمی خواهند که کارگر روز خودش را برگزار کند. آنها در ایران، کارگر را ارزان و خاموش می خواهند که برده مطلق شان باشد. آنها می دانند که اگر کارگران موفق شوند که روز خود را جشن بگیرند و این را جا بیندازند که با همبستگی میان خود می توانند کارهایی را در ارتباط با بحث دستمزد و اخراج ها انجام دهند، دیگر نمی توان به کارگران زور گفت. به همین خاطر حساسیت ویژه ای به روز جهانی کارگر دارند.»
وی بااشاره به اینکه مراسم روز جهانی کارگر در خارج از شهر سنندج برگزار شد، افزود:«از روزهای قبل به دوستان ما فشار وارد می شد تا مراسم در داخل شهر برگزار نشود و صبح روز پنجشنبه ، ۱۲ اردیبهشت، قبل از آغاز مراسم تماس گرفته و گفته بودند که در صورت برگزاری مراسم در داخل سنندج به آنها حمله خواهند کرد.»
به گفته این فعال کارگری، در شهر کرمانشاه نیز مقام های جمهوری اسلامی مانع برگزاری مراسم روز جهانی کارگر شده اند.
در این حال، دکتر محمدعلی دادخواه، حقوقدان، از زاویه دیگری به این موشوع نگاه می کند:«برابر اصل ۲۷ قانون اساسی، همه راهپیمایی ها و اجتماعات آزادند، مگر اینکه کسانی که مبادرت به تجمعی کرده اند، اسلحه داشته باشند و یا برخلاف موازین اسلام اقدام کرده باشند که اصولا هیچیک از این دو، تحقق نمی پذیرد.»
او با اشاره به اینکه بایستی پیش از این، نسبت به این موارد تحقیق انجام گیرد، افزود:« با احضار و بازداشت هر کسی، باید ظرف ۲۴ ساعت به او تفهیم اتهام بشود که بر مبنای کدام اتهامف او را احضار و یا بازداشت کرده اند.»
بهروز کارونی
رادیو فردا