دادگاه روزنامه ايران برگزار شد

 05/06/1385 

تهران- خبرگزاري كار ايران

جلسه رسيدگي به اتهامات غلامحسين اسلامي‌‏فرد، مديرمسوول روزنامه توقيف‌‏شده ايران صبح امروز در شعبه 76 دادگاه كيفري استان تهران به رياست قاضي صارمي و با حضور اعضاي هيأت منصفه مطبوعات برگزار شد.


به گزارش خبرنگار "ايلنا"، در ابتداي اين جلسه، نماينده مدعي‌‏العموم اتهامات اسلامي‌‏فرد را ايجاد اختلاف بين اقشار مختلف جامعه و اهانت به مردم آذري‌‏زبان با انتشار كاريكاتوري تحت عنوان "چه كنيم سوسك‌‏ها سوسكمان نكنند" در هفته‌‏نامه ايران جمعه، عنوان كرد و گفت: اين هفته‌‏نامه در شماره مورخ 22 ارديبهشت ماه سال جاري در كاريكاتوري سوسكي را كشيده است كه در پاسخ به فردي پاسخ داده "نمنه" كه اين كاريكاتور با هدف ايجاد تفرقه در بين آحاد مردم منتشر شده است.
وي با استناد به گزارش سازمان اطلاعات تهران، شكايت مدعي‌‏العموم، مطالب و كاريكاتور منتشره، دفاعيات غيرموثر اسلامي‌‏فرد و ساير قرائن موجود در پرونده، تعيين كيفر براي مديرمسوول روزنامه ايران را از دادگاه خواستار شد.
در ادامه اين جلسه، غلامحسين اسلامي‌‏فرد، ‌‏مديرمسوول روزنامه توقيف‌‏شده ايران در جايگاه قرار گرفت و در دفاع از خود گفت: بنده معتقدم، شأن روزنامه ايران و روزنامه‌هاي اقماري آن با بهره‌‏مندي از همكاران روزنامه‌‏نگار و فني مجرب، كارآزموده و حرفه‌اي اين است كه همواره در صف مقدم نبرد رسانه‌اي در خدمت سربلندي كشور و اعتلاي نظام جمهوري اسلامي ايران باشد. بنده و همكاران صديق و كوشاي روزنامه ايران كه اتفاقا بخش قابل توجهي از آنان از آذري‌‏زبانان عزيز هستند، وظيفه خود مي‌دانيم كه قلم خود را در جهت خدمت به مردم، دولت، نظام مقدس جمهوري اسلامي و آرمان‌هاي شهداي انقلاب اسلامي قرار دهيم.
وي افزود: انتشار هفتگي نشريه ايران جمعه، بر اساس ضرورتي كه احساس مي‌شد در سال 1380 به عنوان ابتكار نو و با هدف تامين نياز خوانندگان و مخاطبان و هموطنان در زمينه‌هاي غيرسياسي، اعم از موضوعات اجتماعي و فرهنگي آغاز شد.
اسلامي‌‏فرد تصريح كرد: گرايش اصلي ايران جمعه از اساس به سمت توليدات غيرخبري و پرهيز از مطالب و نوشته‌هاي سياسي، جدي و معمول روزنامه‌نگاري كه مردم معمولا در طول هفته با آن برخورد داشتند، بوده و عمده تلاش دست‌‏اندركاران اين نشريه مصروف پر كردن اوقات فراغت پايان هفته خوانندگان و مخاطبان خود در سه بخش خانواده، هنر و كودك و نوجوان مي‌شده‌ است و انتخاب اين گرايش در نشريه بر اساس مطالعات و نيازسنجي كه صورت گرفته، بوده است.
مديرمسوول روزنامه ايران خاطرنشان كرد: اختصاص تنها يك صفحه به مباحث مربوط به ‌مسائل سياسي داخلي و بين‌المللي كه‌ اطلاع خوانندگان از آن اجتناب‌‏ناپذير بوده، نشان‌دهنده رويكرد غيرسياسي و تفنني نشريه هفته‌‏نامه ايران‌‏جمعه است.
وي ادامه داد: خط مشي بخش كودك و نوجوان ايران جمعه بر اساس چاپ مطالب طنز و آموزشي بنا شد و بر اين اساس آقاي مانا نيستاني كه به عنوان يك كاريكاتوريست شناخته شده، در نشريات مختلف فعاليت كرده و از پيشگامان طراحي تصويري براي كودكان و نوجوانان شناخته مي‌شود و پيش از همكاري با نشريه ايران جمعه، به شكل گسترده و منظم با نشريات "دوست خردسال" و "دوست كودك" كه به شكل هفتگي توسط موسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني (ره) منتشر مي‌شوند، همكاري داشته‌است، به‌عنوان دبير بخش مورد اشاره تعيين شد و هر هفته مطالبي آموزشي و طنز با بهره‌گيري از تكنيك‌هاي رايج از جمله از زبان حيوانات براي كودكان و نوجوانان توليد مي‌كرد.
اسلامي‌‏فرد افزود: روند انتشار مطالب طنز با استفاده از سبك‌ها و روش‌هاي تجربه‌‏شده و نتيجه‌بخش و معمول در عرصه روزنامه‌نگاري به ويژه طنزنويسي براي كودكان از جمله استفاده از كاريكاتور حيوانات بوده است و حتي مطالب و كاريكاتور منتشر شده در هفته‌نامه ايران جمعه مورخ 22/2/85 بيانگر تداوم يك سلسله فعاليت‌‏هاي طنز مطبوعاتي بدون هيچ‌‏گونه پيش‌‏زمينه خاص يا نگاه توهين‌آميز نسبت به شخص يا قشري از اقشار و اقوام از جامعه تشكيل‌دهنده ايران عزيز است، هر چند كه خالصانه مي‌پذيريم در انتشار كاريكاتور مذكور، ظرافت و دقت لازم صورت نگرفته است اما بدون ترديد سوء‌نيت يا قصد توهين به هموطنان شريف آذري‌‏زبان كه بخش قابل توجهي از دست‌اندركاران روزنامه نيز آذري‌‏زبان هستند، هم از آن مستفاد نمي‌شود و بنا به قول حقوقدانان، حداقل عنصر معنوي در اين موضوع كه از عناصر سه‌گانه اثبات جرم است، مفقود است و از طرفي توجه را بايد به اين نكته جلب كرد كه در همان شماره و همان صفحه روزنامه، شخصيت داستان و طنز، در كاريكاتورهاي ديگر به زبان‌‏هاي رايج ديگري در كشور از جمله فارسي نيز سخن گفته است.
مديرمسوول روزنامه ايران تصريح كرد: استمرار انتشار طنز تصويري با استفاده از كاريكاتور حيوانات در طول سال گذشته بدون هيچ‌‏گونه قصد و نيت تفرقه‌افكنانه بوده است. ضمن اينكه اطلاعيه و اعلام نظرهاي انجمن‌هاي طنزپرداز و كاريكاتوريست به عنوان مرجع كارشناسي امر، حكايت از عدم قصد و نيت توهين در كاريكاتور بوده است. توبيخ سردبير و برخورد اداري با عوامل توليد نشريه به دليل غفلت و كم‌‏توجهي در توليد اين محصول قبل از طرح موضوع در اين مراجع قضايي به رغم سهوي بودن انتشار، خود حاكي از وجود حسن نيت، حساسيت و توجه جدي به بحث امنيت ملي در ميان مديريت و كاركنان روزنامه است.
وي ادامه داد: بنده بلافاصله پس از اطلاع از رنجش خاطر هموطنان غيور و مومن آذربايجان در هامش نامه مديركل محترم مطبوعات داخلي وزارت ارشاد، خطاب به سردبير نشريه ايران جمعه نوشتم: "ايران اسلامي مجموعه‌اي از اقوام است كه حول محور اسلام و ايران عزيز جمع شده‌اند، بايد دقت كرد شائبه توهين به اقوام ايجاد نشود. فردي را كه بي‌دقتي كرده توبيخ كنيد و به همكاران تذكر جدي دهيد".
اسلامي‌‏فرد با اشاره به عذرخواهي رسمي روزنامه ايران از هموطنان آذري زبان در چهار ?نوبت به‌رغم تاكيد بر فقدان هرگونه عمد و سوء‌نيت، گفت: در همين رابطه نشريه ايران جمعه در نخستين سرمقاله‌اش با هدف نشان دادن حسن نيت نوشت كه به خاطر طرح كوچكي كه زمينه‌ساز اين برداشت شده، متاسف است و از خوانندگان پوزش خواست. عذرخواهي چندين‌باره مديرمسوول در گفت‌‏وگوهاي مطبوعاتي و پيش‌‏قدم شدن جهت توقف يك روزه انتشار روزنامه با هدف نشان دادن حسن نيت و دلجويي و همراهي با هموطنان آذري‌‏زبان و در عين حال جلوگيري از سوء‌استفاده دشمنان آذربايجان و ايران عزيز نيز حكايت از حسن نيت ما بوده است.
مديرمسوول روزنامه ايران تصريح كرد: چاپ و توزيع مطالب جعلي و انتساب آن به روزنامه ايران از سوي عواملي كه ماهيت آنها براي نهادهاي انتظامي و امنيتي روشن شده ‌است، خود دليل بر وجود سوء‌نيت در ميان برخي عوامل و دشمنان آذربايجان و ايران و بهره‌برداري از اين سوء‌تفاهم براي اهداف سياسي است كه خوشبختانه با هوشياري مردم مومن و هوشيار آذربايجان، توطئه دشمنان براي تفرقه‌افكني ميان مردم مناطق آذري‌‏زبان خنثي شد و دشمن نشان داد كه همچنان آذربايجان عزيز را نمي‌شناسد.
وي افزود: توجه و عنايت به اين نكته كه حدود نيمي از كاركنان موسسه فرهنگي مطبوعاتي ايران، آذري‌‏زبان هستند و در مورد خود اينجانب همين بس كه سال‌‏هاي شيرين و لحظات زيبا و به يادماندني دوران جواني خود را در جبهه‌هاي جنگ تحميلي براي دفاع از كيان ملت، اسلام و ايران در مقابل متجاوزان، در كنار برادران مخلص و ايثارگر آذري‌‏زبان سپري كردم و اين دوران افتخارآميزترين مقاطع زندگي من را تشكيل مي‌دهند، پس چگونه مي‌توانم با اين پيوند عاطفي كه ميان من و عزيزان و هموطنان آذري‌‏زبان كه بعضي از آنها به خيل شهدا پيوسته‌اند، وجود دارد، قلم به توهين يا هجو آنها بزنم يا اجازه چنين كاري را به كاركنان موسسه ايران كه حساسيت آنان نيز كمتر از بنده نيست، بدهم.
اسلامي‌‏فرد تصريح كرد: فقدان عنصر معنوي در «ما نحن فيه» كه در قرار صادره از سوي بازپرسي محترم شعبه ششم ?دادسراي عمومي و انقلاب تهران اثبات و منجر به صدور قرار منع پيگرد در اتهام عدم رعايت بند پنج ?ماده شش ?قانون مطبوعات براي اينجانب شد و مورد تأييد دادستان محترم تهران نيز قرار گرفت. همچنين نظرات صريح نمايندگان محترم قوه قضاييه و مجلس شوراي اسلامي در هيات نظارت بر مطبوعات، كه پس از صدور قرار منع تعقيب و دستور دادستان براي انتشار مجدد روزنامه، با صراحت در گفت‌‏وگو با رسانه‌هاي جمعي، انتشار دوباره روزنامه ايران را بلااشكال دانستند.
مدير مسوول روزنامه ايران ضمن رد اتهامات خود، گفت:‌‏ با توجه به اين دلايل و محتويات پرونده و مستندات پيوست لايحه دفاعيه، طرح مجدد اقدام مجرمانه ايجاد اختلاف بين اقشار جامعه، به ويژه از طريق طرح مسائل نژادي و قومي و همچنين افترا به اشخاص حقيقي و حقوقي از طريق انتشار كاريكاتور در كيفرخواست تنظيمي از سوي دادسراي تهران به اينجانب پذيرفتني نيست.
وي گفت: ناگفته پيداست كه آذربايجان، قلب تپنده تاريخ ايران زمين است و ميراث ادبيات فرهنگي‌اش نيز به اندازه زبان فارس و كرد و عرب و نيز گويش‌هاي رايج در كشور براي همه ما كه در اين جغرافياي غيرقابل گسست زندگي مي‌كنيم، جزيي از هويت و دارايي‌‏مان محسوب مي‌‏شود.
اسلامي‌‏فرد افزود: بنده با پوزش مجدد از هموطنان آذري‌‏زبان از محضر دادگاه و هيأت منصفه مطبوعات استدعا دارم با عنايت به موارد مزبور و توجه خاص به فقد عنصر معنوي در پرونده و اينكه به باور بنده نظام جمهوري اسلامي در تمام عرصه‌‏هاي اجتماعي و فرهنگي از صدر مشروطيت تا انقلاب و استقرار نظام جمهوري اسلامي و هشت سال دفاع مقدس مرهون مجاهدت‌‏ها و ايثارگري‌‏هاي هموطنان عزيز و شريف آذري‌‏زبان است، رأي بر بيگناهي و برائت اينجانب و همكارانم صادر كنند و زمينه را براي انتشار دوباره پرفروش‌‏ترين روزنامه كشور و تريبون رسانه‌‏اي دولت و نظام جمهوري اسلامي ايران فراهم كرده و صدها همكار روزنامه‌‏نگار دلسوز و خادم به ملت، كشور و نظام و خانواده‌‏هاي آنان را از بلاتكليفي و نگراني خارج كنند.
در ادامه اين جلسه، قهرمان شجاعي، وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد خواستار اداي شهادت از سوي خادم‌‏المله، مديرعامل ايرنا و صاحب‌‏امتياز روزنامه ايران به نفع موكلش شد كه اين امر مورد موافقت دادگاه قرار گرفت.
خادم‌‏المله در بيان شهادت خود، گفت: بنده دقيقاً از ريشه مسايل آذربايجان مطلع هستم اما توضيحات كامل در اين خصوص را به دليل بار امنيتي اين موضوع در يك جلسه خصوصي با اعضاي هيأت منصفه مطبوعات بازگو خواهم كرد.


وي با تأكيد بر اينكه تمام موسسات تحت نظرش از جمله روزنامه ايران به هيچ گرايش سياسي وابسته نيست و در راستاي فرمايشات مقام معظم رهبري مشغول به فعاليت هستند، گفت: اسلامي‌‏فرد بنيانگذار مصاف خبري در ايران است. نبايد به خاطر يك كاريكاتور خدمات 27 ساله وي را زيرسوال برد. اين بي‌‏انصافي است كه همه غائله آذربايجان را به كاريكاتور منتشرشده در هفته‌‏نامه ايران جمعه منتسب كنيم.
خادم‌‏المه با اشاره به سوابق مديرمسوول روزنامه ايران،‌‏ اتهام اسلامي‌‏فرد داير بر ايجاد اختلاف بين اقشار مختلف جامعه و اهانت به مردم آذري‌‏زبان را وارد ندانست.
در ادامه اين جلسه قهرمان شجاعي،‌‏ وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد در جايگاه قرار گرفت و به دفاع از موكل خود پرداخت.
وي در خصوص استناد كيفرخواست به گزارش سازمان اطلاعات استان تهران،‌‏ گفت: در اين گزارش هيچ‌‏گونه اشاره‌‏اي به موكل بنده نشده است، بلكه راجع به مهرداد قاسم‌‏فر، دبير سرويس اجتماعي نشريه ايران‌‏جمعه است، بدين ترتيب استناد به گزارشي كه در مندرجات آن اسمي از موكل بنده برده نشده است، فاقد وجاهت قانوني است.
شجاعي با اشاره به مواد سه و چهار آيين دادرسي كيفري، گفت: با توجه به اينكه جرم مذكور در تهران به وقوع پيوسته است، طرح شكايت از سوي مدعي‌‏العموم ضروري است. صرف ارجاع پرونده توسط آقاي دادستان به بازپرس شعبه ششم دادسراي كاركنان دولت و صدور قرار مجرميت توسط ايشان و صدور كيفرخواست نمي‌‏تواند به عنوان شكايت مدعي‌‏العموم تلقي و به عنوان يكي از دلايل احصايي كه مستقلاً در كيفرخواست قيد و ذكر شده،‌ تبيين شود، به اين ترتيب پرونده فاقد شكايت مدعي‌‏العموم است.
وكيل اسلامي‌‏فرد افزود: شكايت مدعي‌‏العموم مي‌‏بايست به صورت مجزا در پرونده موجود و مضبوط باشد و انتقال اختيارات رييس حوزه قضايي به جناب دادستان نمي‌‏بايست به اساس و ماهيت شكايتي كه به عنوان شكايت مدعي‌‏العموم ضرورت طرح را دارد، لطمه‌‏اي وارد كند و در نتيجه دادسراي كاركنان دولت خود را مستغني و بي‌‏نياز از انجام چنين وظيفه‌‏اي بداند.
وي ادامه داد: در نشريه ايران‌‏جمعه هيچ‌‏گونه مطلبي اعم از تصريح يا تلويح كه متضمن و حاوي توهين يا اهانت به شخص يا اشخاصي باشد وجود ندارد. هرگونه تصور به جهت اتصال و مرتبط كردن موضوع به انتساب اتهامي به عنوان ايجاد اختلاف ناشي از اهانت، عملاً به خروج از اصل تفسير مضيق و اصل تفسير شك به نفع متهم كه از منزلت‌‏هاي حقوقي بديهي و شناخته‌‏شده است، منتهي مي‌‏شود.
شجاعي تصريح كرد: كاريكاتور ترسيمي كه در قالب طنز به آموزش كودكان و نوجوانان پرداخته و سابقه اين امر از مورخ ششم آبان ماه سال 84 ?آغاز و تقريبا در هشت مرحله كه آخرين آنها در مورخ 22 ارديبهشت ماه سال جاري بوده ‌است، در جهت آموزش كودكان و نوجوانان، حيوانات و پرندگان به زبان فارسي صحبت كرده‌اند و در مجموع چهار صفحه از بيست صفحه نشريه مذكور كه تيراژ آن يك دهم روزنامه بوده است، به اين امر اختصاص يافته بود.
وي افزود: كاريكارتوريست، شخصي است به نام آقاي مانا نيستاني كه قبل از همكاري با نشريه ايران‌‏جمعه در نشريه "دوست خردسال" و "دوست كودك" كه توسط موسسه تنظيم و نشر آثار حضرت امام خميني (ره) به طور هفتگي منتشر مي‌‏شد، همكاري داشته و از حسن تصادف و قضاي روزگار ضمن آنكه خود آذري‌‏زبان هستند، مايه كمال خوشبختي است كه بيش از 50 درصد ?كاركنان موسسه فرهنگي و مطبوعاتي روزنامه ايران نيز به آذري بودن مفتخرند.
وكيل مدافع مديرمسوول روزنامه ايران با اشاره به عذرخواهي‌‏ مكرر موكلش در روزنامه ايران، توجه دادگاه را به پرونده روزنامه‌‏هاي جامعه‌‏، آزاد، نشريه زن و ماهنامه ايران فردا كه در شماره‌‏هاي مختلف خود مبادرت به كشيدن كاريكاتورهايي با ماهيت سياسي كرده بودند، جلب كرد.
شجاعي در ادامه با اشاره به قرار صادره از سوي بازپرس شعبه ششم دادسراي كاركنان دولت كه قرار منع تعقيب اسلامي‌‏فرد را به لحاظ فقدان عنصر معنوي جرم صادر كرده بود، گفت: آيا در صدور قرار منع تعقيب در قسمتي و صدور كيفرخواست در قسمتي ديگر نسبت به يك فرد،‌‏ آن هم در موضوعي واحد كه فقط عبارت است از ترسيم كاريكاتور منتشره در روزنامه مورخ 22 ارديبهشت ماه سال جاري،‌‏ تصديق نخواهند فرمود كه دادسرا دچار نوعي تعارض كه نتيجه آن تساقط است،‌‏ شده‌‏اند.
وي افزود: شايسته و اصلح اين بود كه دادسراي محترم امارات و قرائن مذكور ذهن خود را به نحوي روشن مي‌‏كردند تا امكان دفاع تمهيد و فراهم شود، به هر صورت از آنجا كه چهار دليل قبلي مندرج در كيفرخواست به رقم تصريح فاقد استحكام لازم بوده به طريق اولي دليلي كه تحت عنوان قرائن و امارات قلمي و تصريح نشده رأساً نمي‌‏تواند به عنوان مستندي در محكوميت موكل واقع شود.
شجاعي تأكيد كرد: سوابق فكري و انقلابي موكل بنده كه مورد توجه بازپرس و دادستان واقع شده، نافي اتهام مزبور است.
وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد تصريح كرد: اصل تفسير شك به نفع متهم، اصل تفسير مضيق و عدم اذن در به كارگيري قياس كه از جمله منزلت‌‏هاي حقوقي است و از فرط بداهت و مسلم بودن حتي نويسندگان و مولفين قانون مجازات ، ضرورتي در بيان اين امور بديهي احساس نكرده‌‏اند، ايجاب مي‌‏كند كه دادگاه محترم از فرزند انقلاب و جبهه و جنگ تحميلي و اينك فعال در عرصه فرهنگي كه در حد و توان خود در انجام و اجراي رسالت مطبوعاتي مندرج در بند دو ?قانون مطبوعات در طول مدت كوتاه خدمت كوتاهي و قصور نورزيده و همواره تنوير افكار عمومي و مصالح عاليه نظام را در مذكور و ذهن خود جاي داده‌است، دلجويي به عمل آورده و خاصه آنكه هيات محترم منصفه به عنوان تجلي وجدان جمعي از شخصيتي كه در علاقه و ارادت او نسبت به نظام مقدس و عشق به امت اسلامي كمترين ترديدي وجود ندارد، حمايت كنند.
وي افزود: شايسته و سزاوار نيست، نسبت به فرزندان مخلص و بي‌رياي كشور كه در همه احوال مراتب ارادت ثبوتي خود را به اثبات رسانيده‌اند، اتهامي تحت عنوان ايجاد اختلاف مابين اقشار جامعه وارد آورد.
شجاعي با اشاره به بند هشت ماده 6 قانون مطبوعات، گفت: كاريكاتور منتشره متضمن هيچ‌‏گونه افترايي به مقامات، ارگان‌‏ها و افراد كشور و توهين به اشخاص حقيقي و حقوقي كه حرمت شرعي دارند و حتي آنها كه حرمت شرعي ندارند، نيست.
وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد افزود: تعريف افترا عبارت است از دروغ‌‏بافي و در اصطلاح حقوقي نسبت دادن جرم به شخص يا اشخاص به يكي از طرق مذكور در ماده 697 ?قانون مجازات اسلامي مشروط بر اينكه صحت آن اسناد قابل اثبات نباشد. در كاريكاتور مزبور موضوعي بنام افترا در ميان نبوده است. با فرض محال چنين اسنادي - اين فرض مورد قبول نيست - شكايت مذكور وفق ماده 727 قانون مجازات اسلامي به لحاظ داشتن جنبه خصوصي، منوط و موكول به شكايت شاكي خصوصي است.
وي ادامه داد:‌‏ ?از آنجايي كه در كاريكاتور منتشره از اساس قصد و نيت سوئي تحت عنوان ايجاد اختلاف نژادي مورد نظر احدي از مسوولين روزنامه نبوده و نيز با توجه به اينكه به كاريكاتور مزبور اطلاق اين نام در مقايسه با كاريكاتورهاي منتشره در روزنامه‌هاي جامعه، آزاد، زن و ماهنامه ايران فردا با صعوبت فراوان و بلكه با تعليق به محال مواجه خواهيم شد و نيز ?از آنجا كه در سوابق انقلابي و فكري موكل و ارادت و عشق مشاراليه به نظام مقدس، كمترين ترديدي وجود ندارد، خواستار تبرئه موكل هستم.
شجاعي افزود: ?از آنجا كه در سوابق انقلابي و فكري موكل در عدم اشتعار وي نسبت به بند پنج ?ماده شش ?قانون مطبوعات قابليت تسري به بند چهار و هشت ?را نيز دارد و با توجه به اينكه با وصف طنز آموزشي بودن كاريكاتور مورد نظر و به رغم آنكه مخاطبان آن كودكان و نوجوانان بوده و سوء‌نيتي در آن متصور نيست و از آنجا كه سابقه طراح كاريكاتور اشتغال در نشريات "دوست خردسال" و "دوست كودك" در موسسه تنظيم و نشر آثار امام (ره)، مشاراليه را كه اتهام انتسابي به وي ناشي از استمساك به يك سري امارات تصوري است، مبرا مي‌كند و مآلاً و به قياس اولويت، موكل را نيز به اتهام انتسابي مبرا مي‌‏كند، تبرئه موكل از اتهامات انتسابي را خواستارم.
وكيل مدافع مديرمسوول روزنامه ايران ادامه داد: ?از آنجا كه طراح نيز از حيث اصل و نسب آذري زبان است و 50 ?درصد از كاركنان موسسه نيز آذري زبان هستند و با توجه به اينكه در چهار مرحله با مضامين والايي از دين و حماسه به احترام رعايت مصالح عاليه نظام مقدس و به احترام افكار عمومي، عذرخواهي به عمل آمده است و ?از آنجا كه در حال حاضر اينجانب نيز اصالتاً از سوي خود و به وكالت از روزنامه (مديرمسوول روزنامه ايران - سردبير و طراح كاريكاتور) كماكان بر پوزش‌‏خواهي اصرار مي‌ورزد، صدور حكم برائت موكل را خواستار هستم.
شجاعي گفت: از آنجا كه موكلين و اينجانب خود را به هموطني به سه علامه بزرگ جهان اسلام مرحوم علامه اميني، علامه طباطبايي و علامه جعفري و ستارخان و باقرخان به عنوان سردار و سالار ملي در انقلاب مشروطيت و استاد شهريار و ده‌‏ها و صدها شخصيت و ديگر مباهي و مفتخر مي‌دانيم، مصرانه تقاضا دارد با در نظر گرفتن عدم سوء‌نيت و اصل تفسير شك به نفع متهم و تفسير مضيق و ساير دلائلي كه در طي لايحه از جمله فقدان شكايت مدعي‌‏العموم و اينكه گزارش سازمان اطلاعات تهران ارتباطي به موكل ندارد و اينكه از رهگذر توقيف روزنامه از تاريخ دوم خرداد سال 85 لغايت حال ضررهاي مادي و معنوي سنگيني به موسسه وارد شده ‌است و زندگي قريب به حدود هفت ?هزار پرسنل در معرض خطر واقع شده است، با اعلام عذرخواهي در پنجمين مرحله از ساحت محترم مردم آذري‌‏زبان، نمايندگان معظم مجلس خبرگان و شوراي اسلامي و شوراي استان و شهرستان و روستا، استانداران و فرمانداران و بخشداران و شهرداران و هيات‌هاي امنا مصرانه تقاضا دارد، نسبت به موضوع كه با قيد سوگند شرعي اساسا قصد و سوء‌نيتي در ميان نبوده و مبتني بر سهو و خطا بوده، با غمض عين دولت محترم را ياري كنند و اجازه نفرمايند، اتفاق و اتحاد و انسجام ملي به توسط عده‌اي كه به مصالح ملك و ملت كمترين احساسي ندارند و دلايل بي‌شماري در مداخله مغرضين وجود دارد، دستخوش لطمه شود.
وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد در پايان خاطرنشان كرد: از دادگاه معظم و هيات منصفه عالي قدر به عنوان نمايندگان جامعه كه با قيد سوگند در ابتداي جلسه به مراتب صلاحيت و تقوي و امانت داري و احقاق حق متكي و مستظهر هستند، از حوصله در استماع و قرائت لايحه كه لاجرم با ترك قاعده عدم استفصال معروض افتاده است، تشكر و بر رفع اثر از توقيف روزنامه و برائت موكل استدعا مي‌‏كند.
در ادامه اين جلسه، نماينده مدعي‌‏العموم در پاسخ به ايراد وكيل مدافع اسلامي‌‏فرد مبني بر عدم ذكر نام موكلش در گزارش سازمان اطلاعات استان تهران، ‌‏گفت: طبق تبصره هفت ماده نه قانون مطبوعات با توجه به اينكه مسووليت تمام مطالب منتشر شده در يك نشريه با مديرمسوول آن نشريه است، نيازي به ذكر نام اسلامي‌‏فرد در گزارش سازمان اطلاعات استان تهران نيست.
وي در خصوص ايراد ديگر شجاعي مبني بر عدم طرح شكايت از سوي مدعي‌‏العموم گفت: ارجاع پرونده توسط شخص دادستان به شعبه ششم بازپرسي دادسراي كاركنان دولت نشان از شكايت مدعي‌‏العموم دارد.
نماينده مدعي‌‏العموم در پاسخ به ايراد وكيل مدافع مديرمسوول روزنامه ايران مبني بر صدور قرار منع تعقيب موكلش از سوي دادسراي كاركنان دولت در باب عنصر معنوي جرم، گفت: در خصوص فقد عنصر معنوي نيز تشخيص اين موضوع برعهده دادگاه است.
در پايان اين جلسه،‌‏ اسلامي‌‏فرد به بيان آخرين دفاع خود پرداخت و گفت: با توجه به اينكه هيچ عمدي در چاپ كاريكاتور وجود نداشت و نيز با توجه به اينكه بارها از اين اقدام خود عذرخواهي كرده‌‏ايم و هيچ اراده‌‏اي مبني بر توهين نيز نداشته‌‏ايم، خواستار صدور رأي برائت هستم.
HOME