جمعه ۰۵ آبان ۱۳۹۶-۲۰۱۷-۱۰-۲۷-IranSOS– خانم عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه ی سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، روز چهارشنبه ۳ آبان ۱۳۹۶، (۲۵ اکتبر ۲۰۱۷) با تقدیم گزارش ماه آگوست / سپتامبر به ۲۰۱۷ “کمیته ی سوم” نشست همگانی سازمان ملل متحد، در اظهارات شفاهی اطلاعات بهروز شده ای را ارائه کرد.
خانم جهانگیر در این گزارش شفاهی در باره ی موارد زیر سخن گفت: شمار اعدامها، اعدام نوجوانان، شکنجه روحی و جسمی و فشار برای اعتراف، مجازاتهای شلاق، قطع عضو و کور کردن، حقوق زنان، محاکمه و آزار کنشگران حقوق بشر و کنشگران حقوق زن ، فعالان سندیکایی، سرکوب آزادی بیان، اقلیتهای قومی، دینی (به ویژه بهاییان) و عقیدتی، زندانیان سیاسی و عقیدتی، روزنامهنگاران، وکلای دادگستری و کانون وکلا، کنشگران سیاسی، کشتار ۱۳۶۷ و خانوادههای زندانیان اعدام شده …
خلاصه ی گزارش
اعدامها و مجازاتهای غیرانسانی دیگر:
– ۴۳۵ تن در سال ۲۰۱۶ اعدام شده اند.
– از آغاز سال ۲۰۱۷ تاکنون دستکم ۴ متهم به ارتکاب جرم در نوجوانی اعدام شدهاند و دستکم ۸۶ نوجوان دیگر محکوم به اعدام هستند. اما ارقام واقعی ممکن است بیشتر باشد.
از جمله موارد قابل توجه صدور حکم اعدام عبارت هستند از:
* محمدعلی طاهری، بنیانگذار عرفان حلقه، که پیرواناش بازداشت و زیر فشار مجبور به اعترافاتی شدهاند
* احمدرضا جلالی، پژرهشگر ایرانی مقیم سوئد که اخیرا به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شده است.
– احکامی نظیر شلاق زدن و قطع دست یا پا کماکان اجرا میشود.
سرکوب آزادی بیان و آزادیهای مدنی و سیاسی:
– افرادی مانند نرگس محمدی به دلیل فعالیتهای حقوق بشری در زندانند.
– در ماه ژوئن، ۱۲ روزنامه نگار و ۱۴ نفر وبلاگ نگار و فعال شبکه های اجتماعی یا در بازداشت بودند یا برایشان حکم زندان صادر شده بود در حالی که فعالیتهای آنها مسالمت آمیز بوده است.
– اموال کارمندان شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی در ایران توقیف شده و خانواده های آنها در ایران برای جلوگیری از همکاری فرزندانشان با این شبکه، تحت فشار شدید قرار گرفته اند.
– برخی از زندانیان سیاسی و امنیتی به امکانات و مراقبت پزشکی دسترسی ندارند و در اعتراض به غیرقانونی بودن وضع خود به اعتصاب غذا دست میزنند.
– وضعیت اقلیتهای دینی و به ویژه بهاییان در ایران و گزارشهای موجود در مورد بازداشت، شکنجه، پایمال کردن حق معیشت و محاکمه این اقلیتها نگران کننده است.
– کنشگران اقلیتهای قومی بهخاطر کوشش برای کسب حقوق مدنی و فرهنگی و زبانی مورد آزار و تعقیب قرار میگیرند.
دو تابعیتی ها:
– برای نمونه، نازنین زاغری راتکلیف شهروند ایرانی بریتانیایی به اتهام تلاش برای براندازی نظام جمهوری اسلامی حکم ۵ سال زندان را میگذراند و با اتهام های تازهای روبروست که ممکن است به صدور حکم ۱۶ سال زندان منجر شود.
حقوق و وضعیت زنان:
سیاستهای تبعیض آمیز علیه زنان در زمینه های مختلف از جمله حجاب اجباری، جلوگیری از حضور زنان در برخی از مشاغل و جلوگیری از حضور در ورزشگاه ها به اجرا درمیآید.
برخی از توصیه های گزارشگر ویژه:
– پایان دادن به اعدامها و اعدام نوجوانان
– ارائه ی خدمات پزشکی به زندانیان عقیدتی سیاسی
– رعایت آزادی ادیان
– رعایت آزادی بیان
– اصلاح و استقلال دستگاه قضائی
– برچیدن قوانین و سیاستهای تبعیض آمیز علیه زنان پایان دادن به حمله به مدافعان حقوق زنان
به اظهارات شفاهی خانم جهانگیر در اینجا گوش فرادهید:
http://webtv.un.org/watch/asma-jahangir-special-rapporteur-on-human-rights-in-iran-at-the-third-committee-31st-meeting-general-assembly-72nd-session/ 5621682190001 /