تلاش سازمان ها و نهادهای مدافع حقوق بشر برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام کبرا رحمانپور افزایش یافت


هفته گذشته بار دیگر تلاش سازمان ها و نهادهای مدافع حقوق بشر برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام کبرا رحمانپور افزایش یافت. آسیه امینی روزنامه نگار و از فعالان کارزار برای لغو اعدام و سنگسار زنان، به رادیو فردا می گوید: مورد خاص کبرا رحمانپور از یک نقص آشکار در قوانین ما حکایت دارد که به افراد اجازه می دهد درباره زندگی یا مرگ دیگری تصمیم بگیرند. کبرا رحمانپور به گفته بسیاری از جامعه شناسان و حقوقدانان، قربانی خشونت در خانواده است. رزا قره چرلو وکیل دادگستری و استاد دانشگاه در تهران می گوید: در ایران برخی از قوانین همچون قانونی که می گوید زن باید از شوهرش تمکین کند، خشونت خانگی را افزایش می دهد.
شيرين فاميلي
[ audio ] (rm) صدا | (wma) صدا [ 11:27 mins ]

شیرین فامیلی (رادیو فردا): هفته گذشته بار دیگر تلاش سازمان ها و نهادهای مدافع حقوق بشر برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام کبرا رحمانپور افزایش یافت. کبرا رحمانپور هفت سال است که در زندان به سر می برد و این بار دومی است که در چند قدمی چوبه دار قرار گرفته است. او متهم است که در یک نزاع خانوادگی مادرشوهر سالخورده اش را به قتل رسانده است.

علاوه بر کبرا رحمانپور دو زن دیگر نازنین فاتحی و فاطمه حقیقت پژوه نیز به اعدام محکوم شده اند و خانواده این سه زن در اطلاعیه ای اعلام کرده اند برای جلوگیری از اعدام آنها در روز یکشنبه در مقابل دفتر سازمان ملل متحد در تهران تجمع خواهند کرد. آسیه امینی روزنامه نگار و از فعالان کارزار برای لغو اعدام و سنگسار زنان، به رادیو فردا می گوید: مورد خاص کبرا رحمانپور از یک نقص آشکار در قوانین ما حکایت دارد که به افراد اجازه می دهد درباره زندگی یا مرگ دیگری تصمیم بگیرند.

آسیه امینی: کبرا از نظر حقوقی شرایطش فقط وابسته به پذیرش این رضایت از سوی خانواده مقتول است که تاکنون انجام نشده. درواقع قانون ما این اجازه را به افراد می دهد که وقتی ولی دم هستند، درباره سرنوشت مرگ یا زندگی فردی دیگر تصمیم بگیرند. ما بارها و بارها تلاش کردیم که با خانواده مقتول از طرق مختلف تماس بگیرند و راهی در دل آنها باز کنند تا از مرگ این دختر بگذرند. حتی قاضی که این حکم اعدام را صادر کرد، با رضایت حکم را صادر نکرد و تحت تاثیر شرایط قرار گرفته بود. اما از نظر قانونی دستش بسته بود. فکر می کنم کبرا در شرایطی است که اگر یک مرجع قانونی واقعا توان این را دارد که جلویش را بگیرد، مانند رئیس قوه قضاییه، در نهایت ایشان اعمال نفوذ کنند و از توانشان استفاده کنند. اما مساله دیگر این است که باید ببینیم آیا ما امکان بازنگری در چنین قانون هایی را داریم یا خیر.

ش . ف: کبرا رحمانپور به گفته بسیاری از جامعه شناسان و حقوقدانان، قربانی خشونت در خانواده است. او به گفته مادرش در عمر کوتاه زندگی مشترکش بارها مرگ را جلوی چشمانش دیده و لحظات تلخی را تجربه کرده است. خشونت خانگی اشکال مختلفی دارد، اما به گفته رزا قره چرلو وکیل دادگستری و استاد دانشگاه در تهران، در ایران برخی از قوانین همچون قانونی که می گوید زن باید از شوهرش تمکین کند، خشونت خانگی را افزایش می دهد.

رزا قره چرلو: در بارزترین شکل خشونت خانوادگی، به صورت ضرب و جرح و کتک زدن زن ها وجود دارد و در درجه دیگر خشونت های جنسی است و به کارگیری زن ها برای ارضای اعمال جنسی همسرانشان حتی در صورتی که زن تمایل ندارد یا آمادگی روحی و جسمی ندارد. این خود یک نوع خشونت است که در اعلامیه دسامبر 1993 سازمان ملل متحد هم به عنوان «تجاوز» اعلام شد.

سعیده هاشمی (رادیو فردا): اما قانونی مدنی در ایران درباره ارتباط جنسی حکم دیگری دارد، یعنی شوهر می تواند به دلیل عدم تمکین همسرش را طلاق دهد.

رزا قره چرلو: طبق قانون مدنی کشور ما که البته مربوط به پس از انقلاب هم نیست؛ این قبل از انقلاب هم بود، زن باید از شوهر خودش در داخل خانواده تمکین کند. قانون ما هیچ توجهی به این امر نکرده که آیا اصلا این زن از نظر فیزیکی، روحی و سلامتی آیا امکان این را دارد که این ارتباط را برقرار کند، شوهرش بیمار نیست.

در ادامه برنامه «زنان و جامعه» فرین عاصمی نگاهی دارد به وبلاگ های مربوط به زنان.

HOME