چهارشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵-۲۰۱۶-۰۵-۱۱-IranSOS- ممنوعیت گردهماییهای مستقل و صلحآمیز طی روز کارگر [۱] در ایران در هفتهی گذشته نمونهی آشکاری از تداوم سرکوب و آزار فعالان سندیکایی در ایران بود. این سرکوب بخشی از محرومیت روشمند کارگران از اساسیترین حقوق خود در ایران است. آنها قربانی قانونهای تبعیضآمیز با انگیزههای سیاسی و نظام قضاییِ مورد استفاده برای سرکوب جنبشهای مستقل کارگری و مخالفان دیگر هستند.
در پی اجرای توافق هستهای با ایران و رفع بعضی از تحریمها پس از آن، افزایش قابل توجهی در روابط تجاری و اقتصادی با ایران به چشم میخورد. با وجود این، توجه کمی به این واقعیت میشود که قوانین و عملکرد کنونی در ایران ناقض موازین بینالمللی کارگری و حقوق اقتصادی و اجتماعی هستند. نظر به افزایش علاقهی جامعهی بینالمللی به مشارکت در تجارت و اقتصاد با ایران، سازمانهای ما از شما میخواهند آشکار به وضعیت نگران کنندهی حقوق کارگری و اقتصادی در ایران و بهویژه وضعیت فعالان سندیکایی و حقوق کارگری توجه نشان دهید.
در زیر نمونههایی از فعالان کارگری ارائه میشوند که در حال حاضر بهخاطر استفادهی صلحآمیز از حقوق خود برای گردهمایی، تشکل و بیان آزاد، در حبس خودسرانه و با آزار قضایی روبرو هستند.
سرکوبآزادیگردهماییوبیاندرآستانهیروزکارگرسال۲۰۱۶ (۱۳۹۵)
امسال، دولتمردان ایران فقط به خانهی کارگر [۲] که طرفدار رژیم است اجازهی برگزاری تظاهرات روز کارگر را در تهران ـ پایتخت ـ و چند شهر دیگر دادند. فعالان مستقل سندیکایی یک بار دیگر از برگزاری جشن روز کارگر منع شدند.
بعضیازفعالانسندیکاییمستقلکهدرروزکارگرازآزادیگردهماییوبیانمحرومشدندازاینقرارهستند:
۱ در تهران، اعضای سندیکای شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه («سندیکای شرکت واحد») تلاش کردند با پلاکاردهای خود و شعارهای «دستمزد عادلانه حق مسلم ماست»، «کارگر زندانی آزاد باید گردد»، «سندیکا حق مسلم ماست»، در مراسم رسمی شرکت کنند. نیروهای امنیتی به آنها حمله کردند و دو تن از اعضای سندیکا ـ سیدرسولطالبمقدموناصرمحرمزاده ـ یک فعال حقوق کودک ـ حسینآذرگشسب ـ و یک فعال دانشجویی ـ رضاحاجیان ـ را دستگیر کردند. دو عضو سندیکای شرکت واحد پس از اتمام تظاهرات آزاد شدند. اما، دو تن دیگر به زندان اوین منتقل و روز بعد (۱۲ اردیبهشت) آزاد شدند.
۲ در سنندج، مرکز استان کردستان، فعالان مستقل سندیکایی تلاش کردند با شعارهای خود در گردهمایی رسمی روز کارگر در جلوی خانهی کارگر شرکت کنند، اما مورد حملهی نیروهای امنیتی قرار گرفتند. در نتیجه، دستکم پنج فعال کارگری به نامهای لطفالله احمدی،نادررضاقلی،حسینحسنآبادی،یداللهصمدی و زاهدمرادی بازداشت شدند. سه تن نخست روز ۱۲ اردیبهشت با قرار وثیقه آزاد شدند، اما در باره دو تن دیگر اطلاعی در دست نیست.
۳ در شهر سقز در استان کردستان، مأموران امنیتی فعالان کارگری را در پارک محل جشن روز کارگر محاصره و پنج تن را به نامهای پدرامعبدیپور، آزاداحمدی،احمدعبدیپور،صدیقمحمدی و محمدعبدیپوردستگیر کردند. سه تن نخست همان روز و دو تن دیگر پس از نیمه شب آزاد شدند.
دولتمردان فشار بر فعالان مستقل سندیکایی را پیش از روز کارگر در اوایل اردیبهشت آغاز کرده بودند. در شهر سنندج سه فعال سندیکایی روز اردیبهشت احضار شدند و به آنها اخطار شد در فعالیتهای روز کارگر مشارکت نکنند. دو فعال سندیکایی دیگر روز ۹ اردیبهشت در همان شهر احضار شدند. پس از آن، سه فعال سندیکایی در شهر سقز احضاریههایی برای روز ۱۱ اردیبهشت دریافت کردند. یک فعال دیگر سندیکایی نیز روز ۱۱ اردیبهشت در سقز احضار و پس از چند ساعت بازجویی آزاد شد و تمام این کوششها به منظور ترساندن جنبش مستقل سندیکایی در ایران و بازداشتن آن از گردهمایی در روز کارگر انجام شد.
افزایشارعابوحبسخودسرانهیفعالانکارگری
با وجود سرکوب مداوم فعالان کارگری، اعتراضهای کارگران در کارخانهها و واحدهای مختلف سراسر کشور رشد و گسترش یافته است. بنا بر بعضی گزارشها، بیش از ۵۰۰ مورد اعتصاب، تظاهرات و اعتراضهای دیگر در یک سال گذشته در مخالفت با اخراج یا درخواست دریافت به موقع دستمزد، افزایش دستمزد و اصلاح در قراردادها و بهبود در شرایط کار رخ داده است.
دولتمردان در تلاش برای مهار اعتراضها، بارها فعالان سندیکایی را احضار و تهدید و شمار دیگری را نیز دستگیر کردهاند. بعضی از دستگیرشدگان پس از یکی دو ماه آزاد شدهاند و بهاحتمال به زودی محاکمه خواهند شد. فعالان سندیکایی در این موارد اغلب به اتهامهایی مثل «اقدام علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «اهانت به رهبر» و دیگر اتهامهای مبهم متهم میشوند.
درتاریخ۱۰مه۲۰۱۶ (۲۱اردیبهشت۱۳۹۵)،دستکم۱۰فعالسندیکاییدرپیمحاکمههایبهشدتناعادلانهومحکومیتبه «جرایم» مربوطبهدفاعازحقوقکارگریدرزندانبهسرمیبردند[۳]
ادامهی متن فارسی در پیوست یا در اینجا: https://www.fidh.org/article19867
متن انگلیسی: https://www.fidh.org/article19866
——————————————
League for the Defence of Human Rights in Iran (LDDHI) – FIDH member
جامعه دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر)ـ
فیس بوک http://www.facebook.com/lddhi.fidh
E-mail: lddhi(at)fidh.org یا lddhi.fidh(at)gmail.com
Twitter: @fidh_fa
Youtube: https://www.youtube.com/c/LDDHIFIDH
صفحه ایرانِ فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر
FIDH’s Iran page: http://www.fidh.org/en/asia/iran/
صفحهی فارسی فدراسیون: https://www.fidh.org/fa
صفحه فرانسوی فدراسیون: https://www.fidh.org/fr
صفحهی انگلیسی فدراسیون: https://www.fidh.org/en
صفحهی اسپانیایی فدراسیون: https://www.fidh.org/es
صفحهی عربی فدراسیون: https://www.fidh.org/ar
صفحهی روسی فدراسیون: https://www.fidh.org/ru