گفت‌وگوي تفصيلي ايسنا با رييس سازمان زندان‌ها*
بازداشتگاه‌هايي خارج از
اختيار ما عمل مي‌كنند
اگرخوييني بگويدكه زندانباني برخوردفراقانوني داشته
برخوردمي‌كنيم

1385/07/14

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فقه و حقوق - حقوق اجتماعي

علي اكبر يساقي، رييس سازمان زندان‌ها و اقدامات تاميني و تربيتي كشور در گفت‌وگوي تفصيلي با خبرنگار حقوقي ايسنا به تشريح شرايط موجود زندان‌ها و تعداد زندانيان پرداخت و از صدور احكام حبس به تعداد زياد و گرايش به استفاده از مجازات حبس انتقاد و تاكيد كرد كه موارد استفاده از مجازات حبس بايد كاهش يابد. چرا وقتي فردي توانايي مالي ندارد محكوم به پرداخت جزاي نقدي شود؟

وي با اشاره به ارائه مرخصي به زندانيان يادآور شد كه درست نيست از سويي اين همه حكم حبس صادر كنيم و از سوي ديگر مرخصي بدهيم.

يساقي در بخشي از اين گفت‌گو با بيان اين كه نمي‌توانيم بگوييم تمام بازداشتگاه‌هاي اختصاصي الزامات ما را پذيرفته‌اند، گفت كه بازداشتگاه‌هايي وجود دارند كه خارج از حوزه و اختيار ما عمل مي‌كنند. وي در اين زمينه از تدوين آيين‌نامه بازداشتگاه‌هاي اختصاصي خبر داد.

وي همچنين درباره‌ي پرونده موسوي خوييني و اظهارات وي مبني بر انجام بازجويي از سوي 4 بازجو با بيان اين كه در زندان بازجويي نداريم و دادسرا به بازجويي مي‌پردازد، درباره‌ي نوع برخورد با وي تصريح كرد درمورد ادعاي بازجويي‌ها ازموسوي خوييني به قصد آزار و اذيت، مقامات قضايي پاسخگو هستند و تصور نمي‌كنم در جمهوري اسلامي ايران چنين مساله‌اي واقع شود.

رييس سازمان زندان‌ها ادامه داد: اگر زندانبانان درانجام وظايف فراتر از قانون عمل كرده‌اند، موسوي خوييني به ما اعلام كند با مامور برخورد مي‌كنيم.

اسلام استفاده از مجازات حبس را به موارد خاص محدود كرده است

علي‌اكبر يساقي، رييس سازمان زندان‌ها در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در تشريح ديدگاه خود نسبت به مجازات حبس اظهار داشت: نظر قطعي فعلي جمهوري اسلامي مبتني بر اسلام اين است كه در اسلام استفاده از مجازات حبس به موارد خاص محدود است. حتي برخي فقها تعبير كرده‌اند كه فقط در 6 مورد اسلام حكم به مجازات حبس را پيش‌بيني كرده است.

هم‌اكنون براي بيش از400عنوان مجرمانه در قوانين، مجازات حبس پيش‌بيني شده است

وي افزود: در حالي كه الان در قوانين ما بيش از 400 مورد عنوان مجرمانه وجود دارد كه درباره‌ي آنها حبس پيش‌بيني شده است. اين گرايش حداكثري به حبس تحت تاثير فرهنگ اروپايي و مسيحيت شكل گرفته است و اصيل و اسلامي نيست. به همين دليل از حدود يك دهه قبل تاكيد بر روي اين قضيه شروع شده كه ما مجبوريم در اجراي مجازات‌ها به كاهش استفاده از مجازات حبس روي بياوريم.

يساقي خاطرنشان كرد: سرانجام اين مباحث تئوريك، سياست مصوب جمهوري اسلامي شده است كه در همه بسترها بايد رعايت شود.

جزو 10 كشور اول جهان در داشتن بيشترين جمعيت كيفري هستيم

وي ادامه داد: شرايط فعلي واقعا متناسب نيست. ما در بين كشورهاي جهان جزو 10 كشور اولي هستيم كه بيشترين جمعيت كيفري را به نسبت جمعيت كشور دارد و اين امر مطلوب نيست.

رييس سازمان زندان‌ها عنوان كرد: تلاش ما در اين زمينه آغاز شده و روند خوبي را طي مي‌كند. اولين نكته توجه به اين سياست و جا افتادن اين سياست در حوزه‌ي تقنين و حوزه‌ي قضاست. در حوزه‌ي قضا كلا مسوولان متوجه اين قضيه هستند اما فعلا دستشان بسته است. بسياري از قوانين شرايطي دارند كه مجبورند مجازات حبس را اعمال كنند.

بيش از80 درصد زندانيان موادمخدر به دليل عجز از پرداخت جزاي نقدي در زندان‌ به سر مي‌برند

اگر واقعا بدانند فردي توانايي ندارد بي‌معناست كه محكوم به پرداخت جزاي نقدي شود

در حوزه‌ي مبارزه با مواد مخدر موثرترين عامل، گرفتن اموال قاچاقچي است

يساقي افزود: بيش از 80 درصد از افراد در حوزه مواد مخدر كه در زندان هستند به دليل عجز از پرداخت جزاي نقدي در زندان‌اند. سوال من اين است كه آيا وقتي اين افراد به جزاي نقدي محكوم شده‌اند با علم به اعسار اين افراد، محكوم شده‌اند يا خير؟ اگر واقعا بدانند فردي توانايي ندارد بي‌معناست كه محكوم به پرداخت جزاي نقدي شود. ما به ساده‌ترين و پيش پا افتاده‌ترين راه رو مي‌آوريم و اموال قاچاقچي را خوب نمي‌گرديم. قاچاقچي اموالش را پنهان مي‌كند. ما توان و قابليت شناسايي و استخراج اموال قاچاقچي رانداريم. تنش را به زندان مي‌اندازيم. مدتي در زندان مي‌ماند. بابت هر روز كه در زندان مي‌ماند مبالغي از جزاي نقدي‌اش كسر مي‌شود و بعد عفو مي‌گيرد و به دنبال اموالش مي‌رود. در حالي كه كارشناسان مي‌گويند در حوزه‌ي مبارزه با مواد مخدر موثرترين عامل گرفتن اموال قاچاقچي است.

يساقي خاطرنشان كرد: ما در اين وادي از قاچاقچي كم مي‌آوريم و قاچاقچيان به راحتي مي‌توانند از دست ما فرار كنند. اين توسل نابه‌جايي است. يعني بايد با تمهيدات وسيع ابتدا اموال قاچاقچي را بگيريم.

حدود 50 درصد از زندانيان مواد مخدري هستند

وي افزود: حدود 50 درصد از زندانيان ما مواد مخدري هستند و از اين 50 درصد بيش از 80 درصد محكومان به جزاي نقدي هستند. اين واقعا پروسه باطلي است.

به چه دليل وقتي فرد توانايي مالي ندارد محكوم به پرداخت جزاي نقدي شود؟

رييس سازمان زندان‌ها افزود: اگر اين مساله حل شود بيش از 50 درصد محكومان مواد مخدر ديگر به زندان‌ها نخواهند آمد. ما به جاي اين‌كه تنش‌شان را به زندان بيندازيم، اموالشان را پيدا كنيم و اگر واقعا به اين نتيجه رسيديم كه مفلس است حكم تناسب ندارد و به چه دليل وقتي فرد توانايي مالي ندارد محكوم به پرداخت جزاي نقدي شود؟

حدود 50 هزار نفر در ماه وارد زندان‌هاي ايران مي‌شوند

يساقي ادامه داد: حدود 50 هزار نفر در ماه وارد زندان‌هاي ايران مي‌شوند. از اين تعداد بيش از 35 هزار نفر به خاطر عجز از سپردن قرار وثيقه و معرفي كفيل به زندان مي‌آيند. شرايط به گونه‌اي است كه 3 روز فرد را به زندان مي‌اندازيم تا كفيل تعيين كند يا وثيقه بياورد؛ كسي كه برايش قرار وثيقه و كفالت صادر شده ديگر نبايد به زندان بيايد؛ چون معمولا براي كساني قرار صادر مي‌شود كه مجرمان به عادت و آدم‌هاي شروري نيستند.

حبس در اسلام براي كساني است كه وجود آنها در جامعه مضر است

كسي كه محكوم به قصاص است يا بايد قصاص شود يا آزاد اما گاه افراد چند سال در زندان مي‌مانند

وي تصريح كرد: حبس در اسلام براي كساني است كه وجود آنها در جامعه مضر است؛ مثل سارقان مسلح و مجرمان به عادت. ولي متاسفانه ما در مورد قصاص فرد را به زندان مي‌فرستيم در حالي كه اجراي احكام بايد فورا به عمل آيد كسي كه محكوم به قصاص است يا بايد قصاص شود يا آزاد اما گاه افراد چند سال در زندان مي‌مانند. اين‌ها پروسه‌هاي باطلي است كه موجب شده زندان‌هاي ما پر شود و به جريان اصلاح و تربيت زنداني لطمه بزند.

رييس سازمان زندان‌ها ادامه داد: اگر به طور ناگهاني جمعيت خانواده‌اي كه در آن هستيد 5 برابر شود در حالي كه يك آپارتمان 100 متري است آيا واقعا فرصتي براي تربيت و اصلاح باقي مي‌ماند؟ چگونه مي‌شود به ما بگويند شما يك زندان داشته باشيد كه ظرفيت اسمي‌اش 70 نفر است اما 500 نفر را نگهداري كنيد. در چنين شرايطي سخن گفتن از اصلاح و تربيت بي‌جاست.

وي افزود: در جاهايي كه به طور نسبي فضا در اختيار داريم اولين اقدام ما متاثر از رهنمودهاي به‌خصوص امام (ره) و آموزه‌هاي اسلامي است كه مي‌گويد مجرم با هر اتهامي كه به زندان آمده باشد، اسير شماست و بايد با يك انسان برخورد انساني داشته باشيم.

عدم اهانت و تحقير و عدم ايراد ضرب و آزار باعث مي‌شود كه زنداني احساس حفظ كرامت كند

يساقي خاطر نشان كرد: اين برخورد انساني باعث شده فضاي تربيتي در زندان‌هاي ما ايجاد شود. به نظر من عدم اهانت و تحقير، عدم ايراد ضرب و آزار باعث مي‌شود كه زنداني احساس كند ما كرامتش را حفظ مي‌كنيم.

وسيع‌ترين شبكه تامين سلامت را در زندان‌ها داريم

وي افزود: در 3 حوزه‌ي سلامت جسم، روان و آموزش‌هاي كلاسيك و امور فرهنگي زنداني برنامه‌ها جاري است.در حوزه‌ سلامت وسيع‌ترين شبكه تامين سلامت را در زندان‌ها داريم. بيمارستان‌هاي بزرگ در مراكز استان‌ها و بدون استثنا در همه‌ي زندان‌هاي ايران درمانگاه داريم.

پروسه‌ي روان درماني در زندان‌ها در حال اجراست

رييس سازمان زندان‌ها گفت: در حوزه‌ي سلامت رواني شوراي بهداشت روان به رياست دكتر غلامعلي افروز رييس سازمان نظام روانشناسي ايران و جمعي از برجستگان دانشگاهي داريم و پروسه‌اي تحت عنوان روان درماني در زندان‌ها در حال اجراست.

وي افزود: در حوزه‌ي ورزش، در بسياري از رشته‌ها توانسته‌ايم به سطوحي برسيم كه با مجموعه‌هاي بيروني رقابت كنيم. در حوزه‌ي آموزشي نيز از نهضت سوادآموزي تا دوره‌هاي دانشگاهي داريم و فكر مي‌كنم جمهوري اسلامي از اين جهت واقعا استثناست.

سياسي‌كاري نمي‌كنيم، به بازسازي شخصيت زندانيان اعتقاد داريم

يساقي يادآور شد: جمهوري اسلامي به بازسازي شخصيت زندانيان اعتقاد دارد و از روي بينش و اعتقاد اين كار را انجام مي‌دهد. سياسي‌كاري نمي‌كند. به خاطر ترس از كميته‌ي حقوق بشر اين كار را انجام نمي‌دهد. مسوولان ما همه متدين و مسلمانند و متاثر از آموزه‌هاي اسلام با زنداني برخورد مي‌كنند. سمبل آن هم برخورد علي (ع) با ابن ملجم است كه فرمود از همان شيري كه من مي‌خورم به او بدهيد، آزارش ندهيد و با او با رحمت برخورد كنيد. اين ديدگاه در زندان‌هاي ما جا افتاده است.

وي ادامه داد: شرايط به جايي رسيده كه روساي زندان‌هاي كشورهاي اروپايي در اسلووني كنفرانسي داشته و در نامه‌اي گفتند در بازديدهايي كه از زندان‌هاي ايران داشتيم روش‌هاي مدرن، جديد و انساني فراواني ديديم و تقاضا كردند ما در آن كنفرانس تجربيات‌مان را به زندان‌هاي آن كشورها منتقل كنيم. الحمدالله يك وجهه مطلوب و شرايط خوبي را در حوزه‌ي بين‌الملل داريم.

يساقي گفت: اين به اين معنا نيست كه ما در زندان‌ها مشكل نداريم. من به طور كلي گفتم اين روش‌هاي تربيتي و انساني در زندان‌هاي ما جاري است.

جاي محكومان مالي اعم از ديه، نفقه، معاملات و چك در زندان نيست

اين‌كه معتاد را به زندان بفرستيم يا شلاق بزنيم،‌ كارساز نيست

رييس سازمان زندان‌ها افزود: مجموعه‌اي از آدم‌ها به خاطر بدهي مالي اعم از ديه، نفقه، معاملات و چك در زندان هستند كه جاي اين افراد در زندان نيست. مجموعه‌اي نيز معتادان را به زندان مي‌فرستند كه عقيده راسخ و قطعي ما اين است كه جاي معتادان در زندان نيست. امروز ثابت شده راهكار برخورد با اعتياد، به زندان انداختن معتاد نيست. روش‌هاي علمي كاهش آسيب وجود دارد كه در حوزه‌هاي بازپروري بايد اعمال شود. اين‌كه معتاد را به زندان بفرستيم، شلاق بزنيم،‌كارساز نيست. تجربه 27 سال گذشته نشان داد كه به اين شكل قضيه حل نمي‌شود. اگر معتادان جرايم مالي و غيرعمدي را استثنا كنيم عناويني مثل چاقوكشي، سرقت مسلحانه، اخلال در نظم عمومي، اقدام عليه امنيت داخلي و خارجي جمهوري اسلامي باقي مي‌ماند كه در مجموع 10 درصد زندانيان را تشكيل مي‌دهند يعني اگر به طور ميانگين 130 هزار زنداني داشته باشيم قطعا با حذف آن موارد به كمتر از 13 هزار نفر مي‌رسد. اگر چنين شرايطي پيش بيايد و حكم حبس به درستي صادر شود و جمعيت كيفري محدود شود ما به راحتي مي‌توانيم نسبت به اصلاح زنداني اقدام كنيم.

يساقي درباره‌ي ميزان اجرايي شدن طبقه‌بندي زندانيان گفت: طبقه‌بندي دقيق مستلزم امكانات و فضاست. وقتي 400 نوع زنداني براي ما مي‌فرستند با 400 عنوان مجرمانه، اگر كسي طالب اين باشد كه 400 نوع طبقه‌بندي داشته باشيم طبيعي است امكاناتش هم بايد در آن حد باشد. در حالي كه امكانات ما محدود است اما اين امر مانع طبقه‌بندي نسبي نشده است.

تحت قراري‌ها در تهران به طور كامل از ساير زندانيان جدا هستند

وي افزود: ما در حوزه‌هايي كه از امكانات بهتري برخوردار هستيم مثل مراكز استان‌ها، طبقه‌بندي‌هاي متعددي را انجام داديم. مثلا در حوزه‌ي تهران به طور قاطع مي‌گويم مجرمان مواد مخدر به كلي جدا از ديگران هستند. مجرمان جرايم غيرعمد از ديگران جدا هستند. طبقه‌بندي سني دقيق صورت گرفته است. طبقه‌بندي جنسي قطعي انجام شده است. سارقان را در زندان جدا و مجرمان مواد مخدر، اعدامي‌ها و قاچاقچيان عمده را جدا نگه مي‌داريم. تحت قراري‌ها به طور كامل از سايرين جدا هستند.

يساقي اظهار داشت: ما به طور نسبي و تا حدي كه امكانات اجازه مي‌دهد از نظر شخصيتي، سني، جنسي و جرايم به طور نسبي اين طبقه‌بندي‌ها را اعمال مي‌كنيم. در مراكز استاني دقيق‌تر ولي در دورافتاده‌ترين نقاط ايران نيز طبقه‌بندي نسبي به چشم مي‌خورد و اين موضوع بسته به امكانات دارد.

در آبادان يك زندان با ظرفيت 70 نفر داريم اما حدود 500نفر جمعيت دارد

رييس سازمان زندان‌ها خاطرنشان كرد: در شهر گلپايگان به دليل امكانات بالا، طبقه‌بندي دقيق را مشاهده مي‌كنيم اما در آبادان يك زندان داريم كه ظرفيت 70 نفر را دارد اما حدود 500نفر جمعيت دارد؛ طبيعي است در آن‌جا طبقه‌بندي خيلي دشوار مي‌شود و دقيق نيست.

طبقه‌بندي دقيق با شرايطي كه در حال حاضر داريم تقريبا غير قابل اجراست

وي افزود: ما تلاش مي‌كنيم حداقل مرتكبان جرايم را با هم‌نوع خود در اتاق‌هاي جداگانه‌اي نگهداري كنيم؛ بعضي الزامات مانند طبقه‌بندي جنسي و اطفال را ناگزيريم اعمال كنيم و در همه‌ي زندان‌هاي ايران صورت مي‌گيرد. همكاران ما با امكانات محدود تلاش مي‌كنند به صورت جدا كردن اتاق، كشيدن نرده و جدا كردن فضاهاي محدود، طبقه‌بندي نسبي را اعمال كنند اما طبقه‌بندي دقيق مستلزم امكانات وسيعي است كه با شرايطي كه ما در حال حاضر داريم تقريبا غير قابل اجراست.

يساقي گفت: در آخرين اقدام براي الزام زندان‌بانان به رعايت امر طبقه‌بندي، آيين‌نامه ويژه طبقه‌بندي را تهيه كرديم كه در حال حاضر در شوراي معاونان قوه‌ي قضاييه است در اين آيين‌نامه مهلت‌هايي داديم و سخت گرفتيم و تلاش كرديم كه اگر جايي امكانات وجود دارد بهانه‌اي باقي نماند براي عدم اجراي طبقه‌بندي كه اميدواريم با آمدن آن قانون شرايط طبقه‌بندي از حال حاضر بهتر شود.

رييس سازمان زندان‌ها درباره‌ي ميزان ارتكاب جرم در داخل زندان گفت: سعي ما بر اين است كه وقت زنداني را به طور كامل پر كنيم با ورزش، آموزش كلاسيك و حرفه‌آموزي. بنابراين يك زنداني در طول روز دائما درگير اين پروسه‌هاست كه اين مساله مي‌تواند محيط زندان را آرام نگه دارد.

كار‌هاي فرهنگي مثل برگزاري تئاتر باعث مي‌شود كه زنداني احساس پوچي نكند

وي افزود: علاوه بر اين حوزه‌ي فرهنگي در زندان فعال است زندان شبكه راديويي و تلويزيوني داخلي دارد، زندانيان دسترسي كامل به تلويزيون دارند و حتي خودشان مي‌توانند تلويزيون داخل زندان بياورند. كار‌هاي فرهنگي مثل برگزاري تئاترها و نمايش‌ها باعث مي‌شود كه زنداني احساس پوچي نكند.

يساقي گفت: زندان هم يك جامعه است كه جمعيتش تقريبا به طور كامل كساني هستند كه هنجارهاي جامعه را شكسته‌اند و احتمالا در داخل زندان مرتكب جرم مي‌شوند، برخلاف تجربه‌ي رايج كه با زنداني با تحقير برخورد مي‌كنند، شلاق مي‌زنند، آدم حسابش نمي‌كنند و توهين مي‌كنند كه خود اين مساله آدم‌ها را وادار به پرخاش مي‌كند، ما معتقد به برخورد انساني هستيم، امام علي (ع) مي‌فرمايند: اگر به كسي اهانت كرديد حتما انتظار داشته باشيد كه پرخاش كند.

رابطه‌ي احترام‌آميز باعث شده رفاقتي بين زندان‌بانان و زندانيان ايجاد شود

وي افزود: رابطه‌ي انساني كه من از بيرون سازمان آمدم و اين‌جا ديدم برايم شگفت‌آور بود. رابطه‌ي احترام‌آميز و حرمت‌گذاري باعث شده رفاقتي بين زندان‌بانان و زندانيان ايجاد شود. اين مساله و رفتار به امنيت زندان و كاهش نابهنجاري‌ها و وقوع جرايم كمك شاياني مي‌كند. هرجا اين رابطه خشن‌تر است و انساني نيست فضا متشنج و زمينه براي ارتكاب جرايم فراهم است.

يساقي گفت: جرايم داخل زندان عبارتند از وارد كردن مواد مخدر به زندان، ضرب و شتم و درگيري بين زندانيان، غيبت از آمدن به‌موقع و... است و ما دو مكانيزم براي برخورد داريم. شوراي انضباطي داريم. در آيين‌نامه ما تنبيهات انضباطي كاملا مشخص شده است. براي اين مساله در شوراي انضباطي پرونده تشكيل و مطرح مي‌شود و به يكي از تنبيهات در آيين‌نامه محكوم مي‌شود مثل محروميت از اعطاي مرخصي، قسمتي از اعمال عنوان مجرمانه كيفري دارد مثل وارد كردن مواد مخدر، تيزي كشيدن روي همديگر. شعبي از دادگاه‌هاي عمومي و انقلاب در داخل زندان‌ها مستقر هستند كه اين‌گونه جرايم در اين شعب رسيدگي مي‌شود و يك محكوميت مضاعف مي‌گيرند كه اضافه مي‌شود به محكوميت عادي‌شان.

وي افزود: براي كاهش وقوع جرم در زندان‌ها طبقه‌بندي نسبي، اجراي امور فرهنگي، آموزشي و حرفه‌آموزي و تنبيهات انضباطي و اجراي كيفر را انجام مي‌دهيم و مهم‌تر از همه‌ي اين‌ها برخورد انساني با زنداني است. من معتقدم هرجا برخورد كرامت‌آميز با زنداني داشته باشيم خود به خود فضا انساني مي‌شود و وقوع جرم كم مي‌شود.

يساقي يادآور شد: زمزمه‌هاي قرآني، حضور روحانيون در زندان‌ها، برپايي نمازهاي جماعت فضا را متاثر مي‌كند در جهت كاهش جرم ولي اين به معناي آن نيست كه بگويم مطلقا وقوع جرم نيست.

وي درباره‌ي برخورد زندان‌بانان با زنداني گفت: اين ذهنيت قبلا در جامعه وجود داشته است و به زندان‌بان القا شده بود كه زنداني يك آدم درجه 2 است و آدم‌بشو نيست و بايد تحقيرش كرد، كتكش زد ولي با قاطعيت مي‌گويم كه هم اكنون اين چنين نيست و حاضرم اگر كسي چنين چيزي را پيدا كند به او جايزه دهم.

يساقي اظهار داشت: الان فضاي عمومي زندان‌باني فضاي برخورد احترام‌آميز با زنداني است. اگر جايي غير از اين وجود دارد، استثناست و برمي‌گردد به اين‌كه يا زندان‌بان خسته است يا عصبي است يا از نظر شخصيتي مشكل دارد.

اگر برخوردهاي غيرانساني با زنداني وجود داشته باشد، برخورد قاطع مي‌كنيم

وي در ادامه به خبرنگار ايسنا گفت: اگر برخوردهاي غيرانساني با زنداني وجود داشته باشد، برخورد قاطع مي‌كنيم؛ اگر به اين نكته برسيم كه كسي تعمدا بي‌احترامي، اهانت يا برخوردهاي غيرانساني با زنداني داشته است طبق قوانين برخورد مي‌كنيم و ترديدي وجود ندارد ولي فضاي عمومي زندانباني بر اساس احترام به زنداني است.

يساقي درباره‌ي اعطاي مرخصي به زندانيان گفت: وقتي در سال 600 هزار نفر وارد زندان‌هاي ايران مي‌شوند يعني كيان 600 هزار خانواده مورد تهديد واقع مي‌شود. اگر واحد خانواده 5 نفر باشد يعني 3 ميليون نفر و كسي درك مي‌كند زندان افتادن سرپرست خانواده يعني چه كه اين اتفاق در مورد خود او افتاده باشد. اين مساله باعث مي‌شود آستانه و حريم خانواده‌ها مورد تهديد واقع شود. اعضا و بچه‌هاي خانواده از روابط عاطفي پدرانه و همسرشان محروم مي‌شوند. زمينه براي گرفتن رضايت از شكات از بين مي‌رود. با دادن حكم حبس اين اتفاقات مي‌افتد.

وي با تاكيد بر اين كه به اين ترتيب مرخصي بي‌حساب و كتاب نيست و بناست با حساب و كتاب باشد تصريح كرد: اولا افراد خاصي مثل سارقان مسلح استثنا مي‌شوند. در مورد سايرين در شوراي طبقه‌بندي سنجش صورت مي‌گيرد و اگر به فردي مرخصي داده شود از وقوع نابهنجاري‌ها در خانواده جلوگيري مي‌شود.

رييس سازمان زندان‌ها گفت: دولت طبق قانون اساسي مكلف است از كيان خانواده‌ها پاسداري كند و سعي كند واحد خانواده از هم نپاشد. اگر بنا باشد هر زنداني پا به زندان مي‌گذارد واحد خانواده از هم بپاشد چه اتفاقي مي‌افتد. در طول دوران زندان بايد واحد و كيان خانواده را حفظ كنيم.

وي افزود: ما با مكانيزم مرخصي اين اهداف را تعقيب مي‌كنيم. با توجه به اين‌كه اعطاي مرخصي امري جديد است كه در سال‌هاي گذشته به سبك فعلي سابقه نداشته است يك تاسيس تازه است؛ هر امر تازه‌اي مخالفت‌هايي در پي دارد و گاهي مصاديقي براي جامعه پيش مي‌آيد كه قابل قبول نيست. مثلا به يك سارق مسلح يا اعدامي متاسفانه بر اثر بي‌تدبيري مرخصي داده مي‌شود و جرم مرتكب مي‌شود اثرات مثبت و عظيمي كه از مرخصي‌ها ناشي مي‌شود ديگر ديده نمي‌شود و همه روي اين چند مصداق تاكيد مي‌كنند.

درصد وقوع جرم در دوره مرخصي توسط زندانيان طي سال گذشته كمتر از يك درصد بوده است

يساقي ادامه داد: سال گذشته بيش از 400 هزار فقره مرخصي اعطا شد، طبق بررسي‌ها درصد وقوع جرم در دوره مرخصي توسط زنداني كمتر از يك درصد بوده است. مصاديقي كه به عنوان نابهنجاري ذكر شده حدود 30 مورد بوده است كه طبق بررسي‌ها حدود 10 مورد از اين تعداد اصلا واقعيت نداشته است. 20 مورد هم اتفاق افتاده است. وقوع كمتر از يك درصد جرم نسبت به كل مرخصي‌ها يك عدد قابل قبولي است. وقوع جرم به نسبت جمعيت جامعه عادي حدود 2 درصد است. چگونه مي‌شود توقع داشت در بين زندانيان كه مجرمان هستند در دوره‌ي مرخصي كمتر از يك درصد جرم واقع نشود. آيا مي‌شود به خاطر 60 صدم درصد وقوع جرم كه بين زندانيان در دوران مرخصي واقع مي‌شود ما اصل نهاد اعطاي مرخصي را زير سوال ببريم.

يساقي گفت: ما به سرعت نمي‌توانيم به كاهش جمعيت كيفري برسيم؛ چون قوانين اين اجازه را به ما نمي‌دهند لذا مجبوريم از تعديل‌هاي ديگر استفاده كنيم؛ چون مي‌خواهيم كيان خانواده‌ها را حفظ كنيم.

درست نيست از سويي اين همه حكم حبس صادر كنيم و از سوي ديگر مرخصي بدهيم

وي افزود: آثار و ثمرات مفيد اعطاي مرخصي بسيار بيشتر از آثار نابهنجار آن است. البته درست نيست ما از يك سو اين همه حكم حبس صادر كنيم و از طرف ديگر مرخصي بدهيم. اين پروسه غلط است اما فعلا اين‌ها واقعيات جامعه‌ي ماست و ما نمي‌توانيم امر مرخصي را تعطيل كنيم. اگر در مقام اعطا و اعمال مرخصي تخلفي صورت گرفته يا مسامحه‌اي شده باشد بايد برخورد شود اما نمي‌شود بگوييم اين سيستم بايد تعطيل شود.

يساقي درباره‌ي كنترل و پيشگيري از شيوع بيماري‌هاي ايدز و هپاتيت و... در زندان خاطر نشان كرد: در تمام جهان نسبت وجود چنين بيماري‌هايي در زندان‌ها به نسبت جامعه‌ي عادي بيشتر است. اين يك امر مسلم جهاني است. ما در ايران يكي از بهترين شرايط را داريم. تجربه‌ي ما در برخورد با ايدز، سل، هپاتيت چنان تجربه‌اي است كه سازمان ملل و بخش بهداشت جهاني ما را به عنوان نمونه‌ي منطقه معرفي كرده است.

وي افزود: مردم ما بدانند اين مايه مباهات براي جمهوري اسلامي است. بيش از چند ده هيات از زندان‌هاي ايران بازديد كردند و به خاطر اين اقدامات در كنترل ايدز مبارزه با سل و هپاتيت و اعتياد تقدير كردند.

يساقي گفت: معاونت سلامت وزارت بهداشت گفتند اگر ما بخواهيم براي ميهمانان خارجي كه به ايران مي‌آيند يك نقطه‌اي را به عنوان سمبل موفقيت نشان دهيم زندان‌هاي ايران است.

سياست وزارت بهداشت است كه نبايد ايدزي‌ها از سايرين جدا شوند

وي افزود: سياست وزارت بهداشت است كه نبايد ايدزي‌ها از سايرين جدا شوند،به ايدزي‌ها آموزش و مشاوره داده مي‌شود يا مسايلي مانند توزيع سرنگ و متادون انجام مي‌شود، جدا كردن اين زندانيان كمكي به اين امور نمي‌كند؛ زيرا اولا دوره كمون اين بيماري خيلي طولاني است و اين شناسايي را سخت مي‌كند. ثانيا اين‌كه گفته مي‌شود فلاني ايدزي است فضا را ناامن مي‌كند. اگر اين زنداني‌ها را جدا كنيم كسي به آن بندها سرنمي‌زند بنابراين بناي وزارت بهداشت بر اين نيست كه اين جداسازي انجام شود اما ما فرض را در ورود زندانيان اين‌گونه مي‌گذاريم كه همه امكان ابتلاي به اين بيماري‌ها را دارند بنابراين مشاوره و آموزش را براي همه‌ي زندانيان اجرا مي‌كنيم.

يساقي گفت: از طريق نشر پوستر، تهيه‌ي فيلم، سخنراني، ايدز را توضيح مي‌دهيم و اينكه چه اعمالي مي‌تواند به گسترش آن كمك كند و چه اقدامات پيشگيرانه بايد انجام داد. در سراسر كشور كلينيك‌هاي مثلثي ايجاد شده كه هپاتيت، سل و ايدز را كنترل مي‌كند. در حال حاضر در كليه‌ي زندان‌هاي ايران درمانگاه وجود دارد. در مراكز استان‌ها مجهز به بيمارستان‌هايي هستند كه اتاق عمل، راديولوژي و آزمايشگاه دارند.

يساقي گفت: همه زندانيان در بدو ورود واكسينه مي‌شوند و با انجام مداوم گندزدايي و سالم‌سازي محيط اقدامات لازم به منظور اصلاح شرايط محيطي بندها مثل مبارزه با آفات بهداشتي انجام مي‌شود.

سعي كرديم اين فرهنگ را جا بياندازيم كه بايد سرنگ در موارد لازم در اختيار زندانيان قرار گيرد

رييس سازمان زندان‌ها خاطر نشان كرد: در امر مداخله‌ي ايدز و سل سعي كرديم اين فرهنگ را جا بياندازيم كه بايد سرنگ در مواردي كه نياز است در اختيار زندانيان قرار گيرد چون اگر ما در اختيارشان قرار ندهيم بالاخره آنها از وسايل مشترك استفاده مي‌كنند.

وي افزود: خوشبختانه رياست قوه طي بخشنامه‌اي، واحدهاي قضايي را براي توزيع سرنگ قانع كردند و اين بخشنامه آنقدر برجستگي داشت كه در مجموعه اسناد سازمان بهداشت جهاني چاپ شد به عنوان يك سند سمبل قرار گرفت.چون همه جا اين مقاومت وجود دارد.

يساقي اظهار داشت: ما به توزيع متادون يك شرايط حداكثري مي‌دهيم يعني جايگزين‌هايي كه مي‌تواند كاهش آسيب را به دنبال داشته باشد چون تقريبا از نظر علمي ثابت شده كه چيزي به نام ترك اعتياد وجود ندارد اما به جاي اينكه اجازه بدهيم هرويين تزريق كنند، متادون با روش‌هاي كنترل شده به زندانيان مي‌خورانيم. همه اين مسائل باعث شده كه سطح كنترل بيماري‌هاي شايع و واگير در زندان‌هاي ايران نسبت به ساير مراكز سطح قابل قبولي از نظر بهداشت جهاني باشد و معاون سلامت سازمان به عنوان مشاور بهداشت جهاني انتخاب شده است.

تاسيس و اداره زندان انحصارا از اختيارات سازمان زندان‌هاست ولي واقعيت‌هايي باعث شده اين قانون دقيق اجرانشود

بعضي الزامات امنيتي ايجاب كرده كه واحدهايي براي خودشان بازداشتگاه‌ ايجاد كنند

رييس سازمان زندان‌ها در ادامه‌ي گفت‌وگو با ايسنا‌ درباره‌ي موضوع بازداشتگاه‌هاي اختصاصي و سياست سازمان زندان‌ها درباره‌ي آنها اظهار داشت: در قوانين فعلي جمهوري اسلامي ايران تاسيس و اداره‌ي زندان انحصارا از اختيارات سازمان زندان‌هاست ولي واقعيت‌هايي وجود دارد كه باعث شده اين قانون را به طور دقيق نتوانيم اجرا كنيم و آن اين است كه بعضي از الزامات امنيتي ايجاب كرده كه واحدهايي براي خودشان بازداشتگاه‌هايي را ايجاد كنند.

اگر بناست تاسيس بازداشتگاه با سازمان نباشد بايد قانون آن را بگويد؛موافقت‌نامه با سازمان كفايت نمي‌كند

يساقي گفت: نظام به اين نتيجه رسيده كه براي پوشش دادن اين استثناءها با سازمان زندان‌ها موافقت‌نامه‌اي را تهيه كنند كه برابر آن توافق، حداقل در آن بازداشتگاه‌ها آيين‌نامه و قوانين مربوط به سازمان زندان‌ها رعايت شود كه البته اين يك امر موقت سه ساله بوده است كه مجددا تمديد شده است كه من معتقدم اين كفايت نمي‌كند. اگر بناست به سازمان زندان‌ها بگويند مسووليت اداره و تاسيس و ايجاد بازداشتگاه با شماست خوب بايد با سازمان باشد و اگر بناست نباشد، قانون بايد اين مساله را تبيين كند.

آيين‌نامه بازداشتگاه‌هاي اختصاصي را تهيه كرديم

وي افزود: بر اين اساس به استناد ماده‌ي 9 قانون فعلي ساز‌مان، آيين‌نامه بازداشتگاه‌هاي اختصاصي را تهيه كرديم كه الان در شوراي معاونان قوه‌ي قضاييه مطرح است كه در صورتي كه نهايي شود مبناي عمل ما خواهد بود.

يساقي در توضيح اين بازداشتگاه‌ها گفت: بخشي از اين‌ها بازداشتگاه‌هاي انضباطي است كه خود قانون هم آن را استثناء كرده است مثلا سربازي ترك پست مي‌كند قانون پيش‌بيني كرده كه اين افراد با ساير زندانيان نگهداري نكنيم و خود سازمان قضايي نيروهاي مسلح و ارتش بازداشتگاه‌هاي انضباطي دارند كه انضباط‌ هاي نظامي را عمل مي‌كنند.

وي عنوان كرد: بخشي از بازداشتگاه‌هاي مربوط به نيروي انتظامي به خصوص واحدهاي آگاهي است كه لازم دارند براي تكميل پرونده چند روز مجرمان خطرناك در اختيارشان باشد، يك دسته از بازداشتگاه‌ها را ساير واحدها براي نگهداري كساني كه عليه امنيت داخلي يا خارجي جمهوري اسلامي ايران اقدام مي‌كنند، لازم دارند. همه حرف ما اين است كه هر اتفاقي در ايران مي‌افتد بايد طبق قانون باشد و به همين دليل اين آيين‌نامه را تهيه كرديم كه اين بازداشتگاه‌ها انضباط پيدا كند و هر كدام از ما تكاليف‌مان را بدانيم. يعني ما در تلاش هستيم كه اين امر را ساماندهي كنيم. اگر مي‌گويند ضرورت دارد بازداشتگاه‌هاي انضباطي، اداره‌ي آگاهي وجود داشته باشد دقيقا مشخص باشد تكليف سازمان زندان‌ها و واحدهاي نظامي چيست؟

وي افزود: وزارت اطلاعات، نيروهاي نظامي و انتظامي اعلام آمادگي كردند كه در بحث‌هاي نهايي آيين‌نامه شركت كنند اميدواريم اين آيين‌نامه‌ي مبناي عمل همه واحدها قرار گيرد.

يساقي خاطر نشان كرد: پيش‌بيني آيين‌نامه اين است كه اگر در مواردي ضرورت‌هايي وجود دارد كه اگر اقدام نشود امنيت كشور مورد خدشه واقع مي‌شود، بازداشتگاه‌ها مكلف باشند قوانين و آيين‌نامه‌ي سازمان را رعايت كنند سرپرست آنها با حكم سازمان زندان‌ها منصوب مي‌شود ولي به صورت جدا از واحدهاي زندان‌ها اداره مي‌شود.

وي افزود: بند 209 جزو همان مجموعه‌هايي است كه واقعيات الزام و ايجاب كرده است كه وجود داشته باشد.

نمي‌توانيم بگوييم تمام بازداشتگاه‌هاي اختصاصي الزامات ما را پذيرفتند

بازداشتگاه‌هايي وجود دارند كه خارج از حوزه و اختيار ما عمل مي‌كنند

يساقي در پاسخ به اينكه اگر در اين بندها تخلفي صورت گيرد، سازمان زندان‌ها مسوول است يا مسوولان بازداشتگاه؟ گفت: اگر با جايي مفاهمه‌نامه را امضاء كرديم مسووليت مي‌پذيريم اما جاهايي كه توافق‌نامه وجود نداشته باشد علي‌القاعده مسووليت نمي‌پذيريم. نمي‌توانيم بگوييم تمام بازداشتگاه‌هاي اختصاصي الزامات ما را پذيرفتند. بازداشتگاه‌هايي وجود دارند كه خارج از حوزه و اختيار ما عمل مي‌كنند كه در آن موارد مسووليت با خودشان است.

رييس سازمان زندان‌ها، درباره‌ي نوع برخورد با متهمان جرايم امنيتي، اظهار داشت: در آيين‌نامه ما تفكيكي وجود ندارد كه گفته شده باشد با محكومان امنيتي مثلا برخورد سخت‌تري صورت گيرد. از نظر آيين‌نامه هر انساني با هر عنوان مجرمانه بيايد ما به عنوان زنداني مي‌شناسيم اما اين واقعيت در جمهوري اسلامي ايران وجود دارد كه وقتي اشخاصي فعال از حوزه‌هاي مختلف به زندان مي‌افتند به طور طبيعي از حرمت بيشتري برخوردار باشند.

رييس سازمان زندان‌ها اظهار داشت: دليلش اين است كه اين افراد تفاوت با مجرمان عادي دارند. درست است كه در جمهوري اسلامي ايران هنوز لايحه‌اي تحت عنوان جرم سياسي مصوب نداريم ولي با نوعي مسامحه گفته مي‌شود مجرمان سياسي. به همين نسبت كه نگاه جامعه نسبت به اينها متفاوت است در زندان‌ها از حرمت بيشتري برخوردارند.

وي افزود: از تندترين و افراطي‌ترين اين افراد كه سوال شده نسبت به برخورد زندان‌ها تشكر كرده‌اند. اخيرا تعدادي از نمايندگان اصلاح‌طلب از زندان بازديد كردند كه از زندان تشكر كردند. بنابراين به دليل نوع جرم اين افراد برخورد انساني‌تر و شايسته‌تري صورت مي‌گيرد چون شخصيت آنها اقتضاء مي‌كند. اگر از تك تك اين افراد سوال كنيد اين امر را تصديق مي‌كنند.

در زندان‌ها بازجويي نداريم

رييس سازمان زندان‌ها، درباره گفته‌هاي اخير موسوي خوييني مبني بر بازجويي از وي توسط 4 بازجو و عدم ملاقات، گفت: بازجويي يك امر قضايي است. ما در زندان‌ها بازجويي نداريم يعني سازمان زندان‌ها در مجموعه‌ي وظايف‌اش هيچ عنواني تحت نام انجام بازجويي، تفهيم اتهام و تكميل تحقيقات مقدماتي ندارد. به دليل شرايط خاص بعضي از زندانيان، مقامات دادسرا ترجيح مي‌دهند به جاي اينكه زنداني را به دادسرا ببرند در محل زندان اين بازجويي انجام مي‌گيرد بنابراين ما مقامات بازجويي كننده نيستيم.

درمورد ادعاي بازجويي‌ها ازموسوي خوييني به قصد آزار و اذيت، مقامات قضايي پاسخگو هستند

اگر زندانباني درانجام وظايف فراتر از قانون عمل كرده، موسوي خوييني به ما اعلام كند با مامور برخوردمي‌كنيم

وي درباره‌ي نحوه‌ي برخورد با موسوي خوييني در اجازه ملاقات با خانواده‌اش گفت: ما بايد آيين‌نامه را اجرا كنيم. اين‌گونه نيست كه وقتي مي‌گوييم برخورد انساني يعني انضباط را كنار بگذاريم مثلا اگر بناست در يك محدوده و روزهاي خاصي خانواده به ملاقات زنداني بيايند در روزهاي ديگر بيايند قطعا اجازه داده نمي‌شود. اگر موضوعي جزو قوانين و آيين‌نامه سازمان ما باشد قاطعانه انجام مي‌دهيم اما در مورد ادعاي بازجويي‌ها به قصد آزار و اذيت مقامات قضايي پاسخگو هستند و تصور نمي‌كنم در جمهوري اسلامي ايران چنين مساله‌اي واقع شود. در بعضي از نظام‌هاي ناعادلانه چنين شرايطي وجود دارد يعني بازجويي‌هاي مكرر به قصد آزار زنداني اما قانون در جمهوري اسلامي ايران اين مساله را منتفي مي‌داند.

يساقي با اشاره به اين كه خودش قاضي است و يقين دارد در حوزه‌ي مسووليت رييس دادگستري استان تهران چنين چيزي معنا ندارد. رييس كل دادگستري استان تهران يكي از سرسخت‌ترين آدم‌ها در حوزه‌ي دفاع از حقوق انسان‌ها هستند. در مواردي شايد شرايط ايجاب كند براي تكميل تحقيقات مقدماتي بازجويي انجام دهند ولي به هر حال حوزه‌ي بازجويي، استنطاق و تفهيم اتهام جزو وظايف و اختيارات ما نيست. اگر زندانبانان رويه‌ها و تنبيهات و آيين‌نامه‌ي زندان را خواستند اعمال كنند آنچه قانوني باشد انجام مي‌دهند اگر امري فراتر از قانون انجام شده باشد ايشان صريحا به ما اعلام كنند با مامور خود برخورد مي‌كنيم.

رييس سازمان زندان‌ها در مورد وضعيت موسوي خوييني گفت: دقيقا نمي‌توانم به اين سوال جواب بدهم زيرا از نظر ما ايشان هم يك زنداني هستند مثل ساير زندانيان و وضعيت ايشان و پرونده بيشتر به مقامات قضايي مربوط مي‌شود.

از بازديد خبرنگاران، شخصيت‌ها و مقامات از زندان استقبال مي‌كنيم

وي در ادامه درباره‌ي بازديد ناظران خارجي از زندان از جمله خبرنگاران، نمايندگان مجلس و... گفت: در بعضي از كشورها محيط زندان آنقدر امنيتي است كه درش به روي همه بسته است حتي ما به عنوان مقامات زندان‌هاي جمهوري اسلامي ايران براي بازديد با محدوديت مواجه مي‌شويم اما در جمهوري اسلامي ايران اين‌گونه نيست اصل بر استقبال از اين بازديدهاست.

يساقي افزود: دليل‌اش اين است كه ما از خودمان اطمينان داريم. اين را شعار نمي‌دهيم وقتي مي‌گوييم خبرنگاران از زندان‌ها بازديد كنند نمي‌خواهيم دورويي كنيم چيزي را نمايش بدهيم كه واقعيت ندارد. زندان‌هاي ما چنان شرايط مطلوبي دارند كه متاسفيم چرا اطلاع‌رساني دقيقي در اين زمينه نشده است. خيلي از اوقات وقتي بازديد مي‌شود ديد افراد كاملا عوض مي‌شود.

وي به خبرنگار ايسنا تاكيد كرد: از بازديد خبرنگاران، شخصيت‌ها و مقامات از زندان استقبال مي‌كنيم اما شرط انصاف و اعتدال را از آنها انتظار داريم و مي‌خواهيم در مقايسه با ساير كشورها موفقيت‌ها را زير پا نگذارند.

يساقي گفت: بيش از 40 هيات خارجي از زندان‌هاي ايران بازديد كردند و همه قضاوت كردند در طول 10 سال گذشته جمهوري اسلامي ايران در حوزه‌ي زندانباني پيشرفت‌هاي قابلي داشته است. اين پيشرفت فقط ساختمان‌سازي نيست تغيير بينش نسبت به زندان‌ها، رعايت حقوق بشر و حرمت انسان را در بر مي‌گيرد.

وي افزود: تمام روساي زندان‌ها تلاش مي‌كنند كه اگر مسوولي به شهرستان رفت حتما از زندان بازديد كند. اين مساله سابقه نداشته است. اگر بدانيد در همسايگي ايران در زندان‌ها چه مي‌گذرد و چه برخوردهاي وحشيانه و ضد انساني با زندانيان مي‌شود آن وقت اهميت اين مساله را درك مي‌كنيد.

رييس سازمان‌زندان‌ها ادامه داد: يك زنداني دو ماه در يكي از زندان‌هاي كشورهاي همسايه بود مي‌گفت هر چقدر بگويم نمي‌توانم شرايط ضد انساني آنجا را ترسيم كنم. مثلا پتويي كه به ما دادند شايد دو – سه سال بود شسته نشده بود و حمام به اين شكل بود كه هر 10 روز يك‌بار ماشين آتش‌نشاني مي‌آمد و شلنگش را باز مي‌كرد، 5 دقيقه باز نگه مي‌داشت هر كس توانست خودش را مي‌شست و گرنه چيزي به نام حمام و بهداشت، ملاقات و مرخصي وجود نداشت. لذا اگر اين مقايسه‌ها صورت بگيرد مي‌فهميم در جمهوري اسلامي ايران چه اتفاقي افتاده و ناشي از نگاه بينشي و عقيدتي مسوولان جمهوري اسلامي ايران است.

نمي‌توان ادعا كرد كه هيچ جرمي از سوي زندانيان واقع نمي‌شود

يساقي درباره‌ي نحوه نگهداري مجرماني كه به سن 18 سال مي‌رسند و از كانون اصلاح و تربيت به زندان‌ها منتقل مي‌شوند گفت: يك طبقه‌بندي تا 12 سال، 12 تا 18 و 18 تا 25 سال داريم. از 30 استان كشور در حدود 25 استان كانون اصلاح و تربيت وجود دارد. در مراكزي كه كانون وجود ندارد، بندهاي يا بلوك‌هاي ساختماني مخصوص نگهداري نوجوانان و مجرمان اين سنين است.

رييس سازمان زندان‌ها، در مورد ميزان جرايم جنسي در داخل زندان‌ها اظهار داشت: اگر اين‌گونه جرايم منتهي به تشكيل پرونده شود، مي‌توان از طريق پرونده‌ها آمار ارايه كرد.

وي افزود: وقتي 140 هزار نفر در يك جا جمع شوند از آدم‌هاي هنجارشكن و با محدوديت‌هاي سازمان زندان‌ها نمي‌توان ادعا كرد كه هيچ جرمي واقع نمي‌شود. اين مساله اختصاص به مجموعه‌ي زندان‌ها ندارد و هر جا جمعيت‌هاي انبوه نگهداري شود امكان چنين اتفاقي وجود دارد.

تاريكي مطلق به هيچ وجه نداريم

يساقي با بيان اين كه مراقبت‌هاي ما به عنوان اقدام پيشگيرانه كاملا مشخص است،‌ اظهار داشت: مفهومي تحت عنوان كف‌خواب (روي زمين پتو بيندازند و كنار هم بخوابند) ديگر در زندان‌هاي ايران وجود ندارد. همه‌ي زندانيان داراي تخت هستند. در تمام زندان‌ها تقريبا 24 ساعته مراقب داريم. تاريكي مطلق به هيچ وجه نداريم. به هيچ وجه نوجوان 18 تا 25 ساله در كنار يك مجموعه‌ي بزرگسال نگهداري نمي‌شوند. مجموعه‌ي اين تدابير باعث مي‌شود كه شرايط قابل قبولي را به وجود آوريم. اما قضاوت من اين است ما به هيچ وجه در اين مورد شرايط غير عادي در زندان‌ها نداريم. شرايط كاملا عادي است و وقوع جرايم در حد بسيار پايين است. اگر كسي غير از اين را ارايه دهد زندان‌ها را نمي‌شناسند.

گرايش به استفاده از مجازات حبس بايد از بين برود

رييس سازمان زندان‌ها خاطرنشان كرد: ما دو مشكل بزرگ در زندان‌هاي ايران داريم يكي از آنها گرايش به استفاده از مجازات حبس است كه بايد از بين برود. ما بايد كاهش استفاده از مجازات حبس را در حوزه‌ي تقنين و قضا تبديل به يك فرهنگ كنيم. نكته‌ي دوم بازسازي زندان‌هاست. ما حدود 130 زندان داريم كه واقعا مخروبه است و شرايط‌ش مطلوب نيست.

زندان يك واقعيت در كشور است و اگر درزندان70 نفره،500 نفر نگهداري شوند، دودش به چشم جامعه مي‌رود

وي با بيان اين كه نامه‌هاي زيادي به رييس‌جمهور نوشتيم و با نمايندگان رايزني كرديم، گفت: به نظر من در اين وادي بايد با جهش مواجه باشيم يعني بايد بودجه‌ي قابل توجهي گذاشته شود تا اين عقب‌ماندگي تاريخي جبران شود. متاسفانه چون زندان‌سازي افتخار نيست اين مساله مغفول مانده است. يكي از استانداران مي‌گفت به چه دليل بايد براي زندان هزينه دهم. نبايد اين‌گونه فكر كرد.

يساقي افزود: زندان يك واقعيت در كشور است و اگر در جايي كه ظرفيت 70 نفر را دارد 500 نفر نگهداري شوند، دودش به چشم جامعه مي‌رود چون اين‌ها اصلاح نمي‌شوند و مجرم به عادت مي‌شوند و جامعه آلوده مي‌شود بنابراين بايد توجه جدي و تاريخي به امر بازسازي زندان‌ها شود.

HOME