پنجشنبه ۳ مهر ۱۳۹۳-۲۰۱۴-۰۹-۲۶-IranSOS- هویت چند تن از فعالان شبکههای اجتماعی که اخیرا توسط سپاه پاسداران بازداشت شدهاند مشخص شده است. به گزارش هرانا به نقل از کمیته گزارشگران، امید مقدم، کوروش نجداد، حبیب دهقانی، مهدی و هادی قنبری، از جمله فعالان فیسبوکی و شبکههای اجتماعی هستند که طی روزهای اخیر در استان فارس بازداشت شدهاند و از سرنوشت آنان خبری در دست نیست. بر اساس همین گزارش، حبیب دهقانی و هادی قنبری روز ۲۲ شهریور ماه، و امید مقدم و مهدی قنبری روز ۲۴ شهریور ماه در یکی از شهرهای استان فارس بازداشت شدهاند، که دستگیری آقایان مقدم و مهدی قنبری، با قرار ساختگی و ربایش صورت گرفته و با ضرب و شتم همراه بوده است. گزارش مذکور از تفتیش منازل و محل کار این افراد و تهدید خانوادهها و نزدیکان آنها خبر داده است.
طی روزهای اخیر، مقامات قضایی، امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی، از جمله پاسدار اسماعیل محبیپور، فرمانده سپاه موسوم به «ناحیه ثارالله» شیراز، سردار پاسدار حسین اشتری، جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی و همچنین غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول و سخنگوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، ضمن اعلام بازداشت گروهی از فعالان فیسبوکی و شبکههای اجتماعی و مخابراتی، اتهام بازداشت شدگان را «توهین به آیت الله خمینی» عنوان کرده و در خصوص لزوم انسداد این شبکهها هشدار دادهاند.
فرمانده سپاه ثارالله شیراز ضمن متهم ساختن کشورهای بیگانه و مخالفان نظام اسلامی به طعمه قرار دادن فعالان فیسبوکی و شبکههای اجتماعی در ایران، مدعی شد که بازداشت شدگان اخیر در «واتسآپ»، «لاین»، «وایبر»، «تانگو» و «تلگرام» فعال بوده و همچنین در خانههایشان تجهیزات دریافت برنامههای ماهوارهای داشتند و به اتهامات وارده در خصوص اهانت به بنیانگذار جمهوری اسلامی اعتراف کردهاند. این فرمانده سپاه اضافه کرده «پرونده فریب خودگان برای سیر مراحل قضایی در اختیار مراجع قضایی قرار گرفته است.»
همچنین پاسدار حسین اشتری، جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی، پیش از این گفته بود که «با اقداماتی که توسط پلیس فتا و با همکاری سایر نیروها و دستگاههای امنیتی انجام شده، به سرنخهایی از عوامل توهین به مقدسات و حضرت امام (آیت الله خمینی) در وایبر وشبکههای اجتماعی دست پیدا کردهایم، که بزودی اعلام خواهد شد.»
خبر بازداشت ۱۱ نفر در ارتباط با انتشار مطالب طنز در شبکههای اجتماعی تلفن همراه یک روز پس از نامه هشدارآمیز قوه قضائیه به دولت درباره ضرورت فیلتر شبکههای اجتماعی اعلام شده است. غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در نامهای به وزیر ارتباطات، یک ماه فرصت داده تا «زمینه و بستر فنی مورد نیاز مسدودسازی و کنترل اطلاعاتی موثر» شبکههای ارتباطی مجازی مانند وایبر، واتساپ و تانگو را فراهم کند، چرا که در غیر این صورت قوه قضائیه در راستای وظایف ذاتی خود نسبت به مسدودسازی شبکههای اجتماعی دارای محتوای مجرمانه اقدام خواهد کرد.
سازمان گزارشگران بدون مرز، روز گذشته طی بیانیهای که همزمان با حضور حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران در سازمان ملل منتشر ساخت، وضعیت وخیم آزادی بیان و اطلاع رسانی در ایران و بازداشت دهها فعال این حوزه را مورد انتقاد قرار داده و خاطرنشان کرده است که ایران یکی از سرکوبگرترین کشورهای جهان در عرصه آزادی اطلاعرسانی و در رده بندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ٢٠١۴، از میان ۱۸۰ کشور در رده ۱۷۳ قرار دارد.