ایران: دانشجویان زندانی برای اخذ اعترافات اجباری تحت آزارواذیت قرارگرفتند
مقامات ایرانی باید نوزده فعال اجتماعی ودانشجوی زندانی را فورا آزاد کنند
" گزارش هایی که نشان می دهد مقامات ایرانی دانشجویان را موردضرب وشتم قرارداده و تهدید کرده اند برای اینکه اعترافات اجباری به دست بیاورند با سوابقی که ما در موارد گذشته جمع آوری کرده ایم کاملا همسان است. دولت باید فورا نوزده دانشجو وفعال اجتماعی دستگیر شده را آزاد کند. "
 
جواستورک، معاون بخش خاورمیانه وشمال آفریقای سازمان دیده بان حقوق بشر
  

(واشنگتن دی سی، 27 ژوئیه 2007) ? سازمان دیده بان حقوق بشر امروز با انتشار بیانیه ای گفت که دولت ایران باید فورا نوزده فعال اجتماعی و دانشجوی زندانی را که درماه های می و ژوئن با انگیزه های ظاهرا سیاسی دستگیر کرده، آزاد کند. سازمان دیده بان حقوق بشر نگرانی خود را از اینکه مقامات ایرانی با آزار واذیت افراد یاد شده را وادار به اعترافات اجباری کنند، ابرازنگرانی کرده است.  
 

دربیست وچهارم ماه ژوئیه، خانواده های زندانیان مجیدتوکلی، احمدقصابان واحسان منصوری نامه سرگشاده ای را برای آیت الله شاهرودی رییس قوه قضاییه درخصوص وضعیت آزار و اذیت فیزیکی وروانی فرزندان خود دربند 209 زندان اوین، تهران ارسال کردند. این بخش امنیتی زندان اوین است که سازمان دیده بان حقوق بشر موارد بسیاری ازآزار واذیت زندانیان ازجمله شکنجه به منظور اخذ اعترافات اجباری را مستند کرده است.  
 
بعدازملاقات با فرزندان خود، خانواده های زندانیان اظهارداشتند که مقامات رسمی آنها را وادار به بازجویی های 24 ساعته، بی خوابی وبه اینکه خانواده هایشان صدمه خواهند دید، تهدید کرده اند.خانواده ها همچنین گفتند که زندانیان به سلول زندانیان خطرناک فرستاده شده اند، با کابل و مشت مورد ضرب وشتم قرارگرفته اند و مجبورشده اند که برای مدت زمان زیادی بایستند.  
 
جواستورک، معاون بخش خاورمیانه وشمال آفریقای سازمان دیده بان حقوق بشر دراین زمینه گفت: " گزارش هایی که نشان می دهد مقامات ایرانی دانشجویان را موردضرب وشتم قرارداده و تهدید کرده اند برای اینکه اعترافات اجباری به دست بیاورند با سوابقی که ما در موارد گذشته جمع آوری کرده ایم کاملا همسان است. دولت باید فورا نوزده دانشجو وفعال اجتماعی دستگیر شده را آزاد کند.  
 
سه تن از دانشجویان یاد شده در زمره 8 دانشجویی بودند که وزارت اطلاعات آنها را به جرم "توهین به مقام رهبری"، " تشویش اذهان عمومی"، و "انتشار مطالب موهن وتحریک آمیز" در ماه می دستگیر کرد. دانشجویان اعلام کردند که مطالب یادشده ساختگی است وآنها هیچ نقشی در تولید این مطالب نداشته اند. درتاریخ 18 ماه ژوئیه پنج تن از دانشجویان یاد شده با تودیع وثیقه آزاد شدند.  
 
شش دانشجوی دیگر درتاریخ نهم ژوئیه درجریان یک تجمع مسالمت آمیز دراعتراض به دستگیری ها درخارج از درب اصلی دانشگاه امیرکبیر دستگیر شدند. آنها برای یادبود تظاهرات گسترده ماه ژوئیه 1999 دردانشگاه دست به تحصن زده بودند که دولت به صورت خشونت آمیزی آن را سرکوب کرده بود. براساس گزارش ها از فعالان اجتماعی، پلیس و مامورین امنیتی لباس شخصی شش تن از دانشجویان یاد شده را دستگیر کردند و آنها را به بند 209 زندان اوین منتقل کردند.  
 
بعداز آن درهمان روز، درساعت یازدهم ونیم صبح، ماموران لباس شخصی وارد دفتر تحکیم وحدت و سازمان دانش آموختگان شدند. آنها قبل ازاینکه به زور وارد دفتر آنها شوند تیرهوایی شلیک کردند و ده تن ازدانشجویان وفعالان اجتماعی را دستگیر کردند. نیروی انتظامی سپس دفتریاد شده را پلمپ کرد.  
 
دفتر تحکیم وحدت و سازمان دانش آموختگان ، به صورت قانونی براساس ماده ده قانون احزاب سیاسی دروزارت کشور ثبت شده است. براساس قوانین ایران، برای بستن قانونی سازمان های ثبت شده، اخطار کتبی ویا دستوردادگاه لازم است.  
 
درتاریخ دهم ژوئیه، علیرضا جمشیدی سخنگوی رسمی قوه قضاییه ایران، دستگیری های یاد شده را تایید کرد. او اینکه هیچ یک ازافراد یاد شده دانشجو هستند را تکذیب کرد. و گفت که اتهاماتی که علیه این افراد اقامه شده است "مسائل امنیتی" ازجمله "تجمعات غیرقانونی" و "توطئه برای اقدامات غیرقانونی" بوده است.  
 
از زمان دستگیری های نهم ژوئیه، نیروهای امنیتی به خانه های هفت تن از زندانی های یاد شده یورش برده و متعلقات شخصی آنها را توقیف کردند.  
 
درروزهجدهم ژوئیه، ماموران امنیتی، خانه عبدالله مومنی را جستجو کرده واو را به صورت دست بسته به خانه آوردند. براساس گفته های کسانی که خانواده های مومنی را پس از جستجوی یاد شده ملاقات کردند، درصورت وبدن مومنی علائم آشکارضرب وشتم دیده می شود و به نظر می رسید وزن زیادی را طی نه روزی که در بازداشت بوده از دست داده است. ماموران امنیتی براساس گزارشها جستجوهای خانگی دیگری را به روشهای مشابه انجام داده اند.  
 
براساس منابع درایران که درتماس با خانواده مومنی بوده اند، مقامات امنیتی تلاش کرده اند که او را اعتراف درخصوص کارهایی که انجام نداده است وادار کنند. موضوعاتی مانند اتصال با نیروهای خارج ازکشور که برای راه اندازی "انقلاب نرم" فعالیت می کنند.  
 
قانون حقوق بشربین المللی، از زندانیان دربرابربدرفتاری ازجمله "اعترافات اجباری" حمایت می کند. کنوانسیون بین المللی حقوق سیاسی ومدنی، که ایران یکی ازاعضای آن است، ازحقوق هر فرد برای اینکه مجبورنشود برعلیه خودش شهادت بدهد ویا خودش را مجرم بنامد، دفاع می کند."  
 
دیده بان حقوق بشر همچنین نگران وضعیت سلامتی امیریعقوب علی، دانشجوی نوزده ساله وازهواداران کمپین یک میلیون امضاء است که هدفش کاهش قوانین تبغیض آمیز علیه زنان است.  
 
شب هنگام یازدهم ژوئیه، یعقوب علی در پارک اندیشه تهران واقع درخیابان شریعتی درحال جمع آوری امضا بود. ماموران امنیتی پس ازدستگیری وی دردفتر امنیت پارک، او را به قرارگاه 104 پلیس در میدان نیلوفرانتقال دادند. ، جایی که او شب را آنجا سپری کرد. صبح روزبعد، ماموران او را به دادگاه انقلاب درخیابان معلم انتقال دادند، جایی که قاضی سبحانی دستور داد که او تا پایان یافتن تحقیقات پرونده اش همچنان دربازداشت باقی بماند. مادر وخواهر او طی این مدت قادرنبودند که درخصوص وی اطلاعاتی را از قرارگاه نیروی انتظامی ویا دادگاه در روز یازدهم ژوئیه کسب نمایند. به محض بازگشت به دادگاه درروز دوازهم ژوئیه، قاضی سبحانی به آنها اطلاع داد که آنها دستور داده اند که یعقوب علی به بند 209 زندان اوین منتقل شود.  
 
فعالان اجتماعی درایران به دیده بان حقوق بشر گفتند که مقامات به خصوص درباره هواداران کمپین برای حقوق زنان حالت کینه توزانه دارند. یک شاهد درباره تجمع هشتم ماه مارس سال 2006 درپارک دانشجوی تهران به دیده بان حقوق بشر گفت که نیروهای امنیتی ونیروی انتظامی برای متفرق کردن جمعیت با باتوم به زنان حمله کردند، آنها به شدت مردانی که درصحنه حاضر بودند را مورد ضرب وشتم قراردادند.  
 
اسامی دانشجویانی که درتاریخ نهم ژوئیه درجلوی درب اصلی دانشگاه امیرکبیردستگیرشدند عبارت است از:  
 
1- بهاره هدایت  
2- محمدهاشمی  
3- علی نیکونسبتی  
4- مهدی عربشاهی  
5- حنیف وقفی  
6- علی وقفی  
 
اسامی دانشجویان وفعالان اجتماعی که درتاریخ نهم ژوئیه دردفترانجمن فارغ التحصیلان دستگیر شده اند عبارتند از:  
 
1- عبدالله مومنی  
2- بهرام فیاضی  
3- مرتضی اصلاح چی  
4- مجتبی بیات  
5- حبیت حاجی حیدری  
6- مسعود حبیبی  
7- سعید حسینی نیا  
8- آرش خاندل  
9- اشکان غیثوندی  
10- عزت الله قلندری  
11- محمد حسین مهرزاد  
 
فعالان اجتماعی که درتماس با خانواده های افراد یاد شده بوده اند درگفت وگو با دیده بان حقوق بشر تایید کردند که حداقل هشت تن از زندانیان دستگیر شده درتاریخ نهم ژوئیه درزندان انفرادی نگهداری می شوند:  
 
1- بهاره هدایت  
2- مجتبی بیات  
3- عبدالله مومنی  
4- علی نیکونسبتی  
5- حنیف یزدانی  
6- علی وقفی  
7- مهدی عربشاهی  
8- محمدهاشمی  
 
برای مطالعه کردن بیانه 30 مرداد سازمان دیده بان حقوق بشر در مورد دانشجویان بازداشت شده، این صفحه را مراجعه کنید: http://hrw.org/persian/docs/2007/06/21/iran16236.htm
 
 

HOME