گزارش وزارت خارجه بريتانيا از حقوق بشر در ايران، بی بی سی

 

گزارش سالانه وزارت خارجه بريتانيا در فصل دوم خود آورده که در دوازده ماه گذشته وخامت وضعيت حقوق بشر در ايران ادامه داشته و آزادی های فردی بارها به طور جدی نقض شده است.

اين گزارش در ادامه می گويد در حالی که برخی مقامات ايرانی تلاش هايی پراکنده را برای بهبود روش های قضايی انجام داده اند اما همچنان در مورد فقدان اقدام موثر برای اصلاح قوانين، نهادها و شيوه های اداری قضايی نگرانی وجود دارد.

وزارت خارجه بريتانيا در گزارش سالانه خود آينده حقوق بشر در ايران را مثبت ارزيابی نمی کند و می گويد که مقامات ايران از انجام اصلاحات لازم در زمينه حقوق بشر اکراه دارند و لازم است اظهارات آنان در مورد احترام به حقوق بشر در عمل نيز به اجرا درآيد.

اين گزارش با اشاره به انتخاب محمود احمدی نژاد به عنوان رييس جمهور ايران می گويد ادعای دولت ايران در مورد دموکراتيک بودن نظام انتخاباتی با حذف اکثريت بزرگی از داوطلبان نامزدی در اين انتخابات سازگاری ندارد.

به گفته نويسندگان گزارش، اعضای شورای نگهبان که يک نهاد غير منتخب است مانع از نامزدی تمامی داوطلبان زن و بسياری از اصلاح طلبان در اين انتخابات شدند.

اين گزارش به اظهارات يک وزير سابق کشور ايران در مورد رضيتبخش نبودن نحوه برگزاری انتخابات نيز اشاره می کند.

وزارت خارجه بريتانيا در گزارش سالانه خود همچنين به موضوع مجازات اعدام در ايران پرداخته و با استناد به گزارش سازمان های غيردولتی - از جمله عفو بين الملل - آورده است که در اوايل سال
۲۰۰۶ شمار اعدام ها در ايران از آمار همين دوره در سال گذشته بيشتر بوده است.

اين گزارش نسبت به ويژه نسبت به فقدان ابتدايی ترين ضوابط قضايی در صدور و اجرای مجازات مرگ ابراز نگرانی می کند و می افزايد که حکم تعدادی از محکومان به اعدام در ملاء عام اجرا شد.

گزارش وزارت خارجه در اين مورد ابراز ترديد می کند که تمامی احکام اعدام در پی محاکماتی عادلانه صادر شده و محکومان به تمامی مجاری دادخواهی و استيناف دسترسی داشته باشند و به عنوان نمونه يادآور می شود که دو جوان هفده ساله در روز
۱۳ ماه مه سال جاری در خرم آباد، استان لرستان، تنها حدود يک ماه پس از زمان ارتکاب جرم به دار آويخته شدند.

وزارت خارجه بريتانيا از قول سازمان های مدافع حقوق بشر می نويسد که ايران تنها کشرو در جهان است که در سال
۲۰۰۵ همچنان به اعدام کودکان و نوجوانان ادامه داد و شمار احکام اعدام برای اين گروه از متهمان در اين سال افزايش يافته بود.

در اين گزارش آمده است که اجرای مجازات اعدام تنها نگرانی از نظام مجازات در ايران نيست بلکه مجازات هايی مانند شلاق زدن، سنگسار و قطع عضو همچنان در کتاب قوانين ايران وجود دارد و همچنين گزارش های متعددی در مورد حبس افراد در سلول های انفرادی و ممانعت از دسرسی آنان به مراقبت های پزشکی دريافت شده است.

گزارش سالانه بريتانيا در مورد وضعيت حقوق بشر در ارتباط با نظام قضايی ايران آورده است که شکنجه در جريان بازجويی ها ادامه دارد و با اشاره به عبدالفتاح سلطانی، وکيل اکبر گنجی (از مخالفان دولت ايران) افزوده است که نظام قضايی ايران برای سرکوب مخالفان و ناراضيان، وکلای آنان را نيز زندانی می کند.

به گفته وزارت خارجه بريتانيا وضعيت آزادی بيان در ايران در دوازده ماه گذشته به طور چشمگيری بدتر شده و دولت اين کشور شمار زيادی از کارکنان رسانه ها ، دانشجويان و اعضای سازمان های غيردولتی گرفته تا کاربران اينترنت و اعضای اتحاديه های کارگری را در معرض محدوديت های خود قرار داده است.

گزارش سالانه بريتانيا در مورد وضعيت حقوق بشر در جهان، با اشاره به انحصاری بودن شبکه های تلويزيونی و راديويی در ايران و سانسور گزارش های خبری و محدوديت دسترسی مردم به نظرات مختلف، می گويد که کارمندان بخش فارسی بی بی سی اجازه ارسال گزارش از ايران را ندارند و ضمن پرداختن به ادامه سياست حکومت ايران در محدود کردن ارتباطات اينترنتی در داخل اين کشور، به فيلتر شدن سايت فارسی بی بی سی نيز اشاره کرده است.

اين گزارش در ادامه مبحث آزادی بيان همچنين به برخورد مقامات ايرانی با وبلاگ نويسان - از جمله آرش سيگارچی و مجتبی سميعی نژاد - توقيف روزنامه های شرق و ايران، دستگيری الهام افروتن (در ارتباط با انتشار مقاله ای در نشريه تمدن هرمزگان) و اجلال قوامی (روزنامه نگار هفته نامه پيام مردم کردستان) و مرگ اکبر محمدی در زندان (که در اعتراضات دانشجويی سال
۱۹۹۹شرکت داشت) اشاره داشته است.

اين گزارش همچنين نگاهی داشته به شرايط در عرصه فرهنگی ايران و با قيد نام رامين جهانبگلو (محقق و استاد ايرانی) آورده است که وزات علوم ايران با صدور بخشنامه ای فرهيختگان عرصه فرهنگی اين کشور را از داشتن ارتباط با سفارت های خارجی منع کرده است.

گزارش سالانه بريتانيا در مورد وضعيت حقوق بشر در جهان، به وضعيت اتحاديه های کارگری، حقوق اقليت های مذهبی و قومی، حقوق زنان، همکاری ايرانيان با نهادهای وابسته به سازمان ملل، آزادی مذهبی و روابط همجنس گرايان نيز پرداخته است.

گزارش وزارت خارجه بريتانيا در بخشی تحت عنوان "اقدام از سوی بريتانيا" آورده است که اين کشور و اتحاديه اروپا همواره گفته اند که روابط با ايران به گام هايی بستگی دارد که اين کشور برای بهبود پيشينه بد حقوق بشر بر خواهد داشت.

در اين گزارش آمده است: "با در نظر گرفتن اين واقعيت که تلاش های قبلی بريتانيا برای برقراری گفتگوی موثر موفق آميز نبوده است ما از رياست دوره ای اتحاديه اروپا برای پيدا کردن راه های ديگر ابراز نگرانی های اين کشور از وضعيت حقوق بشر ايران استفاده خواهيم کرد."

منبع: بی بی سی 21 مهر 1385

 

HOME