پنج سال محروميت از حقوق اجتماعی برای روزنامه نگار تمدن هرمزگان

 

نقشه ايران

 

وکيل مدافع الهام افروتن، روزنامه نگار بندرعباسی که با چاپ مقاله ای در يکی از هفته نامه های محلی تحت پيگرد قانونی قرار گرفته بود، از صدور حکم مجازات يک سال حبس تعليقی، يکصد و پنجاه هزار تومان جريمه نقدی و پنج سال محروميت از حقوق اجتماعی برای موکل خود خبر داد.

الهام افروتن به دنبال انتشار مطلبی که اواخر ژانويه (اوائل بهمن) گذشته در هفته نامه محلی تمدن هرمزگان به چاپ رسيد، متهم به تبليغ عليه نظام جمهوری اسلامی و توهين به بنيانگذار و مسئولان آن و همچنين ترويج مطالب خلاف عفت عمومی شد.

به دنبال چاپ اين مطلب، هفته نامه تمدن هرمزگان تعطيل شد و خانم افروتن و چند تن ديگر از گردانندگان نشريه مدتی را در بازداشت گذراندند و پرونده شان برای رسيدگی به تهران انتقال داده شد.

عبدالصمد خرمشاهی، وکيل مدافع الهام افروتن به خبرگزاری دانشجويان ايران گفته که شعبه‌ ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، خانم افروتن را به علت فقدان دليل، از اتهامات تبليغ عليه نظام جمهوری اسلامی و توهين به بنيانگذار و مسئولان آن تبرئه کرده اما او را نسبت به اتهام ترويج مطالب خلاف عفت عمومی مجرم شناخته است.

خانم افروتن 21 سال دارد و به گفته وکيل مدافع او، دادگاه به علت جوانی اش مجازات حبس او را تا پنج سال به تعليق درآورده است.

آقای خرمشاهی همچنين گفته که از جانب موکلش نسبت به حکم صادره اعتراض خواهد کرد.

مطلبی که خانم افروتن به دليل انتشار آن مجرم شناخته شده، مقاله ای طنزگونه به قلم نويسنده ای با عنوان ف. م. سخن است که نخست در وبلاگ شخصی او و سپس در سايت اينترنتی خبرنامه گويا منتشر شده بود.

در پی انتشار اين مقاله، تظاهراتی در شهرهای مختلف استان هرمزگان عليه آن برپا شد و امامان جمعه اين استان عليه آن سخن گفتند و سرانجام، دادگستری استان حکم به جمع آوری همه نسخه های نشريه و بازداشت گردانندگان آن داد اما علی ديرباز مديرمسئول هفته نامه که نماينده بندرعباس در مجلس شورای اسلامی است پس از احضار به دادگاه با سپردن وثيقه سی ميليون تومانی آزاد شد و با انتشار بيانيه ای خواهان مجازات گردانندگان نشريه خود گرديد.

آقای ديرباز بعداً به حکم دادگاه کيفری تهران، به بيست ماه حبس تعزيری و لغو امتياز نشريه اش محکوم شد، هرچند در دادگاه اعلام کرد که نقشی در انتخاب و چاپ مقاله مورد بحث نداشته است.

دادگستری هرمزگان هفت نفر را در ارتباط با چاپ مطلب تحت تعقيب قرار داد و الهام افروتن را به عنوان مسئول صفحه ای که مطلب در آن چاپ شده، متهم اصلی شناخت.

از آنجا که مديرمسئول تمدن هرمزگان نماينده مجلس بود و اتهامات نمايندگان مجلس تنها در دادگاههای پايتخت قابل رسيدگی است پرونده هفته نامه به تهران ارجاع شد و خانم افروتن به زندان اوين در تهران انتقال يافت.

الهام افروتن گفته که مقاله مزبور را از روی اشتباه و به علت کمبود وقت برای رساندن نشريه به موعد چاپ بی آنکه توجهی به متن و نويسنده و منبع آن کند تنها با رؤيت عنوان آن که به بيماری ايدز مربوط بوده، در صفحات هفته نامه گنجانده است.

او در گفتگويی که در زندان با خبرگزاری جمهوری اسلامی کرد، از "روح آيت الله خمينی"، بنيانگذار جمهوری اسلامی و مردم عذرخواهی کرد که "احساساتشان را جريحه دار کرده است".

خانم افروتن در اين گفتگو تصريح کرد که اصولاً فردی سياسی نيست و هرگز قصد جنجال پردازی نداشته و توضيح داد: "يک روز پيش از عيد غديرخم كه كسی از مسئولان نشريه در محل حضور نداشتند و بخشی از صفحه مورد نظر خالی بود، من با جستجو در اينترنت مطلبی تحت عنوان 'راههای مقابله با ايدز را علنی كنيم' از فردی به نام م . ف سخن انتخاب كردم و بدون دقت كافی برای صفحه ‌بندی فرستادم."

وی با اذعان به اينکه هنوز اين نوشته را به طور کامل نخوانده گفت که حتی يک هفته پس از چاپ نوشته، فقط پانزده نسخه از نشريه به فروش رفت و بقيه را وزارت اطلاعات جمع‌ آوری کرد.

يکصد و شصت روزنامه نگار و فعال اجتماعی نيز که در نامه ای به رئيس قوه قضائيه خواهان اطلاع يافتن از سلامتی الهام افروتن در زندان شدند، اعلام کردند که مقاله مزبور را مورد تأييد هيچ روزنامه نگاری که "در چارچوب قانون اساسی و قانون مطبوعات ايران و با علم به آن، حرفه سخت روزنامه نگاری را بر گزيده است" نمی دانند و متقدند که خانم افروتن از روی جوانی و بی تجربگی آن را چاپ کرده است.

خبرگزاری دانشجويان ايران همچنين خبر داده که محسن‌ درستکار، ديگر متهم پرونده نشريه تمدن هرمزگان، بيگناه شناخته شده است.

اين خبرگزاری از نعمت احمدی، وکيل مدافع محسن درستکار خبر داده که شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران آقای درستکار را از اتهامات وارده تبرئه کرده است.

 

 

HOME