انتشار آمار روزنامه نگاران زندانی از سوی گزارشگران بدون مرز به مناسبت ١۹ آذر (١٠ دسامبر) روز جهانی حقوق بشر
19 آذر 1386

گزارشگران بدون مرز ١۹ آذر روز جهانی حقوق بشر را به روز گرامی داشت روزنامه نگاران زندانی که برای ابراز عقيده خود در زندان بسر می برند اختصاص داده است و همه ی رسانه ها را فرا می خواند که سکوت در باره دستگيری روزنامه نگاران بازداشت شده را شکسته و در باره وضعيت بازداشت اسفبار روزنامه نگاران زندانی سخن بگويند.

هم اکنون در سراسر جهان ١٣٠ روزنامه نگار برای انجام وظيفه خود و مطلع کردن ما در زندان بسر می برند. اين آمار متاسفانه در طی سالهای اخير کمتر تغيير کرده است. تعدادی نزديک به ٣٠ دولت در جهان روزنامه نگاران مخالف را زندانی می کنند، برای رهبران واپس گرای اين کشورها زندان تنها پاسخ به انتفادات مردان و زنان مطبوعاتی ست.

اما امسال شرايط بازهم وخيم تر شده است در اريتره احتمالا چهار روزنامه نگار بر اثر شرايط اسفبار نگاهداری شان در زندان به قتل رسيده اند. دولت اريتره دربرابر درخواست خانواده ها و نزديکان روزنامه نگاران سکوت کرده است.

جايزه روزنامه نگار سال گزارشگران بدون مرز امسال به سيوم تسی هايه از کشور اريتره داده شد. روزنامه نگاری که از سپتامبر ۲۰۰۱ در زندان بسر می برد . هدف هيات داوران گزارشگران بدون مرز و بنياد فرانسه جلب توجه جهانيان به وضعيت روزنامه نگاران در اين کشور است که در شرايط دشواری بسر می برند. ژيلا بنی يعقوب روزنامه نگار ايرانی از جمله چهار کانديدای گزارشگران بدون مرز برای اين جايزه بود. جايزه گزارشگران بدون مرز و بنياد فرانسه از ١٩٩٢ تاکنون هر سال به يک روزنامه نگار مدافع آزادی مطبوعات ، داده می شود.

علاوه بر ١٣٠ روزنامه نگار زندانی ٦ همکار مطبوعاتی ( مترجم، تکنسين و .. ) و ٦٣ وب نگار معترض نيز در زندان بسر می برند. در ميان ١٣٠ روزنامه نگار زندانی، سه روزنامه نگار زن وجود دارند : انيس اوی مانا نکوسی در کشور رواندا، روزنامه نگار فرانسوی نگوين تاهی تاهنه وان در ويتنام و فاطيه خالد در اريتره .

اکثريت قريب به اتفاق روزنامه نگاران زندانی در رسانه های نوشتاری کشور خود مشغول به کار بوده اند و با اتهاماتی چون " برهم زدن نظم عمومی" " اقدام برای بی ثبات کردن دولت" و يا " اقدام عليه امنيت ملی" محکوم به زندان شده اند.

زندان های بزرگ روزنامه نگاران در جهان

چين با ٣٣ و کوبا با ٢٤ روزنامه نگار زندانی بيش از چهار سال است که بزرگترين زندان روزنامه نگاران در جهان هستند. دولت های پکن و هاوانا روزنامه نگاران زندانی را به ندرت آزاد می کنند و روزنامه نگاران زندانی در بسياری از موارد چند ماه پيش از پايان حکم زندان خود آزاد می شوند، اما به سرعت ديگران جای خالی آنها را پر می کنند.

دو کشور ايران ( ١٢ روزنامه نگار و ٢ وب نگار معترض زندانی) و آذربايچان ( ٧ روزنامه نگار زندانی) دارای بيشترين تعداد روزنامه نگاران زندانی هستند. اکثريت روزنامه نگاران زندانی در طی سال ميلادی ٢٠٠٧ دستگيرشده اند. در ايران اين وضعيت هر ساله تکرار می شود. روزنامه نگاران زندانی بعد از مدت زندان با وثغيه های سنگين آزاد می شوند. در آذربايجان اما بازداشت روزنامه نگاران امری تازه ای است و نشان از وخامت وضعيت آزادی مطبوعات و سخت گيری بيشتر حاکمان در برابر روزنامه نگاران منتقد است.

قديمی ترين روزنامه نگار زندانی در جهان، عبداله علی سانسوسی آل درات از کشور ليبی ست که از سال ١۹٧٣ در زندان بسر می برد. مقامات حکومت ليبی بارها در مورد سرنوشت اين روزنامه نگار مورد سوال قرار گرفته اند، اما در اين باره سکوت می کنند.

گزارشگران بدون مرز ١۹ آذر روز جهانی حقوق بشر را به روز گرامی داشت روزنامه نگاران زندانی که برای ابراز عقيده خود در زندان بسر می برند اختصاص داده است و همه ی رسانه ها را فرا می خواند که سکوت در باره دستگيری روزنامه نگاران بازداشت شده را شکسته و در باره وضعيت بازداشت اسفبار روزنامه نگاران زندانی سخن بگويند.

گزارشگران بدون مرز هجده سال است که کارزار به "فرزند خواندگی" يک روزنامه نگار زندانی توسط رسانه های جمعی را آغاز کرده است. اين کارزار بر آن است که يک رسانه مسئوليت دفاع از يک روزنامه نگار زندانی را تا رهايی او بر عهده گيرد. هم اکنون بيش از ٢٠٠ رسانه در جهان به دفاع از يک همکار زندانی خود پرداخته و با استفاده از شيوه های مختلف خواهان آزادی وی از مقامات کشور مربوطه می شوند. اين حرکت توانسته است بسياری از روزنامه نگاران را از خطر زندان و يا مرگ نجات دهد. گزارشگران بدون مرز از رسانه ها می خواهد با به "فرزند خواندگی" يک روزنامه نگار به کارزار گزارشگران بدون مرز برای آزادی روزنامه نگاران بپيوندند.

بيست و ششمين آلبوم عکس گزارشگران بدون مرز

سه بار در سال گزارشگران بدون مرز مجموعه ای از عکس های يک هنرمند و يا عکاس مشهور را منتشر می کند. بهای اين آلبوم ۹٠.۹ يورو است و در تمامی روزنامه فروشی ها به فروش می رسد. حاصل فروش اين آلبوم تماما به حساب گزارشگران بدون مرز ريخته می شود، و تامين کننده بخش اصلی درآمد گزارشگران بدون مرز است.

بيست و ششمين آلبوم گزارشگران بدون مرز ١٠٠ عکس از سابين ويس عکاس مشهور برای آزادی مطبوعات است. آلبوم در ١٤٤ صفحه منتشر شده است که علاوه بر ١٠٠ عکس سابين ويس ، گزارشاتی از وضعيت مطبوعات در جهان و چهره نگاری برخی از روزنامه نگاران زندانی را شامل می شود.

برای همياری با گزارشگران بدون مرز و روزنامه نگاران زندانی آلبوم عکس سابين ويس را بخريد.

با ١٤ روزنامه نگار و وب نگار زندانی، ايران بزرگترين زندان روزنامه نگاران در خاورميانه است

http://schrr.net/spip.php?article924

HOME