سهشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۳-۲۰۱۴-۰۹-۰۹-IranSOS- بنابر اظهارات قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، یک درصد دانشآموزان مواد مخدر مصرف میکنند. به گزارش ایسنا، علیرضا جزینی در سومین جشنواره کشوری نوجوان سالم که با شعار ترویج شیوههای زندگی سالم، پیشگیری از رفتارهای پرخطر هم اکنون در باغ موزه دفاع مقدس در حال برگزاری است، افزود: البته این به معنای آن نیست که این دسته از دانشآموزان معتادند، بلکه این مصرف به صورت تفننی گزارش شده است. وی ادامه داد: اکنون مصرف شیشه و روانگردانها رو به افزونی است و باید با پیشگیری اولیه از آن جلوگیری کرد.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه اعتیاد سه تا چهار سال اول مصرف در برخی جوانان نمایان نیست، از خانوادهها و دانشآموزان خواست تا تغییرات روحی و جسمی همکلاسیهای خود را به دقت زیر نظر داشته باشند.
به گزاش ایسنا، جزینی با بیان اینکه استراتژی متوازن ستاد مبارزه با مواد مخدر بر امر پیشگیری استوار است، اظهار کرد: نخستین سندی هم که در این ستاد به تصویب رسید به موضوع پیشگیری اولیه از اعتیاد اختصاص داشت.
وی افزود: همه سازمانها باید در این خصوص نقش آفرینی داشته باشند که البته آموزش و پرورش در راس آنها قرار دارد. در حال حاضر اتخاذ تدابیر لازم برای حضور و مشارکت جدی مردم و خانوادهها در زمینه پیشگیری، کاهش، آسیب و درمان اعتیاد ضروری به نظر میرسد. در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری نیز مسئله پیشگیری در بند چهارم و نهم سند مورد تاکید قرار گرفته است.
نتیجه جالب شیوع شناسی اعتیاد دانشجویان
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر به نتیجه مطالعات شیوع شناسی انجام شده در میان دانشجویان اشاره و اظهار کرد: ۶۰ درصد مصرف کنندگان مواد مخدر گفتهاند که شروع مصرف آنها از دوره دانش آموزی بوده است.
وی افزود: اکنون ۶۵۰۰ تن مواد مخدر سنتی در افغانستان در حال تولید در ۲۱۰ هکتار زمین است. در واقع تهدید زیر گوش ماست. از سوی دیگر مواد مخدر صنعتی نیز در داخل کشور تولید میشود.
جزینی با اشاره به کشف ۳۶۰۰ کیلوگرم مواد مخدر صنعتی گفت: امسال با ۱۰۰ کارگاه تولید مواد مخدر صنعتی برخورد شد. این آمار در سال گذشته ۳۹۵ کارگاه بود.
وی در ادامه با بیان اینکه قصد داریم امسال با هماهنگی آموزش و پرورش مطالعات شیوع شناسی مجددی را انجام دهیم، اظهار کرد: یک درصد دانش آموزان ما مواد مخدر مصرف میکنند که به معنای اعتیاد نیست بلکه به صورت تفننی گزارش شده است. اکنون با مصرف شیشه و روانگردانها نیز که رو به فزونی است روبرو هستیم و باید از طریق پیشگیری اولیه از آن جلوگیری کنیم.
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: تمام اقشار جامعه باید در امر پیشگیری از مصرف مواد مخدرسهم داشته باشند. مربیان، مدیران، والدین دانش آموزان که ارتباط نزدیکی با آنها دارند میتوانند به عنوان یک الگو مطرح شوند. اکنون دانش آموز ۱۵ هزار ساعت را در مدرسه میگذراند و این فرصت مناسبی برای فرهنگ سازی است. باید عوارض مواد مخدر را تبیین کنیم.
وی با اشاره به اینکه درمان اعتیاد بسیار سخت و گران است، گفت: در دو سال گذشته ۲۵ میلیارد تومان برای درمان معتادان هزینه کردیم.
وجود ۲۷ هزار مبتلا به ایدز در کشور
جزینی در ادامه به بیان برخی آمارها در خصوص تبعات مصرف مواد مخدر پرداخت و گفت: یکی از عوامل اصلی شیوع ایدز، اعتیاد است. ۶۷ درصد علت ابتلا به ایدز استفاده از سرنگ مشترک در بین معتادان است. امروز بیش از ۲۷ هزار مبتلا به ایدز در کشور داریم.
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: ۷۰ درصد زندانیان ما در زندان به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مواد مخدر مصرف میکنند. ۲۰ درصد از جرایم خرد توسط معتادین صورت میپذیرد و عامل ۵۵ درصد طلاقها و ۶۵ درصد همسر آزاریها اعتیاد است. حتی عامل برخی از قتلها نیز اعتیاد است. ما فردی را داشتیم که شیشه مصرف میکرد و سر همسر خود را بریده بود. وی میگفت همسرم را همانند دیو میدیدم و به همین خاطر چون تصور میکردم به من مدال میدهند سرش را از تن جدا کردم.
ریتالین و قرصهای لاغری، مقدمهای برای آغاز اعتیاد
جزینی با اشاره به اینکه شیشه توهم زایی بالایی دارد ادامه داد: برخی داروها نظیر ریتالین که در شب امتحان توسط دانش آموزان و دانشجویان مصرف میشود و همچنین موادی که تحت عنوان قرصهای لاغری عرضه میشوند همگی مقدمهای بر اعتیاد هستند.
وی با بیان اینکه توقع ما از آموزش و پرورش در این خصوص بالاست چون جامعه و گروه هدف حساسی دارد اظهار کرد: باید از دانش آموزان و فرزندان ایران اسلامی که سرمایه ملی ما هستند حفاظت کرد و آنها را تحت حمایت قرار داد. نشاط آفرینی در این میان حائز اهمیت است. باید برنامه ریزی کنیم.
مخالف مخفی کردن آمارها هستم
وی افزود: میزان توجه به این موضوع در متون درسی کافی نیست. مخالفم که آمار را باید مخفی کرد. لازم است آگاه سازی کنیم. در گزارش شیوع شناسی که انجام شده بود ۶۷ درصد جوانان اعلام کرده بودند که مواد مخدر را نمیشناختند پس لازم است این روند اصلاح شود.
جزینی بر ضرورت توسعه رفتار سالم در حوزههای مختلف بویژه حوزه پرورشی و فرهنگی گفت: موضوع اعتیاد در برخی جوانان سه تا چهار سال نمایان نیست. اگر والدین مشاهده میکنند که فرزندشان منزوی شده است باید آنها به طور دقیق بررسی کنند. همچنین همکلاسیهای یک فرد که دچار تغییرات جسمی و روحی میشود باید وی را مورد توجه قرار بدهند و از او مراقبت کنند.
وی با اشاره به اینکه ۶۰ درصد افرادی که به ورطه اعتیاد افتادهاند دوستان و همسالان خود را عامل آن دانستهاند، گفت: جلوگیری از بروز کم رویی، پرورش اعتماد به نفس، قدرت مخالفت با درخواستهای نابجای همسالان، توسعه نشاط و افزایش فعالیت بدنی باید مورد توجه باشد.
امکان بهبودیافتگی فقط ۲۰ درصد معتادان
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: در حالت خوشبینانه تنها ۲۰ درصد از معتادان امکان بهبود یافتگی پیدا میکنند. باید به دروازههایی چون سیگار و قلیان نیز توجه کرد. ۹۸ درصد افراد وابسته به مواد مخدر، سیگار، قلیان و یا هر دو را مصرف کردهاند.
تنها نیمی از معتادان به مراکز درمانی مراجعه میکنند
جزینی با اشاره به وجود یک میلیون و ۳۲۵ هزار معتاد در کشور گفت: از این آمار تنها ۵۰ درصد به مراکز درمانی مراجعه میکنند و علیرغم اینکه بیش از شش هزار مرکز درمانی داریم اما برخی معتادان کنار خیابانها هستند.
وی افزود: از ابتدای امسال نزدیک به ۵۰۰۰ معتاد را از خیابانها جمع آوری کردیم که در دو هفته قبل ۲۰۰۰ نفر تنها از تهران جمع آوری شدند. باید توجه کرد که کنترل منهای پیشگیری به هیچ وجه مفهوم ندارد.