وضعیت کمیساریای عالی پناهندگان در کشور ترکیه

 

کشور ترکیه به دلیل همسایه بودن با ایران خیل عظیمی از پناه جویان را در کشور خود جای داده است  که در شرایط بسیار بدتری نسبت به پناهندگان در کشور های اروپایی و امریکایی قرار دارند .در این مقوله سعی خواهیم کرد مشکلات پناهندگان ایرانی را در ترکیه و بخصوص در شهر وان بررسی کنیم . از تمامی فعالان حقوق بشر و مدافعان حقوق پناهندگان در کشور های دیگر خواستار انعکاس و پیگیری وضعیت پناهندگان در ترکیه هستیم .

 

 پناهندگانی که در کشور ترکیه به کمیساریا خود را معرفی می کنند اکثرا از افرادی هستند که در کشور خود بضاعت مالی چندانی نداشته اند و کم هزینه ترین راه فرار را انتخاب کرده اند و در کشوری زندگی می کنند که از نظر اقتصادی هیچ گونه مطابقتی با کشور ایران ندارد . که باعث ایجاد معضلاتی مانند  تن فروشی ، استفاده از کودکان برای در آمد ، سوئ تغذیه  و... می شود .

 

در اینجا سعی خواهیم کرد به صورت خلاصه مشکلات پناهندگان را برای هموطنان خود بیان کنیم .

 

 مشکلات پناهندگان در هنگام ورود به کشور ترکیه

1-     مسکن موقت

2-     ارائه مدارک شناسایی طی 15 روز اقامت اولیه

3-     پول خاک یا اقامت موقت در ترکیه

4-     عدم اطلاع از قوانین پناهندگی طبق کنوانسیون 1951 و پروتکل 1967

 

مشکلات پناهندگان پس از اخذ اقامت موقت در ترکیه

1-     ممنوعیت فعالیت اقتصادی

2-     تبعیض نژادی با شهروندان ترک

3-     نداشتن امنیت جانی در شهر

4-     پول اقامت موقت شش ماهه

5-     عدم انتقال به شهر های دیگر

6-     عدم پرداخت کمک مالی از سوی کمیساریا

7-     تهیه مسکن

8-     نداشتن هویت و اعتبار

9-     عدم رسیدگی سریع به پرونده از سوی کمیساریا

10-       عدم نظم کاری از سوی کمیساریا

11-      عدم پاسخگویی کمیساریا برای رد تقاضای پناهندگی

12-      ممنوعیت خروج از شهر

13-      عدم اعتماد سازی برای پناهنده از نظر امنیتی

14-      عدم پوشش دادن به کودکان متولد شده در ترکیه

15-      مشکلات بهداشت ، درمان و آموزش

 

 

 

 

 

 

توضیحات :

مشکلات در هنگام ورود پناه جو به کشور ترکیه

1-   مسکن موقت : یکی از مشکلات عدیده ای است که پناه جو در هنگام ورود به کشور ترکیه با آن مواجه است و هیچ گاه اقدامی برای آن صورت نگرفته است . و در هنگام ورود به کشور باید در ساختمان های در حال ساخت و یا ترمینال شهر برای خود جای خوابی پیدا کند .

2-   ارائه مدارک شناسایی : از آنجایی که پناه جو در شرایط حادی از کشور خود خارج شده است ، ارائه مدارک شناسایی با ضرب العجل 15 روزه کار سختی برای یک پناه جو خواهد بود .

3-   پول خاک و یا اقامت موقت در کشور ترکیه : مبلغی تحت عنوان پول خاک وسیله ای برای اعمال فشار بر پناهنده است که در هنگام ورود و در هر شش ماه با آن مواجه است که از سوی پناهنده به وزارت کشور ترکیه باید پرداخت شود که این مبلغ نیز به مانند تورم ورم کرده کشور های جهان سومی بالاتر می رود . در صورت عدم پرداخت پناهنده را با الفاظ رکیک و تهدید به دیپورت به صورت شفاهی تحت فشار قرار می دهند .

4-    عدم اطلاع از قوانین پناهندگی : در هنگام ورود پناهنده به کشور ترکیه هیچ گونه اطلاع رسانی و یا بروشور برای اطلاع از وضعیت پناهندگی و قوانین کشور ترکیه ارائه نمی شود .

مشکلات پناهنده بعد از اقامت موقت :

1-   ممنوعیت فعالیت اقتصادی : یکی از قوانینی است که در شهر وان ترکیه وجود دارد و پناهنده فقط باید یک مصرف کننده باشد و حق فعالیت اقتصادی ندارد و در برخی موارد به دلیل مشکلات مالی پناهنده به صورت قاچاقی کار می کند . که مشکلات خاص خود را در بر خواهد داشت .

2-   تبعیض نژادی با شهروندان ترک : در سالهای اخیر این مطلب کمتر دیده شده است ولی همچنان وجود دارد .  تحقیر و توهین برای پناهندگان از سوی پلیس ترکیه و در برخی موارد از سوی  شهروندان ترک وجود دارد .

3-   نداشتن امنیت جانی در شهر: به دلیل این که شهر وان یک شهر مرزی است و در مجاورت خاک ایران است برای پناهنده تهدید ربوده شدن وجود دارد و قبلا شاهد ربوده شدن پناهندگان مختلفی از سوی رژیم ایران بوده ایم . و از سوی دیگر به دلیل اینکه شهر وان یکی از شهر های کردستان است . در روزهای خاص درگیری بین ارتش و مردم در سطح شهر وجود داشته است و یا بمب گزاری های فراوانی دراین شهر وجود دارد . که از نظر امنیتی برای پناهنده مشکل زا است .   

4-   پول اقامت موقت شش ماهه : مبلغی هنگفت برای پناهنده است که هر شش ماه به صورت اجباری از پناهنده دریافت می شود . این مبلغ در حال حاضر برابر با 237 لیر ترک است که مبلغی در حدود 150 یورو می شود .

5-   عدم انتقال به شهر های دیگر : به دلیل نبودن امنیت جانی پلیس ترکیه اقدامی برای انتقال پناه جو به شهر های امن تر را در دستور کار خود قرار نمی دهد .

6-   عدم کمک مالی از سوی کمیساریا : کمک های مالی کمیساریا از هر 100 نفر به 1 نفر تعلق می گیرد و این کمک ها نیز به صورت گزینشی می باشد و پناهندگانی که تقاضای آنها رد شده باشد هیچگونه کمکی به آنها تعلق نمی گیرد .

7-   تهیه مسکن : در ترکیه تهیه مسکن برای پناه جو بسیار دشوار است و هیچگونه اقدامی نیز از سوی کمیساریا و دولت ترکیه برای ایجاد مسکن های برای پناهنده ها صورت نگرفته است . هزینه تهیه مسکن نیز بر عهده خود پناهنده است .

8-      نداشتن هویت و اعتبار: یک پناه جو در ترکیه هیچگونه هویت برای داشتن حساب بانکی و استفاده از خدمات شهری را ندارد .

9-   عدم رسیدگی سریع به پرونده از سوی کمیساریا : کمیساریای عالی پناهندگان با طول دادن پرونده موجب بروز مشکلاتی می شود. که صدمات جبران ناپذیری در زندگی پناه جویان باقی میگذارد . و پناه جویان از 8 ماه تا 2 سال منتظر جواب کمیساریا در شرایط غیر انسانی باقی می مانند .

10-    عدم نظم کاری از سوی کمیساریا : در برخی موارد کمیساریا جواب استیناف یک پناهنده در شهر وان را در شهر آنکارا و یا شهر های دیگر اعلام می کند و یک پناهنده ماه ها در انتظار جواب تقاضای پناهندگی خود بسر می برد و یا اینکه در برخی موارد پرونده ای که مبهم به کمیساریا ارائه شده است بدون هیچ سوالی در موارد ابهام آمیز تقاضای پناه جو رد می شود .

11-   عدم پاسخگویی کمیساریا برای رد تقاضای پناهندگی : در پی رد تقاضای پناهندگی کمیساریا در یک برگه از پیش آماده شده موارد مبهمی را ارائه می دهد که دلایل رد تقاضای بدون توضیح در آن گنجانده شده است .

12-   ممنوعیت خروج از شهر : گاهی اوقات پناهنده برای اینکه پرونده خود را در دفتر آنکارا پیگیری کند نیاز دارد که از شهر خارج شود و خود را به دفتر آنکارا برساند . ولی پلیس ترکیه بجز در موارد خاص و یا زمانی که دفتر آنکارا بخواهد اجازه خروج از شهر را برای مصاحبه میدهد در غیر اینصورت هیچ امکانی برای خروج از شهر وجود ندارد و پناهنده در یک زندان به اندازه شهر وان گرفتار است .

13- عدم اعتماد سازی برای پناهنده از نظر امنیتی : به دلیل سوابق استرداد پناهنده از ترکیه به ایران که در گذشته وجود داشته است . برخی از پناهندگان از واقعیات ماجرای فرار خود نمی توانند استفاده کنند که موجب رد تقاضای پناهندگی این عزیزان در این کشور می شود .

14- عدم پوشش دادن به کودکان متولد شده در ترکیه : نوزادانی که از سوی خانواده پناهنده ایرانی به دنیا می آیند از هیچ خدمات درمانی و بهداشتی برخوردار نیستند و تا زمانی که از ترکیه خارج نشوند بدون هویت و آموزش زندگی می کنند .

15- مشکلات بهداشت ، درمان و آموزش : کمیساریای عالی پناهندگان فقط در مواقع ضروری و در مورد کسانی که قبول شده و یا منتظر پاسخ هستند جوابگو است و پناهندگان دیگر از خدمات آموزش و بهداشت و درمان محروم هستند . به دلیل وضعیت مالی نامساعد پناهندگان اکثر پناهندگان بخصوص کودکان از سوئ تغذیه رنج می برند .

از تمامی کسانی که در جهت بهبود وضعیت پناهندگان در ترکیه ما را یاری کنند پیشاپیش سپاسگذاریم . لطفا نقطه نظرات و پیشنهادات و نحوه همکاری خود را به آدرس ایمیل ما ارسال کنید .  

این گزارش مختصری از وضعیت پناهندگان در ترکیه می باشد . بزودی گزارش جدیدی که تغییرات محسوسی در نحوه پذیرش پناهنده در ترکیه است را خدمت دوستان و همیاران خود ارائه خواهیم کرد .

Email: van.city.ir@gmail.com

 

ارسالی از سوی سایت ایرانیان در تبعید وان - ترکیه

HOME