رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح:
تحقيقات مقدماتي بايد قبل از احضار و جلب متهمان باشد
مجازات‌‏هاي سنگيني براي نظاميان واردشده به دسته‌‏بندي‌‏هاي سياسي تعيين شده است/كامل/
30.03.1385

تهران- خبرگزاري كار ايران

رييس سازمان قضايي نيروي مسلح گفت: گزارش‌‏هايي در مورد ورود نظاميان به دسته‌‏بندي‌‏هاي سياسي به سازمان اعلام شده است كه در برخي جزئي بوده و در برخي موارد منجر به تعيين مجازات‌‏هاي سنگين شده است.


به گزارش خبرنگار "ايلنا"، محمدكاظم بهرامي در يك نشست خبري در آستانه هفته قوه قضاييه، در پاسخ به اين سوال كه چه تعداد پرونده در مورد ورود نظاميان به جريان‌‏هاي سياسي در سازمان قضايي نيروهاي مسلح تشكيل شده است، گفت: گزارشاتي در اين مورد داشته‌‏ايم كه با دقت آن را بررسي مي‌‏كنيم، البته نمونه‌‏ها متفاوت است به طوري كه برخي از آنها جزيي است و برخي‌‏ها هم مهم بوده و به تعيين مجازات‌‏هاي سنگين منجر شده است.
وي تاكيد كرد: به فرمان حضرت امام و طبق ماده 40 قانون جرايم نيروهاي مسلح، ورود نظاميان به دسته‌‏بندي‌‏هاي سياسي ممنوع است و براي آن مجازات تعيين شده است، بر اين اساس هر موردي در خصوص ورود نظاميان به دسته‌‏بندي‌‏هاي سياسي به سازمان اعلام شود، ما آن را بررسي مي‌‏كنيم.
بهرامي در پاسخ به سوال خبرنگاري كه از وي پرسيد چه تعداد تبرئه و قرار منع تعقيب براي نظاميان در سازمان نيروهاي مسلح صادر شده است، گفت: تعداد پرونده‌‏ها به دليل برخي ملاحظات و وجود برخي افراد اعلام نمي‌‏شود، ما حتي تعداد آن را به قوه قضاييه هم نمي‌‏گوييم چه برسد به اينكه به رسانه‌‏ها نيز اعلام كنيم، اين امر به دليل مصلحت كشور است.
رييس سازمان قضايي نيروي مسلح با اشاره به اينكه در سازمان قضايي نيروهاي مسلح در سال 84 نسبت به سال 83، 29 درصد با كاهش ورودي پرونده‌‏ها مواجه هستيم، گفت: خودزني 25 درصد, سهل‌‏انگاري منجر به خسارت 37 درصد, مفقود شدن سلاح 14 درصد, سرقت وسائل و تجهيزات نظامي 31 درصد, اختلاس 30 درصد و ارتشاء 5/6 درصد كاهش داشتيم البته افزايش‌‏هايي را در برخي جرايم داشته‌‏ايم كه به صورت محدود بوده است.
بهرامي در پاسخ به اين سوال كه چه تعداد پرونده در سازمان قضايي نيروي مسلح در مورد افشاي اسرار نظامي تشكيل شده است، گفت: به طور قطع در جامعه بزرگي مانند ايران كه دشمنان سعي مي‌‏كنند با توطئه‌‏هاي خود افرادي را به عنوان عامل خود جذب كنند، پرونده‌‏هايي در اين راستا تشكيل مي‌‏شود. ما نيز آن را انكار نمي‌‏كنيم اما آنچه به آن حساس هستيم، مساله جاسوسي است كه از آن بسيار مراقبت مي‌‏شود.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح تاكيد كرد: تعداد جرايم مربوط به افشاي اسرار نظامي با توجه به جمعيت اعضاي نيروهاي مسلح بسيار محدود است.
بهرامي در پاسخ به اين سوال كه چرا امنيت كشور را با مجرمين گره مي‌‏زنيد، گفت: اين بحث نيروهاي مسلح است كه اگر اطلاعات مربوط به پرونده‌‏ها را اعلام كنيم، ممكن است بيگانگان بدون تجزيه و تحليل نسبت به ميزان جمعيت با تعداد جرم از آن به نفع خود بهره‌‏برداري كنند، ما مصلحت مي‌‏دانيم كه حافظ اسرار نظام باشيم البته در مورد مسائلي كه مربوط به مسائل ملي باشد، كوتاهي نمي‌‏كنيم و اطلاعات آن را ارايه مي‌‏كنيم.
وي در خصوص قصور برخي نيروهاي انتظامي در حادثه جنايت‌‏هاي پاكدشت، گفت: اين پرونده در دو بخش رسيدگي شد كه بخشي از آن مربوط به قصورها بود كه در آن 6 نفر محكوم شدند اما بخش ديگري كه جديدا در حال رسيدگي است، شايد مربوط به بحث ضابطين قضايي باشد كه در سازمان قضايي نيروهاي مسلح مطرح نيست.
بهرامي در پاسخ به سوال خبرنگار ايلنا مبني بر اينكه آيا به شكايت برخي خانواده‌‏هاي شهداي حادثه سقوط
C-130 ارتش در سازمان قضايي نيروهاي مسلح رسيدگي مي‌‏شود، گفت: ما موظفيم به همه جهات از جمله جنبه‌‏هاي عمومي و خصوصي رسيدگي كنيم. بسياري از كساني كه شكايت كردند، اعلام كردند كه حق خصوصي خود را در اين رابطه دريافت كرده‌‏اند اما از لحاظ عمومي خواستار رسيدگي به پرونده شده‌‏اند كه البته اگر آنها نيز شكايت نمي‌‏كردند، ما خود را موظف مي‌‏دانستيم كه ماجراي سقوط اين هواپيما را از جنبه عمومي بررسي كنيم، دادگاه در خصوص جنبه عمومي و خصوصي جرم اعلام نظر خواهد كرد.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح در پاسخ به اين سوال كه آيا بندهاي نظامي تحت نظارت سازمان زندان‌‏ها اداره مي‌‏شود، گفت: كليه بازداشتگاه‌‏هايي كه نظاميان در آن نگهداري مي‌‏شوند، تحت نظارت سازمان زندان‌‏هاست. در بيشتر استان‌‏ها نظاميان مجرم در زندان‌‏هاي عمومي اما در بند نظامي نگهداري مي‌‏شود. در تهران نيز سپاه و ارتش بازداشتگاه‌‏هايي را براي خود دارند كه زير نظر سازمان زندان‌‏ها فعاليت مي‌‏كنند و مسوول آن نيز از سوي سازمان زندان‌‏ها منصوب مي‌‏شود.
بهرامي در پاسخ به اين سوال كه آيا پرونده‌‏اي در راستاي دخالت نظاميان در قاچاق كالا از بنادر در سازمان قضايي نيروهاي مسلح تشكيل شده است، گفت: اگر اين گونه جرايم تشكيلاتي و تخلف از مقررات باشد، در اين سازمان رسيدگي مي‌‏شود اما اگر فردي نظامي خارج از تشكيلات خود مرتكب تخلف شود، رسيدگي به آن برعهده اين سازمان نيست. چنين موضوعي در مرزهاي آبي و خاكي داشته‌‏ايم و با آنها برخورد صورت گرفته است.
وي درپاسخ به اين سوال كه آيا به‌‏كارگيري قضات از نيروهاي مسلح در سازمان قضايي نيروهاي مسلح براي رسيدگي به تخلفات نظاميان مغاير با استقلال اين سازمان نيست، گفت: ما عملا ديده‌‏ايم كه به‌‏كارگيري قضات از نيروهاي مسلح تاثيري در اين راستا نداشته است چون اين قضات مستقل هستند و ابلاغ آنها از تشكيلات قضايي آمده است، در طول اين 20 سال كه از تشكيل سازمان قضايي نيروهاي مسلح مي‌‏گذرد، شاهد اعمال قرض از سوي اين قضات نبوده و آنها با استقلال كامل مشغول به كار هستند.
بهرامي در مورد عدم تطابق حقوق قضات سازمان قضايي نيروهاي مسلح با قضات دادگستري، گفت: در بخش قضات نظامي ما افزايش حقوق نداشته‌‏ايم اما اين خلاء را به صورت مقطعي تامين كرده‌‏ايم و به دنبال رسمي كردن اين موضوع هستيم.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح در پاسخ به اين سوال كه آيا تاكنون پرونده‌‏اي براي نيروهاي انتظامي و نظامي كه در حادثه تبريز بر اعصاب خود مسلط نبوده‌‏اند و آن حادثه را به وجود آورده‌‏اند، در اين سازمان تشكيل شده است، گفت: در اين رابطه فكر نمي‌‏كنم پرونده‌‏اي تشكيل شده باشد، ورود نيروهاي انتظامي و نظامي به اين گونه حوادث يك سري قوانين خاص خود را دارد و نيروهاي مسلح صرفا بر اساس مصوبه شوراي تامين استان‌‏ها مبادرت به دخالت در اين گونه حوادث مي‌‏كند كه اگر فردي نظامي خارج از اين مصوبه عمل كند، سازمان به آن رسيدگي مي‌‏كند.
بهرامي در خصوص مجازات جرم جاسوسي، گفت: هر كس كه اسرار مملكت را به بيگانگان ارايه كند، مجازاتش محاربه است البته پرونده‌‏هايي در اين راستا تشكيل شده است اما بسيار محدود است.
وي در خصوص پرونده متهم متروي كرج، گفت: چون متهم اين پرونده روحاني بود، پرونده در رسيدگي به دادگاه ويژه روحانيت ارجاع شد.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح گفت: تحقيقات مقدماتي بايد قبل از احضار و جلب متهمان باشد تا حقوق آنها حفظ شود، در غير اين صورت ما آن را خلاف قانون مي‌‏دانيم.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، محمدكاظم بهرامي در ادامه نشست خبري امروز خود گفت: به ما تاكيد شده است كه تحقيقات مقدماتي قبل از احضار و جلب صورت گيرد كه اين امر در سازمان قضايي نيروهاي مسلح جا افتاده است.
وي با بيان اينكه سازمان قضايي نيروهاي مسلح بر اساس اصل 172 قانون اساسي براي رسيدگي به جرايم نظامي و انتظامي اعضاي نيروهاي مسلح تشكيل شده است، گفت: با اينكه اصل 172 قانون اساسي در سال 58 به تاسيس سازمان قضايي نيروهاي مسلح اشاره كرده بود اما به دليل مهيا نبودن شرايط، اين سازمان در اوايل سال 65 تاسيس شد.
وي با بيان اينكه صلاحيت اين سازمان استاني است، گفت: هم اكنون سازمان قضايي نيروهاي مسلح در 30 استان كشور مستقر است و در 11 شهرستان كه داراي ويژگي‌‏هاي خاصي از نظر نظامي و انتظامي است، اين سازمان تشكيل شده است.
بهرامي با اشاره به صلاحيت‌‏هاي سازمان قضايي نيروهاي مسلح گفت: رسيدگي به جرايم اسراي بيگانه در ايران و اسراي ايران در ساير كشورها در صلاحيت اين سازمان است. اين سازمان همچنين صلاحيت رسيدگي به جرايم حين خدمت نظاميان را دارد. رسيدگي به جرايم كاركنان وزارت اطلاعات و جرايمي كه رسيدگي به آنها مشتمل بر اسرار نظام باشد، در اين سازمان انجام مي‌‏شود.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح با اشاره به اينكه قضات سازمان قضايي نيروهاي مسلح از سوي رييس قوه قضاييه منصوب مي‌‏شوند، گفت: اين سازمان نيمي از قضات و كاركنان خود را از نيروهاي مسلح تامين مي‌‏كند.
بهرامي با تاكيد بر اينكه ميزان رسيدگي‌‏ها در اين سازمان در طول سال‌‏هاي گذشته بهبود يافته است، گفت: يكي از مسائلي كه باعث بهبود رسيدگي به پرونده‌‏ها شده است، آموزش حين خدمت است. بر اين اساس در سال 84 قضات سازمان به ميزان 19 هزار و 304 نفر ساعت, كاركنان 18 هزار و 325 نفر ساعت و مديران سه هزار و 412 ساعت آموزش حين خدمت ديده‌‏اند.
وي افزود: تاكنون نيز 1120 نشست قضايي قضات اين سازمان در سراسر كشور برگزار شده است كه 1745 ساعت مسائل مبتلابه قضايي را بررسي شده است.
بهرامي با بيان اينكه نظارت بر عملكرد قضات و كارمندان سازمان قضايي نيروهاي مسلح بر عهده معاونت نظارت و بازرسي اين سازمان است، گفت: در سال 84, 12 استان مورد بررسي دقيق قرار گرفته است. 13 استان نيز به صورت غيرمترقبه مورد بازديد قرار گرفته است.
به گفته وي تعداد آراي بررسي‌‏شده از سوي اين سازمان در سال 84, 810 راي, 1280 قرار و 1570 پرونده بوده است.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح با اشاره به بحث اشاعه دادرسي در اين سازمان، گفت: بيشتر دادرسي‌‏ها در اين سازمان در همان روزهاي اول به نتيجه مي‌‏رسد اما برخي پرونده‌‏ها به دليل حجم بالايي كه دارند رسيدگي به آنها بيشتر طول مي‌‏كشد.
بهرامي با بيان اينكه موجودي پرونده‌‏ها در اين سازمان بسيار كاهش يافته است، گفت: ميزان مختومه‌‏هاي ما در سال 84 نسبت به سال 83 با 7/10 با كاهش مواجه شده است.
وي با تاكيد بر اينكه سازمان قضايي نيروهاي مسلح به بحث پيشگيري از وقوع جرم, اهتمام جدي دارد، گفت: جرايم نيروهاي مسلح بسيار پايين است و اين باعث افتخار است البته بايد بگويم بسيار از جرايمي كه ما به آن رسيدگي مي‌‏كنيم، در بيرون از سازمان جرم تلقي نمي‌‏شود. ما معتقديم ميزان جرايم نيروهاي مسلح ما به همين ميزان كمي كه است، بايد كاهش يابد.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح با بيان اينكه 16 جرم به صورت مجزا مورد بررسي قرار گرفته و علل پيدايش و انگيزه‌‏هاي آن نيز بررسي شده است، گفت: از برنامه‌‏هاي پنج ساله اول 22 تحقيق علمي و جامع انجام داديم كه 643 راهكار براي برخورد با جرايم استخراج و در اختيار نيروهاي مسلح قرار داديم.
بهرامي افزود: در برنامه پنج ساله دوم قضايي نيز بررسي جغرافيايي محيط‌‏هاي جرم‌‏زا و تهديد جمعيت كيفري در دستور كار اين سازمان قرار گرفت كه بر اساس آن مهمترين شاخص اندازه‌‏گيري جرايم مشخص مي‌‏شود.
وي با بيان اينكه اين سازمان به امور زندانيان نيروهاي مسلح اهتمام جدي دارد، گفت: قضات دادستان و دادياران ناظر ما موظف هستند كه از زندان‌‏ها بازديد و مسائل زندانيان نظامي را بررسي كنند كه بر اين اساس در سال 84 قضات سازمان 1861 بازديد از بندهاي نظامي انجام داده‌‏اند ضمن اينكه 23 هزار ساعت نيز كارهاي فرهنگي در بندهاي نظامي زندان‌‏ها صورت گرفته است.
رييس سازمان قضايي نيروهاي مسلح با بيان اينكه اين سازمان تعامل خوبي با فرماندهان نيروهاي مسلح دارد، گفت: در سال 84, 878 جلسه با فرماندهان و مسوولان نيروهاي مسلح داشته‌‏ايم.
بهرامي تاكيد كرد: سرعت و قاطعيت كه از رسيدگي به پرونده‌‏هاست، دو اولويت مهم سازمان قضايي نيروهاي مسلح است.
پايان پيام

HOME