شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۶-۲۰۱۸-۰۲-۱۲-IranSOS- در حالی که دادستان تهران امروز خبر از “شناسایی و دستگیری چند متهم مرتبط با یک پرونده جاسوسی” که “در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند” داد. گزارشات دریافتی حاکی است بازداشت شدگان ۶ تن از سرشناس ترین فعالان محیط زیست و حیات وحش ایران هستند که بعضا در پروژه هایی با سازمان ملل در حال همکاری بودند. علاوه بر بازداشت غیرمنتظره این افراد فرزند “کاووس سیدامامی” یکی از بازداشت شدگان سرشناس این پرونده تایید کرد که “خودکشی منجر به مرگ” پدرش در بازداشتگاه به اطلاع خانواده اش رسیده است.
به گزارش هرانا، عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران امروز در جمع خبرنگاران ” از شناسایی و دستگیری چند متهم مرتبط با یک پرونده جاسوسی خبر داد.” او در خصوص اقدامات متهمان پرونده ادعا کرد “این افراد در قالب اجرای پروژههای علمی و محیط زیستی نسبت به جمعآوری اطلاعات طبقهبندی کشور در حوزههای استراتژیک اقدام میکردند که با هوشیاری و رصد اطلاعاتی یکی از نهادهای امنیتی کشور، دستگیر و توسط دادستانی تهران بازداشت شدهاند.”
جعفری دولت آبادی توضیحات بیشتری از این بازداشت ها و هویت بازداشت شدگان ارائه نکرد.
با اینحال بنابر گزارشات دریافتی هرانا، تعداد بازداشت شدگان ۶ تن برآورد می شود که جملگی در حوزه محیط زیست و حیات وحش ایران فعالیت می کردند و در میان آنها چهره های باسابقه و شناخته شده ای وجود دارد. این افراد در هفته اول بهمن ماه سال جاری توسط نیروهای امنیتی در یک عملیات هماهنگ به دستور دادستانی تهران بازداشت شدند.
کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه «امام صادق» و مدیرعامل پیشین سازمان حیاتوحش میراث پارسیان، هومن جوکار مدیر پروژه یوز آسیایی به همراه همسرش نیلوفر بیانی بعنوان سرپرست فعالیتها و مشاور سابق برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، مراد طاهباز فعال محیط زیست و ۲ نفر دیگر از همکاران موسسه”حیات وحش میراث پارسیان” که هویت آنان کماکان در حال بررسی است ۶ بازداشت شده این پرونده را تشکیل می دهند.
در میان بازداشت شدگان مراد طاهباز تاجر و فعال محیط زیست دوتابعیتی ایرانی- آمریکایی است.
در حالی که بازداشت فعالان سرشناس محیط زیست ایران موجب نگرانی علاقمندان به این حوزه شده بود امروز رامین سید امامی، فرزند کاووس سید امامی که ۴ بهمن ماه بازداشت شده بود، اعلام کرد که روز جمعه مورخ ۱۹ بهمن ماه مادرش به دادسرا احضار شده و در آنجا به او اعلام کرده اند که همسر ۶۴ ساله اش در زندان خودکشی کرده و جان باخته است!
بازداشت فعالان سرشناس محیط زیست ایران در میانه سکوت خبری و همینطور جان باختن پرابهام یکی از آنان بار دیگر نگاهها را به مکانیزم های نظارتی و استانداردهای مراقبتی بازداشتگاههای ایران جلب می کند.
مقامات قضایی ایران که به نظر می آید به دلیل جان باختن کاووس سید امامی چاره ای جز علنی کردن این بازداشت ها نداشته اند توضیح ندادند که فعالان محیط زیست و حیات وحش ایران که مناصب دولتی هم ندارند چگونه به اسناد طبقه بندی مورد ادعایی آنان دسترسی داشته اند.
همنیطور تاکنون مقامات قضایی واکنشی به جان باختن استاد سرشناس دانشگاه امام صادق در بازداشتگاه نداشتن و مرگ کاووس سیدامامی کماکان در هاله ای از ابهام قرار دارد.