شنبه ۰۹ اسفند، ۱۳۹۹-۲۰۲۱-۰۲-۲۷-SOS Iran- دیدهبان حقوق بشر از مقامهای جمهوری اسلامی خواست بیطرفانه و شفاف درباره استفاده از خشونت در منطقه مرزی سراوان تحقیق و از افراد مسئول بازخواست کند. این سازمان میگوید حکومت ایران باید به قربانیان خسارت بپردازد.سازمان دیدهبان حقوق بشر در بیانیهای از مقامهای جمهوری اسلامی خواستار “تحقیق فوری، شفاف و بیطرفانه” پیرامون تیراندازی در منطقه مرزی سراوان شد که به گفته فعالان بلوچ حداقل ۱۰ کشته برجای گذاشته است. دیدهبان حقوق بشر همچنین گفته باید از افراد مسئول در این خشونتها بازخواست شود و مقامهای ایران «ضمانت کنند که ماموران مرزی بیشترین احتیاط ممکن را برای احترام به حق حیات و دیگر حقوق بشر به خرج دهند.»
به گزارش دویچه وله، “کمپین فعالان بلوچ”، وبسایتی که نقض حقوق بشر در منطقه سیستان وبلوچستان را گزارش میکند، روز دوشنبه چهارم اسفند خبر داد که سپاه پاسداران ایران جادهای که اهالی برای انتقال سوخت به پاکستان استفاده میکردند را در منطقه مرزی اسکن در شهر سراوان بسته و سپس به سمت افرادی که میخواستند این مسیر را باز کنند تیراندازی کرده است. بنابر این خبر علاوه بر کشتهها پنج نفر نیز زخمی شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر با اشاره به این رفتار نیروهای سپاه پاسداران گفته است که «دولت ایران باید به اصول اساسی سازمان ملل درباره استفاده از زور و سلاحهای گرم توسط مأموران انتظامی پایبند باشد.»
تارا سپهریفر، پژوهشگر ایران در دیدهبان حقوق بشر گفته است که مقامهای حکومت ایران باید «به شکلی مناسب به قربانیان خسارت بپردازند، و ضمانت کنند که مأموران مرزی بیشترین احتیاط ممکن را برای احترام به حق حیات و دیگر حقوق بشر به خرج دهند».
به گفته کمپین فعالین بلوچ اعتراضها بعد از واقعه دوشنبه چهارم اسفند به سراسر استان سیستان و بلوچستان کشید و اینترنت نیز به صورت گسترده در این مناطق قطع شد. تارا سپهریفر در رابطه با قطع اینترنت در این استان گفته است: «جامعه بینالمللی باید به مقامات ایران فشار بیاورد تا فوراً همه محدودیتها به دسترسی به اینترنت را لغو کند و در آینده دست به چنین قطعیهایی نزند».
به دنبال تیراندازی نیروهای سپاه به سوختبران در منطقه مرزی سراوان، اعتراضها در بسیاری نقاط سیستان وبلوچستان اوج گرفت. در شبکههای اجتماعی و بنابر اخبار منابع محلی، این اعتراضات به مناطقی مانند ایرانشهر، قلعه بید، شورو، زاهدان، سرجنگل و میرجاوه نیز کشیده شد و کسبه و اصناف در شهرهای ایرانشهر، زاهدان و جکیگور دست به اعتصاب زدند.
واکنش وزارت خارجه: جمهوری اسلامی در حال بررسی است
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی روز جمعه هشتم اسفند پیرامون حوادث خشونتبار منطقه مرزی سراوان گفت: «با توجه به تحویل جسد یک نفر ایرانی، موضوع از طرف مقامات صلاحیتدار و مسئول در جمهوری اسلامی تحت بررسی است.»
او با اشاره به برخی اخبار منتشر شده در رسانههای پاکستان پیرامون «درگیری های اولیه با قاچاقچیان سوخت در مرز مشترک ایران و پاکستان» گفت که «مرزبانان درجه یک در دو کشور» در حال بررسی این وقایع هستند و «بر اساس نتایج گزارشات آنها اقدامات لازم توسط نیروهای مرزبانی در مرزهای مشترک و وزارت امور خارجه به عمل خواهد آمد».
جمهوری اسلامی در چند روز گذشته تلاش کرد علاوه بر قطع اینترنت و سرکوب مردم معترض، با همکاری برخی سران طوایف محلی نیز مردم خشمگین را ساکت کند.
تجمع اعتراضی در مقابل سفارت جمهوری اسلامی در آلمان
حوادث خونین چند روز گذشته در سیستان و بلوچستان با واکنش اعتراضی وسیع در شبکههای اجتماعی روبرو شد. اکنون دامنه این اعتراضات به خارج از ایران نیز کشیده شده است.
۲۵ نهاد و گروه حقوق بشری آلمان قصد دارند روز شنبه نهم اسفند (۲۷ فوریه) در اعتراض به حوادث روزهای اخیر در استان سیستان و بلوچستان و به نشانه همدردی با مردم این منطقه در مقابل سفارت جمهوری اسلامی تجمع کنند. آنها در بیانیهای به «وضعیت دهشتناک اقتصادی ،اجتماعی» در جمهوری اسلامی اشاره کرده و گفتهاند: «جمهوری اسلامی هم نان از سفره مردمان می رباید و فقر، فلاکت و گرسنگی مداوم را به آنان تحمیل می کند و هم همزمان تلاش های آنان را برای زنده ماندن به خاک و خون میکشد.»
در بیانیه آمده است: «جوانان بلوچ برای امرار معاش به خرید و فروش گازوئیل و سوختبری در دو سوی مرز اقدام کردهاند.» در بیانیه گفته شده است که جمهوری اسلامی «برای چنگ انداختن بر سود» حاصل از این تجارت طرحی را (رزاق) از سوی وزارت کشور، وزارت نفت و «با همکاری سپاه پاسداران در منطقه به اجرا گذاشته است که «عملا بخش وسیعی از جوانان این منطقه را از تنها راه امرار معاش محروم کرده است.».
در بیانیه «اقدام جنایت کارانه سپاه پاسداران در به گلوله بستن جوانان بلوچ» محکوم شده و امضا کنندگان آن از «همه نیروهای مدافع آزادی، دمکراسی و برابری» خواستهاند «در برابر این جنایت هولناک و دهشتناک سکوت نکنند.»
برگزار کننده این تجمع اعتراضی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی در ایران (برلین) و کانون پناهندگان سیاسی ایرانی در برلین هستند که از سوی نهادها و گروههای متعددی در سایر کشورها حمایت شدهاند.