تفتیش منزل ۳۶ شهروند و بازداشت ۷ تن در یک روز
دوشنبه ۱۰ امرداد، ۱۴۰۰-۲۰۲۲-۰۸-۰۱-SOS Iran- روز یکشنبه ۹ مرداد، ۷ شهروند بهائی در شهرهای مختلف ایران توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند و منازل دستکم ۳۶ شهروند بهائی دیگر مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت. یکی از این شهروندان پس از ساعاتی آزاد شد. بعد از این اقدامات، همزمان با انتشار اطلاعیه وزارت اطلاعات، صدا و سیمای جمهوری اسلامی با انتشار ویدیویی شهروندان بهائی بازداشت شده را به جاسوسی، نفوذ در مهدکودکها و ترویج بی حجابی در کشور متهم کرد. به گفته سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل “گزارشات منتشر شده توسط جمهوری اسلامی در رسانه ها، مجددا ثابت کرد که شهروندان بهائی در ایران صرفاً به دلیل اعتقادات دینی خود تحت آزار و اذیت سیستماتیک قرار می گیرند.”
به گزارش هرانا، روز یکشنبه ۹ مرداد ۱۴۰۱، شماری از شهروندان بهائی ایران همراه با تفتیش منزلشان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
هویت شهروندان بازداشتی بهنام ممتازی در قزوین، سها ثابتی (رحمانی) در ساری، سامان استوار و عفیف نعیمی در کرج، مهوش ثابت (شهریاری) و فریبا کمال آبادی، در تهران و افنانه انصاری در ماهشهر توسط هرانا احراز شده است که از این میان خانم انصاری پس از ساعاتی آزاد شد.
از میان این شهروندان مهوش ثابت (شهریاری)، فریبا کمال آبادی و عفیف نعیمی از اعضای سابق مدیران جامعه بهائی ایران موسوم به “یاران ایران” هستند که پیشتر سابقه محکومیت و تحمل حبس طولانی مدت دارند.
همزمان منازل هدیه غیابی، فریده هدایتی و شادی خاصه در مشهد، راحله کشانی، احسان جابری و بهار بنگاله در شیراز، ساناز علیزاده، نوید میثاقی و ثریا منوچهرزاده (میثاقی) در ساری، آزاده یقینی و افسانه تشکر در گنبد کاووس، سارا شعبانپور، نکیسا صادقی، نصیر هروی، کامیار حبیبی، مظفر نبیلی، سابین یزدانی، بیتا ممتازی (صراف) و پویا ممتازی (صراف) در کرج، شفق فهندژ، شکیب مودی (معصومی)، افسون مودی (معصومی)، شقایق پورعنایتی و ندا طائفی در گرگان، شقایق کشاورز، اسماعیل جمالی، نیما حقار، پژمان خُرمی، الناز خادمی و نازیلا حقار در تهران، نوید مولایی، سوگند رنگرز، مسعود بهرامی، روژین بیک آقایی، امید کشاورز و پریا اقدسی در قزوین مورد تفتیش نیروهای امنیتی قرار گرفت.
نیروهای امنیتی برخی از لوازم شخصی این شهروندان و اعضای خانواده از جمله تلفن همراه، لپ تاپ و هارددیسک را ضبط کردند و با خود بردند.
پس از این اقدامات، وزارت اطلاعات در اطلاعیهای از بازداشت شماری از اعضای جامعه بهائی ایران خبر داد و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با انتشار ویدیویی به گزارشگری آمنه سادات ذبیح پور، خبرنگار تلویزیون دولتی ایران، شهروندان بهائی را به جاسوسی، نفوذ در مهدکودک ها و ترویج بی حجابی در کشور متهم کرد. گفتنی است، آمنه سادات ذبیح پور پیشتر به حضور در اتاق بازجویی فعالین مدنی متهم شده بود.
سیمین فهندژ، سخنگوی جامعه جهانی بهائی در سازمان ملل طی گفتگویی با هرانا با تاکید بر اینکه انتساب اتهاماتی همچون جاسوسی به بهائیان، اقدام جدیدی نیست و جمهوری اسلامی سالهاست که بهائیان ایران را مورد همچین اتهاماتی قرار می دهد، گفت: “گزارشات منتشر شده توسط جمهوری اسلامی در رسانه ها، ثابت میکند که شهروندان بهائی در ایران صرفاً به دلیل اعتقادات دینی خود تحت آزار و اذیت سیستماتیک قرار می گیرند.”
خانم فهندژ در ادامه با اشاره به فعالیت برخی از شهروندان بازداشتی در زمینه تربیت کودکان افزود: “آموزش کودکان در هیچ یک از قوانین بین الملل جرم محسوب نمیشود و جمهوری اسلامی طی این سال ها همیشه به دنبال بهانه، برای آزار بهائیان بوده.”
همچنین طی روزهای یکشنبه ۹ مرداد و دوشنبه ۱۰ مرداد ۵ شهروند بهائی در شهرهای شیراز و تهران جهت تحمل حبس راهی زندان های شهر خود شدند. این در حالی است که برخی از آنان پیشتر جهت تحمل دوران محکومیت خود ابلاغیه ای دریافت نکرده بودند.
شهروندان بهائی در ایران از آزادیهای مرتبط به باورهای دینی محروم هستند، این محرومیت سیستماتیک در حالی است که طبق ماده ۱۸ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۸ میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی هر شخصی حق دارد از آزادی دین و تغییر دین با اعتقاد و همچنین آزادی اظهار آن به طور فردی یا جمعی و به طور علنی یا در خفا برخوردار باشد.
بر اساس منابع غیررسمی در ایران بیش از سیصد هزار شهروند بهائی وجود دارد اما قانون اساسی ایران فقط اسلام، مسیحیت، یهودیت و زرتشتی گری را به رسمیت شناخته و مذهب بهائیآن را به رسمیت نمیشناسد. به همین دلیل طی سالیان گذشته همواره حقوق بهائیان در ایران به صورت سیستماتیک نقض شده است.