یکشنبه ۰۸ مهر ۱۳۹۷-۲۰۱۸-۰۹-۳۰-IranSOS- پرونده سام رجبی از بازداشت شدگان پرونده موسوم به «فعالان محیط زیست» برای رسیدگی به اعتراض وی به تمدید قرار بازداشت، به دادگاه انقلاب ارسال شد. به گزارش هرانا به نقل از ایرنا، محمدحسین آقاسی وکیل مدافع سام رجبی و یک نفر دیگر از متهمان پرونده موسوم به فعالان محیط زیست، روز یکشنبه با اعلام این خبر گفت: “روز گذشته (شنبه) هفتم تیر به طور رسمی برای رجبی اعلام وکالت کردم و اکنون رسماً وکیل وی در پرونده محیط زیست هستم”.
این وکیل دادگستری افزود: “موکل من به قرار شعبه بازپرسی مبنی بر تمدید قرار بازداشت موقت، اعتراض کرده و پرونده برای رسیدگی به این اعتراض به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب ارسال شده است تا تصمیمگیری شود”.
آقاسی اضافه کرد: “موکل (سام رجبی) هشت ماه است که در بازداشت موقت به سر میبرد و برای هفتمین مرتبه در طول این هشت ماه، به قرار دادسرا اعتراض کرده است”.
این وکیل دادگستری درباره آخرین وضعیت ۵ متهم دیگر پرونده محیط زیست که پیشتر دادسرا برای آنها کیفرخواست صادر کرده بود گفت: “کیفرخواست های صادره برای بررسی و اظهارنظر به دادستان تهران ارسال شد و دادستان نیز برخی ایرادات و نواقص را نسبت به این کیفرخواستها گرفت و پروندههای این افراد را به دادسرا بازگرداند تا ایرادها و نواقص مدنظر، برطرف شود”.
آقاسی افزود: “دادستان تهران به کیفرخواستهای صادره، ایراد شکلی گرفته است”.
۲۱ بهمن سال ۹۶ بود که دادستان تهران از شناسایی و دستگیری چند متهم مرتبط با یک پرونده جاسوسی خبر داد و درباره اقدامات متهمان پرونده مدعی شد که “این افراد در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند که با هوشیاری و رصد اطلاعاتی یکی از نهادهای امنیتی کشور، دستگیر و توسط دادستانی تهران بازداشت شدهاند”.
این فعالان محیط زیست با این اتهام بازداشت شدند که برای کشورهای جاسوسی میکردند و با دوربینهایی که در اختیار داشتهاند، عکاسی کرده، عکسها را برای سرویسهای بیگانه مخابره میکردند. انتشار این خبر در همان زمان با واکنش عیسی کلانتری، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست مواجه شد.
کلانتری در جمع خبرنگاران درباره نصب دوربین ها توسط بازداشت شدگان در مراکز مهم گفته بود که این دوربینها برای رصد یوزپلنگها هستند و دید آنها بیشتر از ۵۰ متر نیست و حداکثر برد این دوربین ها ۵۰ متر است.
قبلتر غلامحسین اسماعیلی رئیس کل دادگستری استان تهران در تشریح آخرین وضعیت پرونده بازداشتیهای محیط زیستی گفته بود که کیفرخواست در این پرونده صادر شده اما هنوز واصل نشده است و به همین دلیل هنوز به دادگاه ارسال نشده است.
پیشتر خانواده فعالان محیط زیست بازداشت شده در تازهترین تلاششان برای تعیین تکلیف بازداشتشدگان، درنامهای به آیتالله خامنهای خواستار دادرسی عادلانه و آزادی آنها شدهاند.
در این نامه با اشاره به وضعیت این افراد در زندان و تقاضای آزادی آنها، از آیتالله خامنهای درخواست شده که محدودیتها برطرف، دسترسی به وکیل میسر و شرایط دادرسی عادلانه فراهم شود. آنها در ادامه گفتهاند که: «همه این عزیزان بازداشتشده از خوشسابقهترین فعالان و کارشناسان محیط زیست و عاشقان طبیعت ایران هستند و همواره در چارچوب قانون، بیمزد و منت، جوانیشان را نثار حفاظت از طبیعت ایران کردهاند. از صمیم قلب مطمئن هستیم که فرزندان ما هیچ کدام مرتکب کوچکترین اشتباهی نشدهاند، تا چه رسد به این اتهامات سنگین و باورنکردنی.»
این افراد جاسوس نیستند
عیسی کلانتری در گفتوگویی با ایرنا درباره پرونده فعالان محیط زیست نیز چندی پیش گفت: “نمیگوییم این افراد را آزاد یا اعدام کنند، بلکه خواستار تعیین تکلیف آنها هستیم و این بخشی از حقوق شهروندی ماست. قرار بود این بازداشتیها تا پایان تابستان تعیین تکلیف شوند اما این افراد هنوز دادگاهی نشدهاند. از قول وزیر اطلاعات گفتیم که این افراد جاسوس نیستند و وزیر اطلاعات تنها مرجع رسمی اعلام جاسوس بودن افراد است که در این زمینه به طور رسمی اعلام کرده این افراد جاسوس نیستند“.
کیفرخواست صادر شده است
اوایل شهریورماه، غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری در پاسخ به خبرنگار ایرنا درباره این پرونده و درخواست رئیس سازمان محیط زیست برای آزادی فعالان محیط زیست، گفت: “مگر هر آنچه ایشان خواست باید انجام شود؟ برای پرونده پنج نفر از این متهمان کیفرخواست صادر شده و به دادگاه رفت”.
مسئولان دستگاه قضایی، پیش از این نیز با استناد به گزارشهایی که در اختیار داشتند، مدعی شده بودند که فعالان محیط زیست به دلیل این که اطلاعات طبقهبندی شده از مراکز حساس را در اختیار سرویسهای اطلاعاتی بیگانه قرار دادهاند، بازداشت شدهاند.
پیشتر محمود صادقی نماینده تهران در مجلس نیز به مسئولیت وزارت اطلاعات در شناسایی موارد جاسوسی در کشور اشاره کرده و گفته بود کارشناسان وزارت اطلاعات اعلام کردهاند فعالان محیط زیستی بازداشت شده جاسوس نیستند.
مرداد امسال بود که خانوادههای فعالان محیط زیستی که از چندماه قبل بازداشت شدهاند، در نامهای به روسای قوای سهگانه، خواستار تشکیل هیأتی از نمایندگان منتخب مجلس و دولت به منظور آنچه شفافسازی پرونده و دیدار با بازداشتیها خواندهاند، شدند.
مرتضی آریانژاد، هومن جوکار، امیرحسین خالقی، سام رجبی، طاهر قدیریان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز، کاووس سیدامامی، حسن راغ، عارف زارع، حسن زارع، عبدالرضا کوهپایه و علیرضا فرهادزاده ۱۴ تن از کارشناسان حیات وحش و فعالان محیط زیست ایران هستند که در ماههای پایانی سال گذشته به اتهام مرتبط بودن با یک پرونده جاسوسی بازداشت شده بودند که دو هفته بعد از بازداشت به خانواده کاووس سیدامامی اطلاع داده شد که او در زندان جان باخته است.